Polio

Polio, voluit poliomyelitis genoemd, is een ernstige infectieziekte die wordt veroorzaakt door het poliovirus.

Het virus wordt van mens op mens overgedragen. De infectie kan verlammingen geven, kan leiden tot blijvende restverschijnselen en soms tot overlijden. Vaccinatie met IPV geïnactiveerd polio vaccin wordt in Nederland aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma. De laatste polio-epidemie vond plaats in 1992/1993 onder ongevaccineerde personen.

Het poliovirus is onder te verdelen in drie subtypen: type 1, 2 en 3. De ernst van de klachten hangt samen van het type polio waarmee mensen besmet zijn. In het overgrote deel van de gevallen verloopt de ziekte zonder ernstige symptomen. In veel gevallen merkt een persoon niets van een infectie met het poliovirus. In sommige gevallen kan polio echter zeer schadelijk zijn en leiden tot ernstige gevolgen. Bij een kleine groep veroorzaakt het poliovirus een infectie van het ruggenmerg en soms ook de hersenstam. Hierdoor kunnen verlammingen en/of hersen(vlies)ontsteking optreden.

De incubatietijd van polio is doorgaans een tot twee weken. De tijd tussen besmetting en de eerste gevolgen kan ook langer duren, maar nooit langer dan 35 dagen. In Nederland komt polio tegenwoordig alleen nog af en toe voor in delen van de bevolking die niet zijn gevaccineerd voor, maar in landen met een lage(re) vaccinatiegraad nog geregeld.

 

Polio symptomen

In 90 tot 95% van de gevallen verloopt een besmetting met het poliovirus zonder klachten en in sommige gevallen krijgen mensen griepachtige verschijnselen die vanzelf weer verdwijnen. Soms worden de verschijnselen ernstiger. De klachten die dan kunnen optreden zijn hoofdpijn, spierpijn en overgeven. Het poliovirus verspreidt zich dan naar het ruggenmerg en soms ook naar de hersenen. Als gevolg hiervan kunnen verlammingen aan de armen en benen voorkomen. Ook de zenuwen van de spieren die belangrijk zijn voor slikken en ademhalen kunnen worden aangetast, wat zelfs de dood tot gevolg kan hebben. In sommige gevallen leidt polio tot blijvende verlammingen die zelfs met intensieve fysiotherapie niet geheel herstellen. Bij een klein deel van de mensen die polio hebben gehad (20 tot 30%) ontstaat later een post-poliosyndroom. Dit syndroom kenmerkt zich onder meer door spierpijn, spierzwakte en moeheid.

 

Wie krijgt polio?

Als je bent gevaccineerd, ben je beschermd tegen alle 3 typen poliovirussen. Polio komt nu alleen nog maar voor in Pakistan, Afghanistan en Nigeria en zal hopelijk in de komende jaren helemaal wereldwijd worden uitgeroeid. Ongevaccineerde reizigers, immigranten en vluchtelingen vanuit die gebieden kunnen het virus naar andere landen verspreiden. Het is daarom belangrijk dat alle kinderen in de wereld tegen polio worden gevaccineerd om nieuwe verspreiding te voorkomen.

 

Polio behandeling en besmetting

Het poliovirus verspreidt zich van mens op mens. Vaak gebeurt dit door de lucht. Zo kunt u besmet raken als een geïnfecteerd iemand in uw richting hoest of niest, maar kunt u de ziekte ook al oplopen door te praten met een persoon die de ziekte bij zich draagt. Ook kan iemand, die in contact is geweest met ontlasting van een geïnfecteerde persoon, het virus via zijn handen in zijn mond krijgen en zo besmet raken. Handen wassen is daarom een belangrijke maatregel om verspreiding en besmetting te voorkomen. Er zijn geen medicijnen tegen polio. Vaak worden mensen opgenomen in het ziekenhuis, in andere gevallen volstaat bedrust. Tijdens het herstel wordt vaak gebruik gemaakt van fysiotherapie. Meestal herstellen mensen volledig, maar soms blijven de verlammingsverschijnselen.

Iemand die poliomyelitis heeft gehad is alleen beschermd tegen infectie met dat type waarmee hij in het verleden geïnfecteerd was, maar niet tegen toekomstige infecties met één van de overige 2 typen. Vaccinatie met IPV geïnactiveerd polio vaccin biedt een goede en waarschijnlijk levenslange bescherming tegen infectie met alle 3 de typen. Vaccinatie met IPV is sinds 1957 onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP Rijksvaccinatie programma).

 

Poliovaccinatie

De poliovaccinatie is een effectieve manier om mensen te beschermen tegen het poliovirus. Mensen die een serie van drie inentingen hebben gekregen, zijn levenslang beschermd. Een herhalingsvaccinatie is in dat geval dus niet nodig. Het vaccin tegen polio wordt vaak gegeven in combinatie met dat voor difterie & tetanus en, op de kinderleeftijd, kinkhoest. Deze vaccinatie wordt de D(K)TP-prik genoemd. Mensen die polio hebben gehad, zijn alleen beschermd tegen het type virus waarmee ze besmet zijn geweest, en lopen dus nog wel het risico om de andere twee varianten op te lopen. Mensen die op reis gaan naar een bestemming waar polio voorkomt en nog niet volledig ingeënt zijn (bijvoorbeeld jonge kinderen) kunnen voorafgaand aan hun reis een DK(T)P-prik halen.

 

Laat u altijd persoonlijk adviseren door een deskundig adviseur .
Kijk voor een locatie op de volgende link: VACCINATIEADRESSEN

 

Bron: o.a. RIVM

De beste deals voor de leukste dagjes weg vind je op Tripper.nl!
Algemeen 500x500