Werken, bijbaantje, vakantiewerk en stage voor jongeren

bijbaantje

Kinderen van 15 jaar en jonger mogen niet werken en zijn verplicht om naar school te gaan. Kinderen in Nederland krijgen de kans om een goede opleiding te volgen. Zij mogen geen werk doen dat schadelijk is voor hun gezondheid en hun veiligheid. Dit staat in de wet. Hoewel kinderen jonger dan 16 jaar dus niet mogen werken, zijn er uitzonderingen. Jongeren van 16 en 17 jaar mogen bijna alle werkzaamheden doen, maar ook voor hen geldt dat naar school gaan voorop staat.

Werken als je jonger dan 13 jaar bent

Kinderen van 12 jaar mogen niet werken en zijn verplicht om naar school te gaan. Zij mogen alleen werken als ze een werkstraf hebben. Kinderen jonger dan 13 mogen wel meewerken aan een uitvoering. Bijvoorbeeld aan een reclamespot of een toneelstuk.

Regels om mee te werken aan een uitvoering

 

Werken als je 13 of 14 jaar bent

Kinderen van 13 en 14 jaar mogen niet werken en zijn verplicht om naar school te gaan. Er zijn wel uitzonderingen op dit verbod. Zo mogen zij klusjes doen. Het werk mag geen nadelige gevolgen hebben voor hun veiligheid, gezondheid of ontwikkeling. Daarom zijn de mogelijkheden om te werken beperkt.

Wil je weten welk werk je mag doen als je 13 of 14 bent? Of hoeveel uur je mag werken? Lees hier wat de regels zijn.

 

Werken als je 15 jaar bent

Kinderen van 15 jaar mogen niet werken en zijn verplicht om naar school te gaan. Er zijn wel uitzonderingen op dit verbod. Het uitgangspunt is dan wel dat kinderen jonger dan 15 jaar alleen werk mogen doen dat bij hun leeftijd past. Het werk mag geen nadelige gevolgen hebben voor hun veiligheid, gezondheid of ontwikkeling. Daarom zijn de mogelijkheden om te werken beperkt.

Wil je weten welk werk je mag doen als je 15 jaar bent? Of hoeveel uur je mag werken? Lees hier wat de regels zijn.

 

Werken als je 16 of 17 jaar bent

Jongeren van 16 en 17 jaar mogen bijna alle werkzaamheden doen, maar ook voor hen geldt dat naar school gaan voorop staat. Daarom telt voor deze jongeren schooltijd als arbeidstijd. Zij mogen geen werk doen dat gevaarlijk of schadelijk is voor hun gezondheid. Dit zijn de verboden werkzaamheden. Ook zijn er werkzaamheden die jongeren van 16 en 17 alleen onder deskundig toezicht mogen doen.

Wil je weten welk werk je mag doen als je 16 of 17 bent? Of hoeveel uur je mag werken? Lees hier wat de regels zijn.

 

 

Bron: rijksoverheid.nl