Zindelijk worden

Zindelijk worden is één van de belangrijke mijlpalen in een kinderleven. Bij het ene kind gaat het zonder slag of stoot, terwijl het bij andere kinderen was langer duurt, waarbij sommige ouders heel erg hun. De meeste kinderen worden niet vanzelf zindelijk, je kunt hem of haar wel zo goed mogelijk begeleiden om op een potje of op een toilet te gaan. De bijkomende voordelen van zindelijk zijn van jouw kind, zijn dat jij als ouder dan eindelijk af bent van bergen luiers, veel geld gaat besparen en ook die vieze luiers niet meer hoeft te verschonen.

Wanneer kan je kind zindelijk worden?

Over het algemeen wordt aangenomen dat een kind onder de 18 maanden nog niet zindelijk kan worden. Hij krijgt namelijk pas later voldoende controle over zijn sluitspieren om plas en ontlasting te kunnen ophouden. Om zindelijk te kunnen worden moet hij ook het verband begrijpen tussen de aandrang voelen en het daadwerkelijk plassen of poepen. Voor de meeste kinderen is dit het geval als ze tussen de 2 en 3 jaar zijn.

 

Aan de volgende signalen kan je merken dat je kleine waarschijnlijk klaar is om zindelijk te worden. Je dreumes:

 • Laat het zichtbaar aan zijn houding of expressie zien als hij zijn behoefte doet.
 • Heeft steeds langer een droge luier (hij vindt een natte luier vervelend).
 • Vindt zijn volle luier interessant.
 • Geeft door gebaren of woordjes aan dat hij een volle luier heeft.
 • Heeft interesse in de wc en wil weten wat daar gebeurt.

Niet alle experts zijn het overigens eens met de opvatting dat je kind pas zindelijk kan worden vanaf 18 maanden. Debby Mendelsohn is hier één van. Zij is auteur van het boek ‘Zindelijk maken is kinderspel’ en schreef voor ons het artikel Je kind vanaf 1 jaar uit de luiers.

Zindelijkheidstraining peuter

Je kleine zal niet spontaan op het potje gaan zitten, je zal hem bij dit proces moeten begeleiden. Dit wordt zindelijkheidstraining genoemd, hoewel training misschien niet helemaal het juiste woord is. Het gaat er meer om dat jouw kleine wordt geholpen en gestimuleerd bij het zindelijk worden.

Help je kind zindelijk worden door de volgende stappen te volgen:

 1. Introduceer het potje

  Voor veel kinderen voelt een potje veiliger dan de wc. Daarnaast kan je dreumes zelfstandig op een potje gaan zitten, terwijl hij bij de wc nog hulp nodig heeft. Zet het potje bijvoorbeeld bij zijn speelgoed of op een andere vertrouwde plek, zodat hij eraan kan wennen. Laat je kind ook af en toe op het potje zitten, in eerste instantie kan dit met kleren aan. Probeer dit zo ongedwongen mogelijk te laten verlopen, dwing hem in ieder geval niet.

 2. Geef het goede voorbeeld

  Peuters imiteren alles wat ze zien. Maak daar gebruik van! Ga zelf naar de wc en zet het potje ernaast. Leg uit wat je doet en waarom je dat daar doet.

 3. Met vaste regelmaat de pot op

  Zet je kindje op regelmatige tijdstippen zonder broek en luier op het potje. Doe dit in het begin 1 keer per dag en bouw dit langzaam uit. Uiteindelijk kan je hem ongeveer iedere 2 uur op het potje zetten. Goede momenten hiervoor zijn vlak na het wakker worden en na de maaltijden. Houd je uk niet met tegenzin op het potje als hij niet plast.

 4. Wees geduldig en geef complimenten

  Misschien begrijpt je kindje vrij snel wat hij moet doen, maar het kan ook een tijdje duren. Beloon hem (maar overdrijf niet) met een compliment, een knuffel of een sticker als hij een plasje in het potje doet. Als het niet lukt, blijf dan ook positief en geduldig. Als je dit niet doet, kan het averechts werken. Plassen lukt immers beter als je kindje ontspannen is.

 5. Leg uit dat plas en poep in het potje hoort

  Als je kindje weer een volle luier heeft, leg dan op een positieve manier uit dat dit eigenlijk in het potje hoort. Zo begrijpt hij dat poep en plas daar hoort.

 6. Vraag of hij moet plassen

  Als hij een paar keer op het potje geplast heeft, weet hij wat dit inhoudt. Vraag hem nu regelmatig of hij moet plassen. Op deze manier leert hij bewust om te gaan met het gevoel van een volle blaas.

Het verschilt per kind hoe lang het duurt voor de zindelijkheidstraining werkt. Zoals bij alle ontwikkelingen pakken sommige kinderen het heel snel op, terwijl andere er meer dan 3 maanden voor nodig hebben. Over het algemeen geldt: hoe jonger je kindje, hoe langer het duurt voor hij zindelijk is.

Hulpmiddelen toilet

Sla je liever het potje over? Of is je kindje simpelweg geïntrigeerd door de ‘grote’ wc? Dan kan hij natuurlijk ook zijn eerste plasjes doen op het toilet. Het gebruik van hulpmiddelen maakt dit wel een stuk makkelijker voor hem. De belangrijkste hulpmiddelen zijn:

 • Een wc-bril-verkleiner, zodat je kindje niet in de wc zakt.
 • Een voetenbankje / wc-opstapje, zodat je kindje zelf op het toilet kan gaan zitten. Daarnaast is dit wel zo comfortabel.

Deze hulpmiddelen kan je uiteraard ook gebruiken als je kleine na een tijdje van het potje naar de wc gaat. Daarnaast kan het motiverend werken voor je kind als je het toilet gezellig maakt, bijvoorbeeld met behulp van foto’s of tekeningen. Bekijk hier hulpmiddelen >

Wanneer zindelijk?

De meeste kinderen worden tussen de 2 en 3 jaar overdag zindelijk. Daarna kan het nog een half jaar tot een jaar duren voor je kind ook ’s nachts zindelijk is. Meisjes zijn gemiddeld een paar maanden eerder zindelijk dan jongens.

Dit geldt echter niet voor alle kinderen. Het ene kindje heeft het snel onder de knie, het andere is er veel later aan toe. Een kwart van de kinderen wordt pas volledig zindelijk nadat ze 4 zijn geworden.

Pas als je kindje 5 is, zijn alle organen die een rol spelen bij zindelijkheid volledig ontwikkeld. Je kan daarom pas vanaf die leeftijd echt verwachten dat je kindje overdag zindelijk is. Bedplassen komt nog wel regelmatig voor bij 5-jarigen. Pas als je kindje ouder is dan 6 en nog regelmatig in bed plast, is dit een reden om actie te ondernemen.

Handige tips voor zindelijk worden

Hoewel zindelijk worden een natuurlijk proces is, gaat het niet ieder kind even gemakkelijk af. Onderstaande tips kunnen helpen bij het zindelijk maken van jouw kind:

 • De lente en vooral zomer zijn een praktische tijd om te beginnen met zindelijkheidstraining. Je peuter loopt dan toch vaak (half)naakt rond. Zo kan hij goed zien wat er gebeurt als hij zijn behoefte doet.
 • Het is geen goed moment om te beginnen met zindelijkheidstraining als de omgeving van je kind niet stabiel is. Is er net een broertje of zusje geboren, gaan jullie verhuizen, is hij ziek of gaat hij voor het eerst naar de peuterspeelzaal? Wacht dan nog even, je kleine heeft al zijn energie nodig voor deze nieuwe situatie.
 • Leer jongens, net als meisjes, zittend plassen. De bekkenbodemspieren kunnen het best ontspannen in hurkzit met de beentjes een beetje wijd, terwijl de voetjes goed gesteund worden.
 • Zorg voor een potje dat voldoende steun aan de rug en voetjes van je kind geeft. Zo kan hij stabiel zitten.
 • Ongelukjes horen erbij! Leren lopen gaat met vallen en opstaan, dit geldt ook voor zindelijk worden. Word bij een natte broek niet boos op je peuter, maar verschoon hem met een glimlach en leg uit wat er is gebeurd.
 • Licht de kinderopvang of oppas in over de zindelijkheidstraining. Zij kunnen deze training overnemen als je er niet bent. Als dit niet gebeurt, is het verwarrend voor je kleine. Moet hij nu wel of niet op het potje plassen?
 • Als je kindje redelijk zindelijk is, stel dan vaste regels in. Bijvoorbeeld dat hij altijd van voor naar achter afveegt en na afloop zijn handen wast. Op deze manier krijgt een ‘toiletbezoek’ een vaste structuur.
 • Een terugval kan gebeuren. Vaak heeft dit een oorzaak. Bijvoorbeeld een ziekte of een stressvolle gebeurtenis. Blijf in ieder geval positief, meestal gaat het vanzelf weer over. Structuur en regelmaat kunnen hierbij helpen.
 • Als je kind maar niet zindelijk wil worden, kan je te vroeg zijn, maar het kan ook een medische oorzaak hebben. Als je dit vermoedt, ga dan met je kind naar de huisarts.

Hoe help je je kind bij het zindelijk worden?

Wil je dat je kind niet meer in zijn broek plast? En wil je dat je kind ‘s nachts droog blijft? Dan wil je er dus voor zorgen dat je kind zindelijk wordt. Maar hoe pak je dat aan? 

De meeste kinderen krijgen interesse in het plassen op een potje of wc tussen de 1,5 en 2 jaar. Dan kun je beginnen met zindelijkheidstraining. Naast deze training zijn er veel meer mogelijkheden om je kind zindelijk te maken.

 

Zindelijk worden

Een kind is zindelijk als het plas en poep op kan houden. En op tijd op het potje of de wc gaat. Hoe merk je dat je kind zindelijk wordt? Je kind laat uit zichzelf merken dat hij of zij eraan toe is. Bijvoorbeeld: je kind merkt wanneer er plas komt. Of je kind wil de luier uit. Lees de tips van Loes over het zindelijk worden bij kind.

 • Is je kind zindelijk maar plast hij weer in zijn broek?
 • Naar school maar nog niet zindelijk?
 • Plast jouw kind ‘s nachts in bed?
 • Hoe maak ik mijn kind ‘s nachts zindelijk?
 • Hoe werkt een plaswekker?

Hoe help je je kind?

Je kind begeleiden bij het zindelijk worden, betekent inspelen op zijn ontwikkeling. Dat vraagt aandacht, tijd en (soms veel) geduld van jou als ouder. Rond 3 jaar zijn de meeste kinderen overdag zindelijk. Wil je weten wat je kunt doen om je kind te begeleiden? Bekijk de onderstaande tips.

Hoe wordt mijn kind snel zindelijk?

Je kind wordt niet automatisch zindelijk. Hier heb je zelf veel invloed op. Met onze tips wordt je kind hopelijk sneller zindelijk en hoef je geen luiers meer te kopen!

In ons artikel “Wanneer wordt mijn kind zindelijk?” hebben we het over enkele richtlijnen voor het tijdstip dat uw kind zindelijk wordt. Zindelijk worden gaat niet automatisch. Je moet dit je kind zelf aanleren. In dit artikel zullen we je hiervoor enkele tips geven.

Zindelijkheid training

Om zindelijk te kunnen worden moet je kind er zowel lichamelijk als geestelijk voor klaar zijn. Rond de tweede verjaardag zal je kind lichamelijk voldoende ontwikkeld zijn om zindelijk te kunnen worden. De hersenen hebben dan controle over de ontlastingskanalen en het lichaam is in staat om dag en nacht van elkaar te onderscheiden. Daarnaast moet je kind doorhebben wanneer de darmen of de blaas vol zijn.

Op het moment dat je kind deze prikkel krijgt vanuit de hersenen kun je beginnen met de zindelijkheidstraining.

Prikkel van de hersenen

De grote vraag is hoe je weet dat je kind deze prikkel krijgt. Dit moet je zelf opmaken uit het gedrag van je kind. Als je merkt dat je kind voor het plassen gaat wiebelen, onrustig wordt anders gaat lopen of zelf zegt dat hij of zij een vieze luier heeft dan moet je hier op inspringen. Je kind weet namelijk niet direct wat het met de prikkel moet doen.

Als je dus ziet dat je kind het gedrag vertoont dat hoort bij het ontlasten moet je direct benoemen wat er aan de hand is. Vraag je kind dus of het moet plassen of poepen en ga samen naar de wc.

Samen naar de wc

Door samen naar de wc te gaan legt je kind de link tussen de nieuwe prikkel en de wc. Je kind moet namelijk interesse krijgen voor de wc. Een methode die hier ook bij helpt is om zelf ook naar de wc te gaan. Je kind zal je voorbeeldgedrag proberen te kopieren. Leg dus ook uit wat je aan het doen bent.

Als je merkt dat je kind ondanks al je aanmoedigingen nog geen interesse heeft voor de wc kun je beter nog even wachten met de zindelijkheidstraining. Je kind is er dan nog niet klaar voor en zal alleen maar een grotere weerstand tegen de wc krijgen.

Potje in de wc

Als je merkt dat je kind wel degelijk interesse heeft in de wc kun je verder gaan met de zindelijkheidstraining. Zet het potje van je kind in de wc en breng je kind hier elke keer dat het aangeeft dat het moet plassen of poepen naar toe.

In het begin zal je kind het potje niet altijd halen en zal het slechts een enkele keer succes hebben. Blijf toch doorgaan want je kind zal langzaam leren wat de bedoeling is. Ook blijft het goed om je kind te laten zien hoe jij of een ouder kind naar de wc gaat en daarbij te vertellen wat er gebeurt. Voorbeeldgedrag helpt erg goed!

Ook kun je je kind elke keer dat gelukt is om het potje te halen belonen. Dit kan bijvoorbeeld door de wc samen door te trekken. Kleine kinderen vinden dit vaak erg interessant!

Mijn kind heeft geen interesse

Er komt waarschijnlijk een moment dat je kind geen zin meer heeft in de zindelijkheidstraining. Hij of zij blijft dan liever spelen. Je moet er dan voor zorgen dat het toch weer interessant wordt om naar de wc te gaan.

Met onderstaande tips over zindelijkheid zul je sneller je doel bereiken.

Tips om zindelijk te worden

 1. Vervang het potje door een toilettrainer.
  Een toilettrainer kun je op je wc zetten en je kind kan dus echt naar de wc gaan. Op deze manier doet je kind hetzelfde als jij. Kinderen imiteren graag en de toilettrainer kan daar goed bij helpen.
 2. Ga op vaste momenten met je kind naar de wc.
  Door je kind bijvoorbeeld na het eten of voor het slapen gaan te dwingen om naar de wc te gaan zorg je er voor dat je kind het steeds normaler gaat vinden om de behoefte op de wc te doen.
 3. Neem luiers die minder absorberen.
  Je kind merkt bij minder absorberende luiers eerder dat hij geplast of gepoept heeft. Op deze manier zal hij of zij de prikkel eerder doorkrijgen
 4. Doe je kind een onderbroek aan onder de luier.
  Hierdoor merkt je kind beter dat hij of zij in de luier geplast of gepoept heeft en wordt dit minder aangenaam.
 5. Lees samen boeken over zindelijkheid.
  Er zijn veel boeken geschreven over zindelijk worden. Veel boeken zijn gericht op ouders, maar andere boeken juist op kinderen. Koop deze boeken en ga samen aan de slag om zindelijk te worden.Hieronder hebben we een aantal boeken over zindelijkheid op een rij gezet.

Zindelijk en boeken

Er zijn veel boeken geschreven over zindelijkheid. Er zijn ook een heleboel boeken waarmee je op een speelse manier met je kind over zindelijkheid kunt praten.

Op bijvoorbeeld bol.com vind je diverse boeken over zindelijkheid. Zelf raden wij onderstaande boeken aan:

Boeken over zindelijkheid voor ouders:

 1. Zindelijk maken is kinderspel
  Het boek Zindelijk maken is kinderspel is een boek voor ouders en verzorgers voor kinderen. Het boek claimt dat het mogelijk is dat kinderen al na anderhalf jaar zindelijk kunnen zijn!
  Te koop voor €12,95 bij onder andere Bol.com
 2. Zindelijk, nu al?
  Dit boek is een praktisch boek vol met nuttige tips. Met handig stappenplan.
  Te koop voor €14,95 bij onder andere Bol.com

Boeken over zindelijkheid voor kinderen:

 1. Hugo Haas hoeft geen luier meer.
  Hugo Haas hoeft geen luier meer is een simpel boekje wat u samen met uw kind kunt lezen. Haas Hugo draagt liever een luier en wil niet op het potje. Tot dat hij ziet dat zijn vriendjes het ook doen.
  Hugo Haas hoeft geen luier meer is een grappig prentenboek.
  Bestel op Bol.com.
 2. Bobbi op het potje
  Een aardig klein vierkant prentenboekje met zachtgekleurde illustraties waar veel op te zien is voor de peuter. Op de linkerpagina is, steeds in vierregelige rijmpjes, het verhaaltje te lezen. Een vrolijk boekje voor peuters die zindelijk willen worden.
  Bestel op Bol.com.
 3. Weg met de luiers
  Acht peuters ontdekken een voor een dat het veel leuker is om op het potje of naar de wc te gaan. Elke keer als je de bladzij omslaat, verdwijnt er weer een luier. En zo leer je in dit zindelijkheidsboekje ook alvast een beetje tellen.
  Bestel op Bol.com.

Bronnen: luierinfo.nl, mijnkinderarts.nl, minime.nl, oeiikgroei.nl, 24baby.nl

Geniet weer snel van ontspannen dagen & rustige nachten

Wanneer jij de ouder bent van een baby die niet goed slaapt of niet wil doorslapen, is de Zindelijkheids Box zeker een aanrader. Je ontdekt hierbij unieke stap-voor-stap methodes, waarmee duizenden vermoeide ouders – zoals jij – hun baby slaapproblemen voor ééns en voor altijd oplosten.  Jouw baby kan ook zelfstandig leren slapen en doorslapen – op liefdevolle wijze, zodat jouw kindje zich altijd geborgen voelt zonder het uit te laten huilen en aan zijn lot over te laten. Jij bent altijd in de buurt met jouw liefdevolle aandacht.

Advertentie

Kidsenco
Author: Kidsenco