Tuberculose (TBC) wordt veroorzaakt door een bacterie en is een infectieziekte. TBC is helaas in veel ontwikkelingslanden één van de belangrijkste doodsoorzaken. De bacterie kan ernstige ziekte veroorzaken op andere plaatsen in het lichaam, maar longtuberculose is de meestvoorkomende vorm hiervan.

 

Hoe kun je tuberculose oplopen?

Tuberculose wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie. Deze bacteriën worden overgebracht door patiënten met open TBC, door het ophoesten vanuit de longen. Personen die zich in dezelfde ruimte begeven kunnen geïnfecteerd worden door de uitgeademde besmette lucht. De bacterie wordt voornamelijk via de lucht verspreid dus besmetting door eten of het aanraken van artikelen komt vrij weinig voor. Wel behoort besmetting door het drinken van ongepasteuriseerde melk of melkproducten die afkomstig zijn van een besmet rund tot de mogelijkheden.

Waar komt tuberculose voor?

Door de dramatische groei van het aantal aids-patiënten is TBC in veel ontwikkelingslanden één van de meest voorkomende doodsoorzaken. Aids-patiënten hebben een verminderd afweersysteem waardoor ze extra vatbaar zijn voor TBC. Gelukkig komt tuberculose nog maar weinig voor in Europa.

Wat zijn de verschijnselen van tuberculose?

De symptomen van tuberculose zijn onder andere hoesten, verminderde eetlust, moeheid, lusteloosheid, gewichtsverlies, (lichte) temperatuursverhoging en nachtelijk zweten.

Hoe kun je besmetting van tuberculose voorkomen?

Als je drie maanden of langer naar een land gaat waar tuberculose nog veel voorkomt, dan wordt het vaccin B.C.G aangeraden. Deze vaccinatie wordt alleen aangeraden als u nog nooit besmet bent geweest met TBC en nooit eerder een B.C.G.-vaccinatie gekregen heeft. BCG vermindert de kans op tuberculose niet maar beschermt wel tegen eventuele ernstige gevolgen van de ziekte en verbetert de overlevingskans.

 

Laat u altijd persoonlijk adviseren door een deskundig adviseur .
Kijk voor een locatie op de volgende link: VACCINATIEADRESSEN

Andere infecties en ziektes in ‘vakantie’landen: