Tuberculose (TBC)

Tuberculose (TBC) wordt veroorzaakt door een bacterie en is een infectieziekte. TBC is helaas in veel ontwikkelingslanden één van de belangrijkste doodsoorzaken. De bacterie kan ernstige ziekte veroorzaken op andere plaatsen in het lichaam, maar longtuberculose is de meestvoorkomende vorm hiervan.

 

Hoe kun je tuberculose oplopen?

Tuberculose wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie. Deze bacteriën worden overgebracht door patiënten met open TBC, door het ophoesten vanuit de longen. Personen die zich in dezelfde ruimte begeven kunnen geïnfecteerd worden door de uitgeademde besmette lucht. Door het hoesten komen de bacteriën vanuit de longen via kleine druppeltjes in de omgeving. Deze kleine druppeltjes kunnen dan bij inademing in de longblaasjes van iemand anders terecht komen. Daar veroorzaken de bacteriën kleine ontstekingshaarden.

De bacterie wordt voornamelijk via de lucht verspreid. Dus besmetting door eten of het aanraken van artikelen komt vrij weinig voor. Wel behoort besmetting door het drinken van ongepasteuriseerde melk of melkproducten die afkomstig zijn van een besmet rund tot de mogelijkheden. Deze vorm komt bijna niet meer voor in Nederland. De veestapel is vrij van deze bacterie en de melk is gepasteuriseerd.

 

Waar komt tbc voor?

Door de dramatische groei van het aantal aids-patiënten is TBC in veel ontwikkelingslanden één van de meest voorkomende doodsoorzaken. Aids-patiënten hebben een verminderd afweersysteem waardoor ze extra vatbaar zijn voor TBC. Gelukkig komt tuberculose nog maar weinig voor in Europa.

In Nederland komt tuberculose elk jaar bij om en nabij 800 mensen voor. Van deze 800 mensen hebben ongeveer 80 patiënten een vorm van resistentie tegen de medicijnen. De langdurige behandeling wordt hierdoor moeilijker.

Wereldwijd is tuberculose een groter probleem. Het is de meest dodelijke infectieziekte. Ieder jaar krijgen 10 miljoen mensen de ziekte. Er vandaag de dag overlijden meer dan 1,5 miljoen mensen aan tuberculose. Vooral door de combinatie met een hiv humaan immunodeficientie-virusinfectie en een multi-resistente tuberculose is het moeilijk om de ziekte wereldwijd onder controle te krijgen.

 

Wat zijn de verschijnselen van tuberculose?

De meest voorkomende klachten zijn:

  • hoesten en bloed ophoesten
  • koorts
  • moeheid
  • lusteloosheid
  • verminderde eetlust
  • vermagering, gewichtsverlies
  • nachtzweten

 

Hoe kun je besmetting van tuberculose voorkomen?

In landen waar tuberculose vaak voorkomt vaccineert men tegen de ziekte. In Nederland krijgen alleen kinderen (jonger dan 12 jaar), van wie minimaal één ouder uit een land komt waar tuberculose vaak voorkomt, een vaccinatie. Ook krijgen volwassenen die reizen naar bepaalde landen een vaccinatie-advies als de reis langer duurt dan 12 maanden. Deze vaccinatie wordt alleen aangeraden als u nog nooit besmet bent geweest met TBC en nooit eerder een B.C.G.-vaccinatie gekregen heeft. BCG vermindert de kans op tuberculose niet maar beschermt wel tegen eventuele ernstige gevolgen van de ziekte en verbetert de overlevingskans.

 

Laat u altijd persoonlijk adviseren door een deskundig adviseur .
Kijk voor een locatie op de volgende link: VACCINATIEADRESSEN