Gele koorts

Gele koorts is een tropische infectieziekte die wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus. Het virus wordt overgedragen door tropische muggen. Een uitbraak van deze ziekte verloopt altijd via de gelekoortsmug (Aedes aegypti).

Gele koorts komt alleen voor in bepaalde tropische regio’s van Afrika en Zuid-Amerika. In Nederland is geen kans op een uitbraak van gele koorts, omdat de gelekoortsmug hier niet voorkomt. Infectie door het virus leidt doorgaans tot een niet-ernstig, griepachtig ziektebeeld, maar bij ongeveer 10% van de patiënten kunnen zich ernstige complicaties ontwikkelen.

 

Waar komt gele koorts voor?

Gele koorts komt in veel tropische gebieden van Afrika en Zuid-Amerika voor, zowel in de steden, als daarbuiten (regenwoud).
De ziekte komt overigens niet in Azië voor. Voor een overzicht van de betreffende landen kan je het beste kijken op de site van LCR.

Hoe kan je gele koorts krijgen?

Het virus komt voor bij apen en mensen en wordt via een beet van een mug overgedragen. De ziekte wordt niet van mens op mens overgedragen.

Wat zijn de verschijnselen van gele koorts?

Het ziektebeeld varieert van milde griepachtige verschijnselen met koorts en geelzucht, tot ernstige en in dat geval meestal fatale symptomen zoals bloedingen. Tussen de 3 en 20% van de mensen die de ziekte krijgt, overlijdt.
Drie tot zes dagen na de besmetting kunnen zich de eerste verschijnselen voordoen:

  • grieperig gevoel
  • koorts met rillingen
  • misselijkheid
  • spierpijn
  • rugpijn
  • hoofdpijn
  • algeheel gevoel van onwel zijn

Hoe voorkomt u gele koorts?

Vaccinatie is de enige manier om volledig tegen gele koorts beschermd te zijn. De vaccinatie bestaat uit één inenting in de bovenarm en geeft levenslang bescherming. De bescherming gaat 10 dagen na de inenting in. Het vaccin mag aan kinderen worden toegediend. Het wordt echter afgeraden om het aan kinderen jonger dan 9 maanden en aan zwangere vrouwen te geven.

Verscherpte controle

Diverse landen stellen een gele koorts vaccinatie verplicht. Wanneer een vaccinatie verplicht is dient deze minimaal 10 dagen voor aankomst te zijn toegediend. Ook als er geen verplichting is wordt vaccinatie aanbevolen bij reizen naar een aantal Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen.

Laat u altijd persoonlijk adviseren door een deskundig adviseur .
Kijk voor een locatie op de volgende link: VACCINATIEADRESSEN

 

Andere infecties en ziektes in ‘vakantie’landen:

Bron: RIVM

Advertentie

deet antimuggel deet antimugspray deet antimugspray anti-insect