REIZEN – VAKANTIE MET KINDEREN

Bed & Breakfast   –   Campings   –   Hostels   –   Hotels   –   ID of Paspoort   –   Jeugdherbergen

   Reisorganisaties   –   Vakantieparken   –   Verre Reizen   –   Vakantiekampen   –   Zomerkampen

Reist u met minderjarige kinderen, dan krijgt u te maken met een aantal extra regels. Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben en mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders. Ook voert de Koninklijke Marechaussee uitgebreide controles uit om mogelijke internationale kinderontvoeringen te voorkomen.

Heb ik toestemming nodig om alleen met mijn kind te reizen?

Als u alleen reist met uw minderjarige kind (tot 18 jaar), moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de ouder met gezag. Reist u zonder deze toestemming, dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering.

Situaties alleen reizende ouder

Er zijn verschillende situaties mogelijk waarin een ouder alleen met een minderjarig kind reist. Bijvoorbeeld:

  • Ouder met gezamenlijk ouderlijk gezag reist alleen met kind. Hiervoor heeft u toestemming nodig.

  • Ouder met alleen het ouderlijk gezag (eenhoofdig) reist alleen met kind. Hiervoor heeft u geen toestemming nodig, maar wel aanvullende documenten.

  • Ouder zonder ouderlijk gezag reist alleen met kind. Hiervoor heeft u wel toestemming nodig.

  • Er is 1 ouder overleden.

Of u in deze situaties toestemming nodig heeft, leest u op kinderontvoering.org. Hier leest u ook welke documenten u mee moet nemen.

Als u toestemming nodig heeft, kunt u het toestemmingsformulier reizen met minderjarige naar het buitenland invullen. Deze ondertekent u samen met de andere ouder. Heeft u meerdere kinderen, dan vult u per kind een toestemmingsformulier in.

Moet ik toestemming geven als mijn kind met een andere volwassene op reis gaat?

Is uw kind jonger dan 18 jaar? Dan is toestemming nodig als uw kind met een andere volwassene (niet 1 van de ouders) naar het buitenland reist. Denk bijvoorbeeld aan een vakantie met een opa, oma, ander familielid, vriendje of vriendinnetje.

Wie geeft toestemming

Als uw kind op reis gaat met een andere volwassene dan de ouder, dan is toestemming nodig van:

  • de gezaghebbende ouder bij eenhoofdig gezag of;

  • van beide ouders bij gezamenlijk gezag.

Toestemming door invullen formulier

Gaat uw kind met opa, oma of de ouders van een vriendje naar het buitenland? Bij controle moeten zij dan kunnen aantonen dat de gezaghebbende ouder(s) toestemming hebben gegeven voor de reis. Om toestemming voor de reis te geven, vullen de gezaghebbende ouder(s) en de andere volwassene het toestemmingsformulier ’Reizen met een minderjarige naar het buitenland’ in. Deze ondertekent u gezamenlijk. Heeft u meerdere kinderen, dan vult u per kind een toestemmingsformulier in.