Van foetus tot baby, van baby tot peuter en dan ineens zijn ze 18 jaar en volwassen. Vaak wordt gezegd ‘voor je het weet zijn ze de deur uit’ en dat is ook zeker waar. De jaren vliegen voorbij.

Al deze jaren van 0 tot 18 jaar zijn verdeeld in verschillende levensfases. Elke fase in een kinderleven is voor een groot deel gebaseerd op herkenbare eigenschappen en patronen die bij een bepaalde leeftijd horen.

We hebben op deze pagina ‘van baby tot puber’ getracht zoveel mogelijk eigenschappen per leeftijd te benoemen. Er zullen er ongetwijfeld nog best een aantal aangevuld kunnen worden, maar on grote lijnen hebben we het zo inzichtelijk mogelijk gemaakt voor onze lezers.

Baby of zuigeling (0 – 1,5 jaar)

Baby of zuigeling is een kind in de eerste levensfase.

* Kinderen leggen in deze fase leggen de basis voor het vertrouwen en zelfvertrouwen in hun verdere leven door middel van een warme en veilige verzorging.
* Kinderen ontdekken in de eerste achttien maanden een heleboel nieuwe dingen! Ze ontdekken bijvoorbeeld dat ze handen en voeten hebben en dat ze deze zelf kunnen bewegen. Ze komen tot de ontdekking dat ze in hun handen kunnen klappen.
* Het kind leert hoe hij kan gaan kruipen, zitten, zich op kan trekken en kan gaan staan.
* Kinderen laten steeds meer nonverbale emotionele reacties zien zoals bijvoorbeeld lachen en laten hun eerste woordjes horen, zoals bijvoorbeeld mama en papa.
* Kinderen leren vooral door te ervaren, herhalen en imiteren.

Kenmerkende opvoedingsvragen zijn: mijn kind wil niet in zijn eigen bedje slapen, huilt veel, wil niet eten, maakt weinig contact met zijn omgeving, is angstig, is erg eenkennig, wil alleen door moeder getroost worden, is erg driftig.

bekijk dit eens:

Wil je op de hoogte blijven?