Levensfases

Van foetus tot baby, van baby tot peuter en dan ineens zijn ze 18 jaar en volwassen. Vaak wordt gezegd ‘voor je het weet zijn ze de deur uit’ en dat is ook zeker waar. De jaren vliegen voorbij. Dus geniet van elke leeftijd en van iedere ontwikkeling.

Al deze jaren van 0 tot 18 jaar zijn verdeeld in verschillende levensfases. Elke fase in een kinderleven is voor een groot deel gebaseerd op herkenbare eigenschappen, patronen, vaardigheden en gedrag en patronen die bij een bepaalde leeftijd horen. Voor de ouders/opvoeders betekent dat elke fase een andere vaardigheid vraagt voor de opvoeding of begeleiding van het kind.

Hieronder geven we de verschillende levensfases in een kinderleven weer. Per levensfase kan je verder lezen over ontwikkeling, bijbehorende gedrag en de aandachtspunten voor de ouders/opvoeders. Het is wel belangrijk om daarbij te weten dat alle informatie geldt voor een groot deel van de kinderen. Elk kind ontwikkelt zich op zijn/haar eigen tempo, dus het is altijd mogelijk dat uw kind in de ontwikkeling of het gedrag sneller of langzamer is. Maakt u zich daarover niet meteen zorgen, want de ontwikkeling van een kind is van verschillende factoren afhankelijk.