Baby – Zuigeling

Over het algemeen wordt gezegd dat de fase baby staat voor een kind vanaf de geboorte tot ongeveer 1 jaar. De belangrijkste ontwikkelingen in deze fase zijn: reageren op mensen, zitten, staan, lopen, dingen pakken.

Baby of zuigeling: 0 – 1 jaar

Een kindje in de eerste levensfase wordt een baby of een zuigeling genoemd. In het eerste levensjaar zullen verschillende belangrijke functies tot ontwikkeling komen: denk hierbij aan lichamelijke, psychologische, sociale, morele ontwikkeling enzovoort.
In dit eerste jaar leert je baby bijvoorbeeld om zich steeds bewuster en met meer controle te bewegen. Ook worden de zintuigen steeds beter, zodat jouw kindje de wereld om zich heen kan leren kennen. De belangrijkste ontwikkelingen in deze fase zijn: reageren op mensen, zitten, staan, lopen, dingen pakken.

 

Oei, ik groei!

Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

babyverzorging naif

koffertjes

box bopita

plaspotje kiddyloo by Milou

Medela Swing Maxi Flex Dubbel elektrische borstkolf

Neonatale fase

De periode vanaf de geboorte tot en met de 28e levensdag van de baby wordt de neonatale fase genoemd. Tijdens deze fase is de baby zeer gevoelig voor infecties. Mogelijke afwijkingen die tijdens de embryonale of de foetale fase zijn ontstaan, komen in deze periode aan het licht.

 

* Kinderen leggen in deze fase leggen de basis voor het vertrouwen en zelfvertrouwen in hun verdere leven door middel van een warme en veilige verzorging.
* Kinderen ontdekken in de eerste achttien maanden een heleboel nieuwe dingen! Ze ontdekken bijvoorbeeld dat ze handen en voeten hebben en dat ze deze zelf kunnen bewegen. Ze komen tot de ontdekking dat ze in hun handen kunnen klappen.
* Het kind leert hoe hij kan gaan kruipen, zitten, zich op kan trekken en kan gaan staan.
* Kinderen laten steeds meer nonverbale emotionele reacties zien zoals bijvoorbeeld lachen en laten hun eerste woordjes horen, zoals bijvoorbeeld mama en papa.
* Kinderen leren vooral door te ervaren, herhalen en imiteren.

Kenmerkende opvoedingsvragen zijn:
mijn kind wil niet in zijn eigen bedje slapen, huilt veel, wil niet eten, maakt weinig contact met zijn omgeving, is angstig, is erg eenkennig, wil alleen door moeder getroost worden, is erg driftig.

ONTWIKKELING

Babyfase 0 – 1 maanden
* 17 uur per dag slapen
* Eerste week na geboorte gewichtsafname (max. 10%).
* Starten met vitamine D.
* Scherp zien tot 20-30 cm afstand.
* Behoeften van het kind: aandacht, structuur, en rust.

Aandachtspunten voor de ouders/opvoeders:
herstellen en vinden van dagritme, organiseren van de inschrijving bij de gemeente en instellingen.

babyslofjesBabyslofjes