Borstvoeding   –   Flesvoeding


Voeding voor je pasgeboren kindje is uiteraard van groot belang. Er zijn maar twee verschillende soorten babyvoeding, namelijk borstvoeding en flesvoeding. Bewezen is dat borstvoeding de beste voeding is voor je kind. Maar waarom eigenlijk? Borstvoeding bevat alles wat jouw baby nodig heeft, het zorgt ervoor dat jouw baby de perfecte mix van voedingsstoffen en afweerstoffen krijgt.
Flesvoeding is overigens ook veilig en goed, want de fabrikanten van babyvoeding weten de echte borstvoeding perfect na te

Lees hier meer over: Borstvoeding


Of je nou borstvoeding wilt en kunt geven, of dat je (liever) jouw kindje met flesvoeding groot brengt er zijn een aantal belangrijke vitamines die iedere baby voldoende toegediend moet krijgen.

Baby’s 1e vitamines: vitamine K en D

Om goed te kunnen groeien en ontwikkelen heeft je baby niet alleen energie nodig, maar ook andere voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Het is bijzonder dat een baby dit (bijna) allemaal uit borst- of flesvoeding kan halen. Toch zijn er twee vitamines die extra aandacht verdienen: vitamine K en vitamine D voor je baby.

Vitamine K

Bacteriën in onze darmen kunnen vitamine K aanmaken. Alleen bij baby’s is dit nog niet het geval. Vitamine K is voor een baby een belangrijke vitamine want het speelt een rol bij de bloedstolling en bot-aanmaak. Daarom hebben baby’s vanaf dag 8 na de geboorte tot 12 weken 150 microgram vitamine K per dag nodig naast de voeding. Speciaal voor kinderen heeft Davitamon vloeibare vitamine K-supplementen.

Krijgt je kindje meer dan 500 cc flesvoeding per dag, dan krijgt het via de flesvoeding al genoeg vitamine K binnen. Een supplement is dan niet nodig.

Vitamine D

Naast vitamine K voor je baby, adviseert de Gezondheidsraad om van dag 8 na de geboorte 10 microgram vitamine D aan je baby per dag te geven. Baby’s krijgen nog niet genoeg vitamine D binnen via de voeding en maken ook nog niet genoeg aan in de huid (door zonlicht). Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te laten nemen. Daarom is voldoende vitamine D erg belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de botten van kinderen. Daarnaast speelt vitamine D ook een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Ook in borstvoeding (ook in flesvoeding overigens) zit niet de juiste dosis vitamine D.

Vitamine D kan gegeven worden in druppels of pilletjes. Er zijn ook flesjes druppels verkrijgbaar waar zowel vitamine D en K inzit, in de juiste dosis die alle kindjes nodig hebben.

Of je borst- of flesvoeding geeft aan je baby, het is tot aan de leeftijd van 4 jaar nodig jouw kindje extra vitamine D te geven naast de voeding. De overige nodige vitamines haalt jouw kindje uit de normale voeding als het gevarieerd eet.

Vergeten om vitamine D of K aan je baby te geven?

Geen paniek. Het is niet erg wanneer je een keer vergeet om de vitamines te geven. Geef het supplement dan wanneer je eraan denkt. Probeer wel om van het geven van een supplement een dagelijkse gewoonte te maken. Geef daarom bij voorkeur op een vast moment vitamine D en K aan je baby, bijvoorbeeld bij het ontbijt.

 


Bron: consumentenbond.nl