Speelgoed
Er is heel veel speelgoed te koop. Ieder kind vindt spelen namelijk leuk en helemaal als speelgoed goed en uitdagend is. Voor iedere leeftijdscategorie is er geschikt speelgoed verkrijgbaar.
Goed speelgoed daagt uit, prikkelt de fantasie en laat grenzen verkennen. Spelletjes stimuleren tot prestaties, leren omgaan met winnen en verliezen, met sportiviteit, samenwerken, tactiek en strategie hanteren en oplossingen verzinnen. Door te spelen oefenen kinderen vaardigheden: sociale, emotionele en lichamelijke. Daarom is het goed om variatie aan te brengen in het speelgoed. Zodat kinderen in elke leeftijdsfase het speelgoed krijgen waar ze aan toe zijn.
Op deze pagina proberen we je wegwijs te maken voor welke leeftijd je het juiste speelgoed kunt aanschaffen voor jouw eigen prinsje of prinsesje of geven als kado voor een geboorte. communie of kinderverjaardag.
0 tot 4 jaar
Babies verkennen de wereld om zich heen, waarbij felle kleuren de aandacht zullen trekken. Omdat babies nog niet heel goed dingen vast kunnen pakken, is het aan te raden om grote stukken zijn. Daarnaast vinden babietjes geluiden heel erg leuk.
Een dreumes kan al wat meer. Meestal vinden ze het in die leeftijdscategorie heel leuk om speelgoed achter zich aan te trekken. Een dreumes zit vol vragen. Speelgoed kan antwoorden geven en mogelijkheden stimuleren.
Peuters bouwen veelal met blokken, maken muziek en spelen graag met andere kinderen. Een spelletje spelen is dan ook voor deze leeftijdscategorie aan te raden om mee te beginnen.
Spel en speelgoed voor BABY 0-1 jaar
Als een baby geboren is, stromen de cadeautjes binnen. De geschenken variëren van kleertjes, slofjes en slabbetjes tot auto’s en tienerpoppen toe. De meeste cadeaus krijgen een vast plekje in de babykamer want de eerste tijd heeft de baby weinig speeltjes nodig.
De eerste 3 maanden is de baby uitsluitend druk met slapen, eten, kijken, geluidjes maken en luisteren. Wiegeliedjes spreken het kindje het meeste aan. Een muziekdoosje is een welkom geschenk want een muziekje voor het slapen gaan is erg rustgevend.
Zo rond de drie maanden begint de baby heel bewust bewegingen te volgen. Een mobiel boven wieg of bed is dan aan te raden want de beweegbare onderdeeltjes zijn voor het kleintje erg interessant. Het kindje probeert nu ook van alles te grijpen, wat hem overigens nog erg slecht afgaat. Echte rammelaars zijn dan nog te moeilijk, maar er zijn polsrammelaars, zachte rammelpoppetjes, zelfs rammelsokjes te koop die voor deze kleintjes heel geschikt zijn. Door het bewegen ontstaat immers een geluidje. De baby begint nu alle felle kleuren te onderscheiden. Niet verwonderlijk dus dat veel babyspeelgoed in helle kleuren is uitgevoerd.
Tegen het einde van het eerste halfjaar begint de baby echt te grijpen. Een rammelaar is dan een noodzakelijk stuk speelgoed. Ze zijn er in blank hout, kunststof en zachte stof. Kies wel voor een goede kwaliteit, want baby’s steken alles in hun mond. Er is keus te over.
Grijpen, maar ook gooien zijn voor de baby van 6 tot 9 maanden de belangrijkste bezigheden. Dit komt ook omdat ze in die periode leren zitten. Alles komt nu gemakkelijker binnen handbereik. Lappen knuffelbeesten en -poppen mogen niet ontbreken. Waterspeeltjes staan nu ook op de verlanglijst.
Zo rond de 9 maanden is menige baby enkele uurtjes per dag in de box.
Een activity-center is voor een boxkind een ideaal stuk speelgoed. Ze kunnen met hun handjes, maar ook met de voetjes, de verschillende onderdelen bewegen, die dan weer verschillende geluiden maken. Ook een boxgym is aan te raden omdat het kind er tegen kan slaan, het kan grijpen en zich zelf op gegeven moment kan optrekken.
Verder begint het kind op deze leeftijd dingen te stapelen en van alles ergens in te stoppen en er weer uit te halen. Geluiden maken kan met een trommel en een babytelefoon.
Speelgoed voor de baby:
- Versjesboek met wiegeliedjes
- Muziekdoosje
- Mobiel, kinderwagenhanger
- Rammelaar
- Bijtfiguren
- Babygym
- Activity-center
- Duikelaar
- Badspeelgoed
- Bal van badstof of plastic
- Zachte (wasbare) knuffelpop of knuffeldier
- Stapelbekers, blokken
- Trommel
- Hamerbank
- Looprek
- Duwkar
- Grote plastic auto
- Babytelefoon
Bron: SpeelGoedInfo.nl
Spel en Speelgoed voor DREUMES 1-2 jaar
De dreumes, in de leeftijd van 1 tot 2 jaar, heeft het grijpstadium achter zich en wil de wereld ontdekken, al kruipend of lopend, met alle gevaren vandien. Het kind moet daarom tegen deze gevaren beschermd worden op het moment dat hij niet langer in de box wil spelen.
Deze leeftijd heeft groot speelgoed nodig omdat het zijn bewegingen nog niet helemaal onder controle heeft. Het is de leeftijd van de trekdieren, de duwkarren (liefst gevuld met grote blokken), de loopauto, een zachte bal en een auto (liefst met laadbak).
Naast bewegen en iets voortbewegen is er het knoeien met water en zand en het scheuren van papier. In de zomertijd een zandbak en een (apart) badje geeft de dreumes veel speelplezier. De vulspelletjes uit het eerste jaar worden nu wat heftiger. Het vullen van het emmertje met de vormpjes, het leeggooien, het weer vullen en weer leeggooien kan hem uren vermaken. Ook in de zandbak is het laden en lossen een leuke bezigheid. De behoefte aan het scheuren van papier kost menig gezin enkele dure boekwerken of tijdschriften. Geef liever wat oude tijdschriften. Het gaat immers om de handeling. De goede boeken in de kast hoeven daar niet onder te lijden. De dreumes is rond zijn eerste verjaardag toe aan zijn eerste prentenboek, gemaakt van karton of stof. Op elke pagina staat een plaatje afgebeeld uit zijn directe omgeving. Omdat hij zo graag scheurt is stevig karton of stof noodzakelijk om er een tijd plezier van te hebben. Ook kinderversjes (er zijn boeken te over) helpen bij de ontwikkeling van de taal.
Het kind gaat alles nadoen: pop moet een eigen badje hebben en een eigen wiegje. Een troetellap of troetelbeest mag, we herhalen het nog maar eens, niet ontbreken. De eerste puzzel voor deze leeftijd is de vormenstoof: een houten of kunststof kist met gaten in verschillende vormen. Kunst is, de goede vorm door het goede gat te doen. Denk ook aan muziekinstrumenten zoals trommels, fluitjes en trompetten. Deze vallen nu erg in de smaak.
Zorg dat de dreumes die niet (meer) in de box zit een eigen hoekje heeft in de kamer, vlak bij de anderen.
Speelgoed voor de dreumes:
- Badje en badspulletjes
- Drijfbeestjes
- Zandbak, vormpjes, schepje en emmer
- Vingerverf
- Tas of mandje
- Vormenstoof, blokken
- Pop, poppenbed, poppenfles, poppenservies
- Kartonnen of stoffen plaatjesboeken, versjes- en rijmpjesboeken, voorleesboeken
- Duwspeeltjes
- Muziekinstrumenten, radio, fluit, trompet, trommel
- Trekkar en loopauto
- Stapelspeeltjes
- Grote trein, auto, boot
- Bal
Bron: SpeelGoedInfo.nl
spel en speelgoed voor PEUTER 2-4 jaar
De peuter tussen 2 en 4 jaar wil het liefst alles zelf doen. Hij klimt op ladders en op muurtjes en springt er dan weer af. Ziet nauwelijks gevaar. Een step, slee, schommel, wip zijn echt voertuigen voor deze leeftijd. De peuter is toe aan zijn eerste puzzel: inlegplanken, maar ook spelletjes als lotto en domino.
De peuter wil ook de grotemensenwereld imiteren met behulp van verkleedkleren, haar eigen poppenkind, maar ook een boerderij, garage, politieauto of brandweer. Deed zij een jaar geleden haar pop alleen nog maar in bad, nu wil zij de pop aan- en uitkleden en er uitgebreid buiten mee wandelen. Ook een theeserviesje is gewild op deze leeftijd.
De peuter van 2 jaar is het beste af met vingerverf en krijt. Vanaf drie jaar kunnen daar viltstiften en kleurpotloden aan worden toegevoegd. Dit creatieve materiaal behoort overigens in elk gezin aanwezig te zijn. Blokken zijn ook noodzakelijk. Een blok is voor een peuter niet alleen een blok. Het ene moment is het een auto. Het andere moment een vliegtuig of een fiets. Deze leeftijd heeft nog een onbegrensde fantasie, dus het speelgoed mag niet te gedetailleerd zijn.
De pop hoeft niet te praten en te plassen. De pop hoeft geen jongetje te zijn. De pop is een kind dat plast als de ‘moeder’ dat wil, niet als het water heeft gedronken.
Naast het tekenen is de peuter ook toe aan een kinderschaartje, plaksel, kleien en puzzelen. Poppenkastpoppen mogen ook in geen enkel gezin ontbreken. Vingerpoppen voor de dreumesen en peutertjes, handpoppen voor vanaf drie jaar. Handpoppen mogen niet te zwaar zijn anders speelt het te moeilijk. Poppenkast stimuleert de fantasie en verrijkt de woordenschat. Bovendien leren gesloten kinderen zich via die poppen wat beter te uiten. Kinderen kunnen via de poppen hun problemen of verdriet kwijt. Ze zeggen het niet zelf maar laten de poppen aan het woord. Een handpop is een ideaal geschenk voor een kind in het ziekenhuis.
De peuter speelt zelf. Hij speelt naast andere kinderen. Daarom is het samen spelletjes doen voor deze leeftijd nog zo moeilijk.
Speelgoed voor de peuter:
- Inlegplanken, puzzelplanken, puzzels
- Vingerverf, kwasten, kleurpotloden, vetkrijt, schaar
- Plakplaatjes
- Bellenblaas
- Constructiespeelgoed, blokken
- Timmerspeelgoed
- Lotto, domino
- Kleurenspel
- Prentenboeken, liedjes en verhalen op de band of cd
- Verkleedkleren
- Serviesje
- Dokterskoffertje
- Pop met toebehoren
- Tent of huisje
- Muziekinstrumenten
- Hobbelpaard
- Schommel, wip
- Step, driewieler
- Opwindspeelgoed
- Plastic of houten trein
- Garage
- Winkeltje
- Poppenkast en poppen
Bron: SpeelGoedInfo.nl
4 en 5 jaar
Vadertje en moedertje spelen. Maar ook de dokter of de tandarts nadoen is een favoriete bezigheid. De meeste kleuters hebben een grote fantasie en het speelgoed voor deze leeftijd komt daaraan tegemoet. Met het spelen van eenvoudige spelletjes wordt begonnen.
6 en 7 jaar
Kinderen van deze leeftijdsgroep zijn competitief, elkaar overtroeven vinden ze erg leuk. Allerlei spelletjes spelen op deze behoefte in. Of dat spelen nu buiten met vrienden en vriendinnetjes gebeurt, of binnen met broertjes, zusjes en ouders maakt niet uit.
Verkiezing van Speelgoed van het Jaar
Ieder jaar wordt de Verkiezing Speelgoed van het Jaar georganiseerd. In verschillende leeftijdscategorieën worden artikelen gekozen. Het artikel met uiteindelijk de meeste stemmen is winnaar in een groep.
8 en 9 jaar
Spelletjes spelen en kennis testen. Allerlei soorten spelletjes, voor de lol of informatieve, zijn geschikt. Of constructiebouwwerken maken. Wetenschap ontdekken want ze zijn heel nieuwsgierig, en ze willen veel dingen uitproberen: hoe werkt het en hoe zit het in elkaar? Je zou kunnen zeggen dat de wetenschap op deze leeftijd dan ook een rol speelt. Leerzame spelletjes kunnen op een speelse manier helpen lesstof van school beter onder de knie te krijgen.
10 en 11 jaar
Spelletjes spelen, nog ingewikkelder constructie bouwwerken maken en techniek is leuk en interessant voor deze leeftijd.
12 plus
Steeds meer volwassenen ontdekken dat spelen leuk is. Naast bouwpakketten en allerlei soorten puzzels zijn er interessante en leuke spellen. Spellen rond een thema waar je een tijd lang mee bezig bent of spellen die kennis testen. Ook in groepen spelen is leuk en wordt vaker door jongvolwassenen gedaan.
spel en speelgoed voor KLEUTER 4-6 jaar
De kleuter gaat op zijn of haar vierde jaar naar de basisschool en draait hele dagen mee. Als het thuis komt is het moe. Sommigen willen alleen maar naar buiten om te hollen en te rennen. Samen spelen met andere kinderen. Anderen willen juist lekker binnen spelen met creatief materiaal, spelletjes doen of voorgelezen worden. Weer anderen willen ‘werken’ aan datgene wat ze op school hebben geleerd.
De manier van spelen wordt anders. Alhoewel velen hiertegen strijden blijft het meisje anders spelen dan de jongen. Dit neemt niet weg dat wij niet alleen maar poppen aan meisjes moeten geven en auto’s aan jongens. Kleuters willen ook samen spelen. Ze hebben behoefte aan vriendjes en vriendinnetjes die thuis komen spelen of waar ze naar toe gaan.
Kleuters imiteren. Ze spelen doktertje, winkeltje, indiaantje, enzovoorts en tonen daarbij een ongekende fantasie. Kleuters zijn ook toe aan gezelschapsspelletjes en het maken van puzzels. Omdat kleuters nog niet kunnen lezen, hebben zij kleurendobbelsteen-spelletjes nodig.
Waak ervoor uw kind te overschatten. Let goed op de leeftijdindicatie op de doos.
Knuffels zijn voor sommige kinderen zo belangrijk, dat ze altijd en overal meegenomen worden. Ze gaan er in de loop der tijd dermate gehavend uitzien, dat ouders graag geneigd zijn, deze weg te gooien en een nieuwe te geven. Het oude vod weggooien kan echt niet. Het huis is dan te klein en het kind ontroostbaar. Koop een goede knuffel die gemakkelijk te wassen is. Laat het kind eerst wennen aan de nieuwe knuffel en doe de oude voor uw eigen rust niet weg.
Speelgoed voor de kleuter:
- Fiets met zijwielen
- Zachte babypop met toebehoren
- Poppenhuis met meubeltjes
- Winkeltje
- Dokterskoffer
- Constructiespeelgoed
- Puzzels
- Spellen als kwartet, lotto, memory, domino, kleurendobbelsteen-spellen
- Servies, bestek
- Strijkplank en strijkijzer
- Poppenaccessoires
- Boerderij, auto’s en dieren
- Zaklantaarn, verrekijker, vergrootglas, magneet, kompas
- Ridders, cowboys, indianen, kostuums, poppenkastpoppen
- Prikpen, verf, stoepkrijt, schoolbord, hamertje tik
- Vlechtmateriaal, borduren, punniken, kralen
- Hijskranen, bulldozers
- Politie, brandweer
- Tractor, vliegtuig, autobaan, treinbaan, afstandbestuurbare auto’s
- Fiets
- Skelter
- Poppenwagen
- Rolschaatsen
- Springbal
- Computerspel voor kleuters
Bron: SpeelGoedInfo.nl
spel en speelgoed voor HET SCHOOLKIND 6-12 jaar
De meeste kinderen spelen na school het liefste buiten. Met fietsen, rolschaatsen, grote ballen, vliegers en ander buitenspeelgoed kunnen ze zich heerlijk uitleven. Straatspelletjes als knikkeren en touwtjespringen worden jaarlijks in ere gehouden. Van de een op de andere dag is het, zonder dat het wordt aangegeven, knikkertijd of springtijd.
Verder heeft het schoolkind speelgoed nodig waarmee het alles natuurgetrouw kan nabootsen: een rijdende trein, een naaimachine, maar ook verkleedkleren staan hoog op de verlanglijst.
Het schoolkind neigt naar de realiteit. Een blok is een echte blok, uitsluitend geschikt om te bouwen. Een pop is niet langer een poppenkind dat door moeder vertroeteld moet worden. Een pop is een tiener of een stoere held waar ze op willen lijken. Ook voor creatieve materialen gaat dat op. Het moet zo realistisch mogelijk zijn, dus er wordt gekozen voor modellen en voorbeeldboeken.
Alhoewel ook kleuters al eigen poppenkastvoorstellingen geven, is het schoolkind daar nog meer mee bezig. Het schoolkind heeft allerlei soorten materiaal nodig om mee te knutselen, maar het is ook toe aan experimenteerdozen, technische constructiedozen en weeftoestellen. Een werktafel is voor een schoolkind geen luxe.
Film, televisie en de computerspellen overheersen op deze leeftijd. Het schoolkind moet dan ook gestimuleerd worden tot zelf-doen. Niet de hele dag spelletjes achter de computer. Het is niet echt slecht voor de ogen, maar de ogen raken op den duur vermoeid. Een Franse wetenschapper heeft na onderzoek geconcludeerd dat computerspellen op zich niet slecht zijn, echter, het is te eenzijdig.
Ouders moeten het spel van hun kinderen in goede banen leiden. Laat ze ook zelf musiceren, toneelspelen, zingen, tekenen, knutselen en bouwen of gezelschapsspelletjes doen. Gezelschapsspelletjes waarbij zij elkaar kunnen overtroeven zijn geliefd. Alles draait bij deze leeftijd om prestaties. Zijn ze op school handig in rekenen, dan zijn thuis ook rekenspelletjes in trek. Hebben ze gevoel voor taal, dan zijn woordspelletjes een ware ontspanning.
Er zijn ook ‘speelleermiddelen’ in de handel om de kinderen thuis nog eens extra te laten oefenen wat ze op school geleerd hebben. Het schoolkind speelt, zeker rond de tien jaar, minder met zijn speelgoed. Auto’s, poppen, worden uitgestald. Ze gaan auto’s zelf in elkaar zetten met behulp van technisch constructiespeelgoed en bouwpakketten. Hoe ouder ze worden, hoe meer gegrepen wordt naar ware schaalmodellen.
Zo rond het tiende jaar raakt menig schoolkind geïnteresseerd in de wetenschap. Kinderen van deze leeftijd zijn uitgesproken nieuwsgierig. Alles moet onderzocht worden. Ze willen alles weten en uitproberen en hebben belangstelling voor techniek: stoommachines, naaimachines, treinen, glasgraveren. Zij zijn ook geïnteresseerd in een encyclopedie vol wetenswaardigheden. Informatieve boeken zijn bij deze kinderen zeer welkom.
Ook informatieve spellen zijn aan te bevelen: letter- en cijferspellen, geschiedenis, aardrijkskunde, wetenswaardigheden. Er zijn ook educatieve computerspellen in de handel die voor deze leergierige leeftijd zijn aan te bevelen. We moeten voor drie dingen erg oppassen: te veel clubs, te veel tv-kijken en te veel computerspelletjes.
Het is niet goed een scheidingslijn te trekken tussen meisjes en jongensspeelgoed. Meisjes spelen vaak met vriendinnetjes, jongens in de regel met hun vriendjes. Maar voor buiten hebben ze hetzelfde speelgoed en voor binnen dezelfde gezelschapsspellen en puzzels. Jongens kiezen veel voor auto’s en zijn in voor competitiespelletjes, meisjes spelen vaak met poppen. Zolang er in de speelgoedwinkel geen ‘meisjes’- en ‘jongensafdelingen’ zijn, blijft het speelgoed voor het schoolkind.
Speelgoed voor het schoolkind
- Bal
- Touw
- Rollerskates
- Fietsen
- Schaatsen
- Knikkers
- Visattributen
- Zwemvliezen, snorkelbril.
- Tafelvoetbal
- Sjoelbak
- Kegelen
- Darts
- Autobaan
- Radiografisch bestuurbaar speelgoed
- Elektrische trein
- Microscoop
- Kompas
- Technische bouwdozen
- Herbarium
- Stoommachine
- Zaklantaarn, vergrootglas
- Scheikundedozen
- Dobbelsteenspellen
- Spellen met letters en cijfers
- Vraag- en antwoordspellen
- Elektronische spellen
- Computerspellen
- Puzzels
- Goocheldozen
- Poppenhuis
- Tienerpoppen
- Poppenkastpoppen
- Marionetten
- Postkantoor
- Gereedschap
- Actiespeelgoed op het gebied van ruimtevaart, veldslagen
- Naaimachine, naaidoos, borduurdoos, weven, spinnen
- Pottenbakken
- Gipsmallen
- Mozaïek
- Bouwplaten
- Typen
- Verven op textiel, hout en glas
- Modelbouw, constructiesystemen.
Bron: SpeelGoedInfo.nl
Lees ook informatie over:
- VEILIG SPEELGOED
- SPELLEN
- PUZZELS
- SPEELGOED VOOR ONDERWEG
- SPEELGOED VOOR HET ZIEKE KIND
- SPEELGOED VOOR KINDEREN MET ASTMA
Deze rode Spitfire loopauto lijkt net een echte racewagen! De prachtige loopauto is speciaal gemaakt voor kleine kinderen vanaf 1 jaar oud met een minimale lengte van 80 cm. Buitengewoon geschikt om de motoriek te ontwikkelen. De wielen zijn gemaakt van massief rubber, ideaal om binnen te spelen, want u zult zo nooit krassen op de vloer krijgen. De loopauto zelf is vervaardigd uit metaal en daarom ook geschikt voor buitengebruik.
SCHATTIGE WANDELENDE HOND MET RIEM
Mimi is op zoek naar een vriendje. Heb je altijd al een eigen hondje willen hebben? Misschien worden jij en Mimi wel allerbeste vriendjes!
Neem Mimi de Schattige Wandelende Hond met Riem mee op pad! Ga een eindje wandelen of knuffel haar. Daar wordt ze zo blij van dat haar staartje gaat kwispelen!
Mimi kan zelf lopen, blaffen en kwispelen.
Vanaf nu kunt u op uw gemak, vanuit huis uw gang gaan of uw kinderen lekker laten rondneuzen in de webshop van De Grote Speelgoedwinkel. Een groot assortiment, alle grote merken, vele soorten, voor jong en oud. Kortom: voor ieder kind hebben we een uitgebreide selectie prachtig speelgoed online klaarstaan!
Wij hebben de beste merken (Lego, Duplo, Barbie, Hot Wheels, Fisher Price, Playmobil, Baby Born, Ravensburger, Jumbo, Vtech, Revell, etc. etc.) het mooiste speelgoed en bovendien voor een zeer brede doelgroep.