Het ouderwetse gezinsleven heeft de laatste jaren een behoorlijke domper gekregen. Door de kleinere gezinnen en de vele zelfstandigen wordt het doen van spelletjes niet langer geassocieerd met ‘gezellig’. Gezellig is in een restaurant gaan eten of met elkaar naar een televisieprogramma kijken. Altijd is er wel wat bij wat je eigenlijk niet kunt missen. Zeker in de winterperiode. De laatste tijd lijkt daar verandering in te komen. De mensen zoeken elkaar weer op in huiselijke kring en de verkoop van spellen is dan ook behoorlijk gestegen. Gelukkig maar want spelletjes doen is voor elke leeftijd belangrijk.

Een spel ziet menigeen nog als luxe. Spelletjes doen we voor ons plezier, dus het is geen noodzaak. Een duidelijke misvatting overigens want een spel is voor een kind noodzakelijk speelgoed. Noodzakelijk voor de ontwikkeling van kennis en, waar haast niemand bij stilstaat, van karakter.

Karakter
Spellen zijn belangrijk voor de vorming van het karakter omdat het kind tijdens een spel van alles te verwerken krijgt. Zolang het nog alleen speelt, heeft het zelf het tempo in handen, echter als anderen meespelen is die luxe voorbij. Het kind moet allereerst leren op zijn of haar beurt te wachten. Bovendien moet het zich leren concentreren, het moet de spelregels doorkrijgen en, wat het aller- moeilijkste is, leren verliezen. Leren winnen is overigens ook van belang. Sommigen zijn zo blij met hun overwinning dat ze, tot grote ergernis van de anderen, daar de hele week over kunnen doorzeuren.

Sommige kinderen (en volwassenen) houden niet van spelletjes omdat ze niet tegen hun verlies kunnen. Dat is natuurlijk een heel slecht uitgangspunt. Hoe meer spelletjes ze doen, hoe meer kans ze hebben te winnen omdat ze er handigheid in krijgen.

Tot en met de kleuterleeftijd zouden ouderen eigenlijk altijd mee moeten spelen. Bij die spelletjes gaat het toch meestal om geluk, dus altijd winnen is er niet bij. Je kunt als oudere natuurlijk ook voor spek en bonen meedoen.

Peuters en kleuters
Zo rond de twee jaar krijgt de peuter behoefte aan gezelschap. Hij wil met andere kinderen samen zijn, maar samen spelen lukt nog van geen kanten. Het zijn op die leeftijd nog ware individualisten. Voor deze leeftijd zijn heel simpele lotto’s het meest geschikt. De bedoeling van een lotto is: plaatjes op plaatjes leggen. Zo kunnen ze er alleen mee bezig zijn. Zijn ze drie jaar dan kunnen ze dat samen met andere kinderen spelen en komt het wedstrijdelement aan de orde.

Lotto mag eigenlijk in geen enkel gezin ontbreken, want de hele peuter- en kleuterleeftijd is dit spel in trek. Ook domino’s zijn er voor de allerkleinsten.

Het beste is, een spel te geven als het kind er aan toe is. Is het kind druk bezig met kleuren, geef dan een eenvoudig spelletje waarbij de spelertjes met behulp van een kleurendobbelsteen van kleur naar kleur gaan. Heeft het kind leren tellen, dan zijn er allerlei spelletjes in de handel met echte dobbelstenen.

 

Schoolkind
Het schoolkind is eigenlijk pas echt in staat om een gezelschapsspel te spelen.
Er zijn eenvoudige geluksspelletjes, waarbij je vreselijk kunt lachen of die erg spannend zijn, maar er zijn ook moeilijke spellen die extra concentratie en logisch denken vereisen.
Gelukkig liggen er in de speelgoedhandel ook veel spelletjes die je in je eentje kunt spelen, want tegenwoordig zijn de gezinnen zo klein dat je lang niet altijd een tegenspeler in je omgeving hebt.

Familiespellen
Nu het gezinsleven zich weer lijkt te herstellen is het geven of zelf kopen van een familiespel een verstandige aanschaf. We moeten ons er niet altijd het beste van voorstellen.

Lang niet iedereen speelt eerlijk, lang niet iedereen kan tegen zijn verlies, sommigen moeten uren nadenken om een beslissing te nemen. Allemaal zaken die het met elkaar spelen zo aantrekkelijk kunnen maken.

De ontwerpers van spellen zijn zeer vernuftig. Ze bedenken de meest bijzondere situaties, die weer op originele wijze door de spellenmakers worden gerealiseerd.

De spellen variëren van grappig en eenvoudig tot zeer leerzaam. Waar je voorkeur ook ligt, er is altijd wel een spel over te vinden: reizen, sporten, de politiek, geldzaken, oorlog, science fiction, de natuur.
Er is een groot aantal denkspellen in de handel, die je alleen of met z’n tweetjes kunt spelen.

Computerspellen
We leven in de tijd van de elektronica. Niet verwonderlijk dat de computerspellen een ruime plaats in de speelgoedzaak innemen. Er zijn louter spelletjescomputers, maar ook educatieve computers waar het kind spelenderwijs kennis vergaart. We moeten echter als ouder een heel duidelijk standpunt innemen. Kinderen willen allemaal zo’n computer hebben en kruipen er het liefst elk vrij moment achter. Dit eenzijdige spelen is slecht voor het kind. Het kind moet het spel afwisselen. Soms buiten, soms binnen, soms alleen, soms met elkaar. Het gaat ons niet om de computer, want we leven in het computertijdperk, maar om de eenzijdigheid. Het is ook niet goed voor een kind om elk vrij moment te zitten lezen.

Reisspellen
Tenslotte aandacht voor de vele reisspelletjes die in de handel zijn. Ze zijn heel compact en ideaal voor in de auto, bij de tent, in het huisje of hotel of in het ziekenhuis.

Korte tips:
Let bij de aankoop van een spel wel goed op de aangegeven leeftijd, want een te moeilijk spel wordt gelijk terzijde gelegd. Overschat uw (klein)kind niet. De aangegeven leeftijden kloppen heel goed.

 

Bron: speelgoedinfo.nl