In de auto, de trein of het vliegtuig naar verre oorden hebben we zeeën van tijd. We kunnen ons zo verheugen op onze bestemming dat de reis erheen niet snel genoeg gaat. We praten, lezen of slapen wat, maar gelukkig kunnen we ook spelen onderweg. Spelen is bijzonder plezierig en de tijd vliegt voorbij! Speciaal voor onderweg worden steeds meer spellen ontwikkeld die rekening houden met de behoeften en ongemakken tijdens de reis. Ze zijn klein en handig voor onderweg, maar ook bij de tent, in het huisje of hotel. We hebben in deze folder wat ideeën en tips voor u verzameld.

Onderweg
Onderweg hebben we te maken met weinig ruimte, onverwachte bewegingen of onderbrekingen. Onder deze omstandigheden is spelen best moeilijk. Sommig speelgoed van thuis voldoet uitstekend op reis (poppen, knuffels, bijtringen, rammelaar, boekjes). Er is echter ook speciaal reisspeelgoed ontwikkeld. Het speelgoed heeft een handzaam formaat, bestaat zo min mogelijk uit losse onderdelen (dat raakt alleen maar kwijt) en is meestal geschikt voor slechts één of twee spelers.

Voor de baby’s en dreumesen zijn veel speeltjes van thuis uitstekend voor op reis. Deze zijn lekker vertrouwd in de vreemde omgeving. Let er alleen op dat het speelgoed niet uit veel delen bestaat die kwijt kunnen raken. Er bestaat speelgoed dat aan kinderzitjes bevestigd kan worden. Een polsrammelaar is bijvoorbeeld een goede oplossing voor de rammelbal.

Kleine kinderen imiteren graag de wereld om hen heen. Met een speelgoedfotocamera kunnen de peuter en de kleuter – net als hun ouders – ‘foto’s’ maken.
Voor de wat oudere kinderen bieden onder meer de bordspellen plezier. Veel bekende spellen zijn, speciaal voor onderweg, ook in klein formaat uitgevoerd. Soms kunnen ze makkelijk op de schoot worden gehouden. De pionnen staan magnetisch op het bord vast of kunnen diep in het spelbord gepind worden, zodat bij een onverwachte beweging de spannende spelsituatie niet direct verloren gaat. Voor het werpen van dobbelstenen is in enkele gevallen een slimme oplossing gevonden.

Ideaal voor in de auto zijn de handzame computerspelletjes. Een computerspelletje kun je met alle gemak alleen spelen. Dat is prettig onderweg, wanneer samenspelen vaak moeilijk gaat. Er zijn er ook hele educatieve computerspellen te koop. Let op! Bij sommige computerspelletjes is het niet mogelijk om het geluid uit te zetten. Dit kan behoorlijk onplezierig zijn voor medereizigers.

Behalve spelen kan natuurlijk ook lekker getekend worden in de auto. Vergeet niet leuk schrijfgerei (verschillende kleuren) en notitieblokjes mee te nemen. Onderweg is er voor een kind altijd een reden om iets op te schrijven! Voor de peuter en de kleuter is het ‘tover’bord heel geschikt. Het gladstrijken en daarmee wegvegen van de tekening is voor de kleuter dikwijls belangrijker dan het tekenen.

Een cassetterecorder maakt lang luisterplezier mogelijk. Er zijn spannende sprookjes en verhalen, maar ook favoriete liedjes van de televisie, op cassette te krijgen. Met een koptelefoon bij de cassetterecorder hoeft niet iedereen mee te luisteren. Let erop dat de batterijen vol zijn voor de reis. In hotel, appartement of camping zijn oplaadbare batterijen met oplader heel handig. Dat spaart bovendien het milieu.

 

Naar buiten kijken
Al deze ideeën die hierboven zijn genoemd, leiden lekker af van de lange reis. Ondertussen gaan mogelijk prachtige landschappen en horizonnen ongemerkt voorbij. Best jammer. We kunnen het naar buiten kijken voor een kind echter ook heel aangenaam maken. Met de eerder genoemde speelgoedcamera bijvoorbeeld, maar de wat oudere kinderen (vanaf zeven jaar) kunnen al met een echt toestel spelen! In de speelgoedwinkel zijn echte cameraatjes te krijgen, die eenvoudig te bedienen zijn (bijv. automatische scherpstelling). Spelen met een fototoestel helpt kinderen gericht te kijken. Je kunt ook denken aan een verrekijker. Neem een stopwatch, eenvoudig maar met een teller erop, zodat alles geteld kan worden wat onderweg voorbij komt. Kinderen verzinnen wel wat (vliegtuigen, lantaarnpalen, de favoriete auto etc.). Een klein kompas vertelt precies de richting die de reis gaat.

Al het speelgoed voor onderweg kan netjes worden opgeborgen in kleurige rugzakjes en koffertjes. Voor in de auto bestaat zelfs een handig opbergsysteem dat aan de voorste stoelen wordt bevestigd.

Tip:
Voorkom ruzie onderweg en overweeg wat hetzelfde speelgoed is voor de kinderen (vooral als de leeftijden dicht bij elkaar liggen).
Reis niet te lang achtereen. Op een gegeven ogenblik helpt zelfs geen spel meer tegen de verveling of uitputting. Houdt wat buitenspeelgoed (bijv. bal- of racketspel) bij de hand en onderbreek de reis indien mogelijk voor een spel waarbij je alle ledematen moet bewegen. Dit is ook hartstikke goed voor de chauffeur van een auto. N.B.: Let op het verkeer!

Plaats van bestemming
Het gebeurt maar al te vaak dat bij het inpakken thuis alleen rekening wordt gehouden met prachtig weer. Bij mooi weer is er buitenspeelgoed te over (zie ook de folder Zomer-Buitenspeelgoed). Pas op! Het kan óók regenen op de bestemming, of zelfs te warm zijn om op pad te gaan. Het is niet de bedoeling dat we ons binnen gaan vervelen.

Een aantal ideeën die we voor onderweg noemen gelden ook in het huisje, hotel, tentje of onder een boom in de schaduw. Er is wel méér mogelijk.

Behalve de puzzels, kleine bordspellen en computerspellen komen nu ook kaartspellen goed van pas. Denk bijvoorbeeld aan het kwartetspel dat in alle ondenkbare categorieën te verkrijgen is.

Ook met het traditionele kaartspel zijn tientallen spellen te spelen (zelfs memory). Neem voor de zekerheid twee kaartspellen mee, zodat het aantal spelers en spelletjes kan worden uitgebreid. Heel spannend zijn de fantasie- en rollen(kaart)spellen, die uit Engeland en Amerika zijn overgewaaid.

Op de plaats van bestemming kan ook creatief gedaan worden. Met een kleine knutseldoos vol uiteenlopende materialen kun je leuke plakboeken van de reis maken. Behalve potloden kunnen nu ook de stiften en krijtjes tevoorschijn worden gehaald. Er zijn kleine, maar volledige pakketjes te krijgen waarmee tatoeages, kettingen, stempels en prachtige krastekeningen gemaakt kunnen worden. Neem voor de kleinsten bijvoorbeeld een punnikset, prikblaadjes, rijgkaarten en kleurboeken mee, of denk eens aan vouwblaadjes of origami.

 

Bron: speelgoedinfo.nl