Zwangerschap

In blijde verwachting. Negen maanden op een andere planeet, want er groeit een kindje in je buik.

Ben je zwanger? Van harte gefeliciteerd!

Uiteraard zal je wel al verschillende sites hebben geraadpleegd en hebben gelezen die over het verloop van de zwangerschap gaan. Er zijn veel interessante artikelen te vinden en te lezen. Wij beperken ons in dit bericht tot een aantal zaken die belangrijk zijn om tijdens je zwangerschap te regelen of in ieder geval bij stil te staan.

 

We hebben er een aantal van maand tot maand voor je uitgelicht:

Maand 1: Kies een verloskundige

De eerste afspraak vindt meestal plaats rond de 8e à 10e week van je zwangerschap. Met ongeveer 12 weken volgt de eerste echo. Daarna bezoek je de verloskundige eens per 4 weken, later om de 2 weken en uiteindelijk wekelijks. Bij complicaties of een medische indicatie vanwege bijvoorbeeld een chronische ziekte, word je doorverwezen naar de gynaecoloog of kinderarts.

 

Maand 2: Check zorgverzekering

Bekijk de vergoedingen van je zorgverzekeraar, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De basisverzekering vergoedt bijvoorbeeld de verloskundige, maar voor de kraamhulp geldt een eigen bijdrage. Je kunt je hiervoor aanvullend verzekeren. Je kunt elk kalenderjaar van zorgverzekering wisselen – ook tijdens je zwangerschap. Denk alvast na over waar je zou willen bevallen. Later in je zwangerschap kan blijken dat je om medische redenen naar het ziekenhuis moet, maar als dat niet het geval is, mag je kiezen: thuis, in het ziekenhuis of in een kraamhotel. Een zelfgekozen ziekenhuisbevalling kan niet bij alle ziekenhuizen. Soms heeft het ziekenhuis geen verlosafdeling of verwijzen ze door naar een kraamhotel dat vaak vlakbij, of soms zelfs in het ziekenhuis gevestigd is.

Eigen bijdrage

Voor een bevalling in een kraamhotel en voor een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie betaal je een eigen bijdrage. Goed om te weten als je je verzekering checkt. Kraamhotels bieden vaak verschillende opties: je kunt er alleen bevallen, maar ook je hele kraamtijd doorbrengen. Vaak hebben ze ook verschillende typen kamers, waarvoor verschillende tarieven gelden. Kraamhotels houden regelmatig open dagen. Ga daar tijdig naartoe, zodat je nog wat bedenktijd hebt. Vraag naar de tarieven en check wat je zorgverzekering wel en niet vergoedt.

 

 

Maand 3: Regel kraamzorg

Een mooi moment om de kraamzorg te regelen is vlak na de eerste echo. De kraamverzorgster is je steun en toeverlaat in de eerste week na de bevalling. Tip: kies een kraambureau uit dat onder contract staat bij je zorgverzekeraar om voor vergoeding in aanmerking te komen.

 

Maand 4: Zwangerschapsverlof

Als je werkt en je bent zwanger, heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Informeer je werkgever op tijd over je zwangerschap, zodat jullie daarop kunnen anticiperen. In totaal heb je recht op minimaal 16 weken verlof: 4 tot 6 weken vóór de bevalling en 10 tot 12 weken erna. Je moet hiervoor een zwangerschapsverklaring aanvragen bij je huisarts of verloskundige en die overhandigen aan je werkgever.

 

Maand 5: Uitzet / Geboortekaartje

Tijd om werk te gaan maken van je babyuitzet en na te denken over een geboortekaartje. Misschien heb je al een kraampakket ontvangen van je zorgverzekeraar als je daarvoor verzekerd bent. Zo niet, dan kun je zelf een kraampakket samenstellen. Hierin zitten de medische artikelen die je minimaal nodig hebt tijdens en na de (thuis)bevalling, zoals een matrasbeschermer en kraamverband.

 

Maand 6: Kinderopvang

Het kan gebeuren dat de kinderopvang van jouw keuze geen plek heeft. Regel daarom op tijd kinderopvang. Populaire basisscholen in grote steden hebben soms ook lange wachtlijsten. Woon je in zo’n stad, dan is het slim om te checken hoe dat in jouw buurt zit.

 

Maand 7: Kind erkennen

Als jullie zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebben, hoeven jullie niets te regelen. In alle andere gevallen moet de vader zijn kind erkennen. Dat kan hij doen tijdens de zwangerschap of vlak na de geboorte als hij naar het gemeentehuis moet voor de geboorteaangifte. Deze laatste aangifte moet binnen 3 werkdagen na de geboorte gebeuren door de vader, moeder of iemand anders die bij de bevalling aanwezig was. Bij de erkenning wordt ook de keuze van de achternaam van het kind gekozen.

Lees voor meer informatie HIER over het erkennen van je kind

 

Maand 8: Verzekeringen checken

Het is belangrijk om de geboorte van je kind zo snel mogelijk door te geven aan je verzekeraars. Zet alvast een conceptmail klaar die je kunt versturen als je kind er is. Denk daarbij aan de volgende verzekeringen (voor zover je ze hebt):

  • Zorgverzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering
  • Reisverzekering
  • Levensverzekering
  • Uitvaartverzekering
  • Ongevallenverzekering

 

Maand 9: Praktische zaken

Bijna 40 weken zwanger: de kleine kan komen. In deze maand zouden alle belangrijke zaken geregeld moeten zijn. Iedereen die in Nederland woont of werkt en een kind verzorgt, heeft recht op kinderbijslag. Je hoeft niets vooraf aan te vragen: van de aangifte op het gemeentehuis krijgt de Sociale Verzekeringsbank automatisch bericht. Zij stuurt informatie waarmee je kinderbijslag kunt aanvragen. Bij een tweede of volgende kind wordt de kinderbijslag automatisch aangepast. Naast kinderbijslag zijn er ook andere aantrekkelijke financiële regelingen voor ouders. De laatste maand is een goede tijd om nog wat praktische zaken te regelen: kook bijvoorbeeld soep, lasagne en stamppot die je invriest, zodat je in de hectische tijd na de bevalling makkelijke maaltijden in huis hebt. Is de opvang voor broertjes en zusjes geregeld? En wie laat de hond uit als jullie in het ziekenhuis zijn? De kraamtijd gaat zo snel: misschien vind je het leuk om wat vast te leggen in een kraamdagboek of een kraamvisiteboek, dat je nu al kunt kopen. Laat de baby maar komen!
 
 
Bron: o.a. Consumentenbond

Zwangerschapstesten

zwangerschapstest

Zwangerschapsboeken

zwangerschapsboek

Positiekleding

positiekleding