Meningitis, beter bekend als hersenvliesontsteking, wordt veroorzaakt door virussen of bacteriën. In deze informatie bespreken wij alleen de meningitis die wordt veroorzaakt door een meningokokkenbacterie.

Hoe loopt u meningitis op?

Een groot aantal mensen draagt de bacterie tijdelijk bij zich in de neus of keel zonder daarvan ziek te worden. Door hoesten of niezen komt de bacterie in de lucht en kan door anderen ingeademd worden. Dit is met name een risico in volle, afgesloten ruimten en bij intensief contact met de lokale bevolking in landen waar meningitis veel voorkomt. In het bijzonder: delen van Sub-Sahara Afrika. Zo kan besmetting plaatsvinden. Slechts een klein aantal mensen wordt ziek en ontwikkelt een hersenvliesontsteking; met name jonge kinderen en mensen met sterk verminderde afweer lopen een groter risico.

Wat zijn de verschijnselen van meningitis?

De eerste verschijnselen van een meningokokkeninfectie zijn:

  • verkoudheid
  • hangerigheid
  • koorts
  • nekstijfheid
  • braken
  • sufheid
  • kleine huidbloedinkjes die u niet kunt wegdrukken

De tijd tussen de besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen is kort, namelijk twee tot tien dagen.

Hoe voorkomt u meningitis?

Tegen hersenvliesontsteking veroorzaakt door meningokokken bestaan goede vaccins. De toegediende vaccinatie biedt bescherming tegen vier typen meningokokken (ACWY). De beschermingsduur is na inenting 5 jaar.

Kinderen en volwassenen die gaan reizen naar risicogebieden voor meningitis en die vroeger in Nederland zijn ingeënt met het Meningococcen C vaccin dienen nu het Meningococcen ACWY vaccin te laten zetten, ook als het C vaccin nog geldig is.

Voor bepaalde landen en onder bepaalde omstandigheden wordt het ACWY vaccin aanbevolen. Mekkagangers (Hadj en Umrah) en seizoensarbeiders zijn verplicht een geldig vaccinatiebewijs te kunnen tonen.

 

Laat u altijd persoonlijk adviseren door een deskundig adviseur .
Kijk voor een locatie op de volgende link: VACCINATIEADRESSEN

Andere infecties en ziektes in ‘vakantie’landen: