Tetanus is een ernstige infectieziekte. Deze wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani. De gevolgen van deze infectieziekte kunnen onder meer spierkrampen zijn. Dit komt omdat de betreffende bacterie toxine (een gifstof) uit scheidt. De verwekker van de ziekte komt wereldwijd voor in de bodem en in het maagdarmkanaal van sommige zoogdiersoorten (mens, paarden, koeien). De ziekte kan vaak zorgen voor ernstige gevolgen en kan soms zelfs tot de dood leiden. Omdat wij in Nederland allemaal ingeënt worden tegen Tetanus, komt de ziekte hier bijna niet meer voor. Maar in landen waar niet of nauwelijks gevaccineerd wordt komt het nog regelmatig voor. De incubatietijd van tetanus is meestal tussen de 3 en 21 dagen, maar kan in sommige gevallen ook een paar maanden zijn.

De symptomen van Tetanus

De tetanusbacterie produceert gifstoffen, welke vaak zorgen voor stijfheid rond een besmette wond. Andere symptomen die verder de kop op kunnen steken is dat mensen last krijgen van pijnlijke spierkrampen. Deze kunnen vervolgens weer leiden tot problemen met slikken en ademhalingsproblemen. Er zijn ook ernstigere gevallen bekend, waarbij het lichaam volledig verkrampt en krom trekt. Dit kan gepaard gaan met botbreuken en hartproblemen.

Hoe kan je met Tetanus besmet raken?

De tetanusbacterie kan het lichaam binnen dringen via wonden. Je kunt een infectie oplopen als een open wond in contact komt met de grond, straatvuil, stof of mest. Het kleinste wondje kan al geïnfecteerd raken. De bacterie kan niet van mens tot mens overgedragen worden. Ook kan een dierenbeet van dieren die vuil in hun bek hebben besmettelijk zijn en kan je zo geïnfecteerd worden. Om de ziekte te bestrijden kan een behandeling met hoge doseringen antistoffen gedaan worden. Meestal wordt een tetanusvaccinatie aangeboden.

Vaccinatie tegen Tetanus

Sinds 1950 wordt het tetanusvaccinatie via het Rijk aan alle kinderen aangeboden. Het vaccin tegen tetanus wordt vaak gegeven in combinatie met dat voor difterie & polio en, op de kinderleeftijd, kinkhoest. D(K)TP. Deze vaccinatie zorgt dat er antistoffen worden aangemaakt in het bloed. Mensen die de ziekte al een keer hebben gehad zijn niet automatisch beschermd. Als je naar een bestemming gaat waar de ziekte veel voorkomt, wordt een nieuwe tetanusprik aanbevolen.

 

Laat u altijd persoonlijk adviseren door een deskundig adviseur .
Kijk voor een locatie op de volgende link: VACCINATIEADRESSEN

Andere infecties en ziektes in ‘vakantie’landen: