Vogelgriep

Ook wel vogelpest of aviaire influenza genoemd, is een verzamelnaam voor een ziektebeeld dat voorkomt bij pluimvee en andere vogelsoorten.

Vogelgriep is zeer besmettelijk voor onder andere pluimvee (kippen, eenden en kalkoenen) en wilde watervogels. Wereldwijd komen er verschillende vogelgriepvirussen voor.

Wat is aviaire influenza?

Het is een besmettelijke ziekte die bij pluimvee (zoals kippen of kalkoenen) en andere vogelsoorten (zoals duiven en zwanen) voorkomt. Vogelgriep is de verzamelnaam voor een ziektebeeld dat veel verschillende griepvirussen (Influenzavirus) veroorzaakt. Vogels kunnen daar ziek van worden en er aan sterven.

In zeldzame gevallen kunnen sommige virustypen overgaan van dier naar mens. Dit gebeurt alleen bij direct en intensief contact tussen besmette vogels en mensen. Mensen kunnen elkaar niet besmetten met deze vogelpest.

 

Vogelgriep symptomen bij mensen

Mensen die besmet zijn met een vogelgriepvirus krijgen last van dezelfde verschijnselen als bij een gewone griep. Dit betekent dat ze last kunnen krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of conjunctivitis (oogontsteking). Meestal zijn de symptomen vrij mild. Daarentegen kunnen sommige virustypen leiden tot ernstige klachten en zelfs de dood. De ziekte verloopt meestal mild, maar vooral in Azië zijn er verschillende typen vogelgriepvirus die bij mensen heel ernstig kunnen verlopen. In 1997 overleden in Hongkong zes mensen aan vogelpest.

Besmetting en preventie

In zeldzame gevallen kunnen vogelgriepvirussen overgaan van dier naar mens. Er is nog geen specifieke vaccinatie voor vogelgriep. Als een vogelgriepvirus leidt tot ernstige ziekteverschijnselen bij dieren, wordt overwogen om mensen die nauw contact hebben met besmette dieren virusremmers aan te bieden. Deze medicijnen verkleinen de kans dat mensen vogelgriep krijgen.

Hoe vaak komt er vogelgriep voor in Nederland?

Ieder jaar wordt zo nu en dan vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Nederland. Meestal is er sprake van een vogelgriepvirus dat niet leidt tot ernstige ziekte bij dieren (laagpathogene aviaire influenza).

Vogelgriep actueel

De laatste vogelgriep uitbraak in Nederland was in november 2016. Toen het H5N8 vogelgriepvirus werd geconstateerd. Verder kan het virus overal ter wereld de kop opsteken. In gebieden waar vogelgriep voorkomt, zoals in grote delen van Azië, is het advies om direct contact met vogels te vermijden. En bijvoorbeeld ook geen markten of boerderijen te bezoeken waar vogels worden verhandeld of gehouden. Vlees van vogels is veilig voor consumptie. Mits het voldoende en door-en-door is verhit. Er zijn websites waarop u kunt zien in welke gebieden vogelgriep voorkomt.

 

Laat u altijd persoonlijk adviseren door een deskundig adviseur .
Kijk voor een locatie op de volgende link: VACCINATIEADRESSEN