Cholera is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae. De ziekte kenmerkt zich door hevige, waterige diarree, die kan leiden tot ernstige uitdroging. In het oude Griekenland werd de term cholera al voor de ziekte gebruikt, waarschijnlijk als samenstelling van de woorden ‘chole’ (gal) en ‘rein’ (vloeien). De cholerabacterie is een bewegend, gekromd staafje dat zich nestelt in de darmen. De incubatietijd na besmetting kan variëren van twaalf uur tot vijf dagen, maar bedraagt meestal twee tot drie dagen.

Cholera in Nederland

Cholera was al voor de negentiende eeuw bekend in India. Rond 1830 bereikte de ziekte via Rusland Europa. Tijdens een grote cholera-uitbraak in 1832-’33 in Nederland overleden bijna 5.000 mensen. In het begin van de twintigste eeuw kwam cholera nog steeds voor in Nederland, maar tegenwoordig is cholera enkel nog een importziekte die wordt meegenomen door reizigers.

Cholera oorzaak

U kunt cholera oplopen via besmet water. Zo kunt u ziek worden door het drinken van besmet kraanwater, maar ook door het eten van verkeerd voedsel. Denk bijvoorbeeld aan groenten die gewassen zijn in besmet water, of dieren die in vervuild water hebben gezwommen. Schaal- en schelpdieren concentreren de bacteriën en leveren een verhoogd risico op. In risicogebieden, kunt u voedsel van straatverkopers beter mijden.

Andere manieren van besmetting met cholera zijn: zwemmen in vervuild water en contact met de ontlasting van een patiënt. In Zuid-Azië, Afrika en Zuid-Amerika komt de cholerabacterie voor in het oppervlaktewater. 

Verspreiding van Cholera

Cholera komt op bijna alle continenten voor. De meeste ziektegevallen zijn er in Zuid-Azië, Zuid-Amerika en met name in Afrika, waar regelmatig grote uitbraken plaatsvinden.

Cholerasymptomen

De eerste cholerasymptomen zijn vaak overgeven en waterige diarree. De diarree kan variëren van een milde variant die lastig te onderscheiden is van diarree door andere oorzaken, tot zeer hevige, waterige diarree. De diarree die ontstaat na besmetting met cholera is vaak geelgroen van kleur, bevat vlokjes en heeft bijna geen geur. Deze vorm van diarree wordt ook wel omschreven als ‘rijstwater’. Een kenmerk van deze vorm van diarree is verder het ontbreken van buikkrampen. De waterige diarree kan leiden tot ernstige uitdroging. In zeldzame gevallen kan koorts ook tot de symptomen van cholera behoren.

Cholera voorkomen

Als u op reis gaat naar een risicogebied raden u aan vooral goed op de algemene hygiëne te letten. Zo kunt u tijdens uw reis het beste alleen gekookt of gedesinfecteerd water drinken, of water uit flessen. Ook voedsel kunt u het beste eten als het langdurig verhit is geweest en heet wordt opgediend. Vermijd daarnaast ijs, ongekookte schaal- en schelpdieren en andere rauwe levensmiddelen, zoals fruit en salades. Kort samengevat: ‘Boil it, cook it, peel it or forget it’.

Laat u altijd persoonlijk adviseren door een deskundig adviseur .
Kijk voor een locatie op de volgende link: VACCINATIEADRESSEN

 

 

Andere infecties en ziektes in ‘vakantie’landen: