Hepatitis B is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door een infectie met het hepatitis B virus. Hepatitis B is erg besmettelijk, ook als de persoon die besmet is geen klachten heeft.

Hoe loopt u hepatitis B op?

U kunt het hepatitis B virus oplopen door contact met besmette spuiten en naalden, niet-steriele medische instrumenten, niet-gecontroleerde bloedproducten en donororganen, niet-steriele tatoeages, piercings of oorgaatjes of onveilige seksuele contacten. Het virus kan ook van moeder op kind worden overgedragen tijdens zwangerschap en bevalling.

Waar komt hepatitis B voor?

Hepatitis B komt over de hele wereld voor, ook in Nederland. Tot de gebieden met een hoog risico (ca. 10% of meer van de bevolking besmet) behoren Sub-Sahara Afrika, grote delen van Azië en delen van het Amazonegebied. Ook in het oude Oost-Europa, het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten komt hepatitis B meer voor dan in Nederland.

Wat zijn de verschijnselen?

Bij ongeveer tweederde van de gevallen verloopt een hepatitis B infectie zonder duidelijke ziekteverschijnselen. Als een hepatitis B infectie wel met klachten verloopt, dan beginnen deze gemiddeld twee tot drie maanden ná de besmetting. Als hepatitis B met klachten verloopt dan bedraagt de ziekteduur doorgaans enkele weken tot maanden. In een klein aantal gevallen duurt de ziekte langer dan zes maanden. Mensen met een chronische hepatitis B blijven langdurig besmettelijk voor anderen. Symptomen kunnen variëren van:

  • Hoofdpijn, vage buikpijn, vermoeidheid, verminderde eetlust en soms een lichte temperatuursverhoging.
  • Soms gaat hepatitis B gepaard met geelzucht: de urine wordt donker van kleur, de ontlasting wordt licht van kleur en er kan een gele verkleuring ontstaan van het oogwit en delen van de huid. Geelzucht is een uiting van verminderde leverfunctie als gevolg van de leverontsteking.
  • Bij een klein aantal patiënten kan een chronische leverontsteking ontstaan die op lange termijn tot ernstige leverschade kan leiden.

Hoe voorkomt u hepatitis B?

Met een vaccinatie bent u langdurig beschermd tegen hepatitis B. Voor iedereen die een verhoogd risico loopt op hepatitis B, door werk, reizen of seksuele contacten, is vaccinatie aan te bevelen.

Laat u altijd persoonlijk adviseren door een deskundig adviseur .
Kijk voor een locatie op de volgende link: VACCINATIEADRESSEN

Andere infecties en ziektes in ‘vakantie’landen: