Ebola wordt veroorzaakt door infectie met een Ebolavirus. Ebolavirus veroorzaakt een ernstige ziekte die Ebola virus disease wordt genoemd. Het veroorzaakt ernstige, vaak fatale aandoeningen bij mensen en primaten (onder andere gorilla’s en chimpansees).

Hoe loopt u Ebola virus op?

Er is voornamelijk risico op besmetting in de afgelegen gebieden waar de ziekte uitbreekt. Ebolavirus wordt verspreid door direct contact met lichaamsvloeistoffen van zieke of dode mensen of dieren (bloed, ontlasting, urine,braaksel, sperma, zweet). Verspreiding van het virus door niezen of hoesten is nog nooit aangetoond.Vaak raken mensen besmet tijdens de begrafenis van een familielid. Het kan na besmetting twee tot 21 dagen duren voor de ziekteverschijnselen ontstaan. Vóór het ontstaan van de symptomen is er geen besmettingsrisico.

Wat zijn de verschijnselen?

Een besmetting met Ebolavirus begint meestal met klachten als hoofdpijn, spierpijn, extreme zwakte en vermoeidheid. Deze klachten gaan gepaard met braken, diarree, leverschade en nierschade. In sommige gevallen ontstaan inwendige en uitwendige bloedingen. 50-90% van de besmette personen overlijdt aan de ziekte. Er is nog geen vaccin tegen het Ebolavirus beschikbaar. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit het bestrijden van de complicaties.

Hoe voorkomt u besmetting met het Ebola virus?

Het risico voor de reiziger is gering. Reizigers wordt geadviseerd naast de algemene hygiënemaatregelen, ook extra maatregelen in acht te nemen. Vermijd contact met bloed of andere lichaamsvloeistoffen (zoals speeksel en urine) van geïnfecteerde personen. Vermijd onbeschermd seksueel contact. Vermijd contact met wilde dieren en het eten van ‘bush meat’.

Laat u altijd persoonlijk adviseren door een deskundig adviseur .
Kijk voor een locatie op de volgende link: VACCINATIEADRESSEN

Andere infecties en ziektes in ‘vakantie’landen: