Hepatitus A (besmettelijke geelzucht)

Hepatitus A

Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Er zijn verschillende soorten hepatitus. Bij Hepatitus A gaat het om een virus dat door ontlasting, besmet voedsel en drinkwater overgedragen kan worden. Iedereen die niet ingeënt is kan hepatitus krijgen. Deze vorm A komt vooral bij kinderen voor en is een minder ernstige vorm van hepatitus. Ook volwassenen kunnen hepatitus krijgen. Volwassenen kunnen er zeker ziek van worden, de meeste kinderen hebben er weinig last van.

Bron: RIVM – Hepatitis A is een besmettelijke leverontsteking.

Hoe loop je Hepatitus A op?

Hepatitus A zit in de ontlasting van besmette personen. Daarom is handen wassen belangrijk na een toiletbezoek en voordat u eten gaat bereiden. Als je je handen niet goed wast, kan je andere mensen besmetten doordat je bijvoorbeeld eetgerei hebt aangeraakt. Als je het virus in je mond krijgt raak je besmet. Deurklinken, kranen, handdoekjes, maar ook voedsel en drinken kan besmet worden door mensen met hepatitis A. Een slechte handwashygiëne na toiletbezoek en voor het bereiden van eten kan voor verspreiding zorgen. 

Wat zijn de symptomen van Hepatitus A?

Hepatitis A kan zo licht verlopen dat iemand het niet eens merkt. Klachten zoals moeheid, koorts, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, buikpijn (meestal rechts bovenin), donkere urine, gele huid, geel oogwit, en lichte ontlasting zijn herkenbare symptomen bij Hepatitus A. De klachten duren meestal 1 tot 3 weken. De gele huis en moeheid kunnen enkele weken tot maanden duren. Kleine kinderen hebben meestal geen klachten. De ziekte gaat vanzelf over. Slechts bij hoge uitzondering ontstaan levensbedreigende complicaties. Hepatitis A duurt in de meeste gevallen niet langer dan 6 weken, maar vermoeidheid kan langer aanhouden. De ziekte wordt niet chronisch.

Is Hepatitus A besmettelijk?

Mensen raken besmet met het hepatitis A-virus door contact met zieken en door het eten en drinken van voedsel of water dat verontreinigd is met ontlasting dat het virus bevat. Daarom is het belangrijk om de handen te wassen voor het eten, voor het klaarmaken van eten en na een bezoek aan het toilet. De kans op besmetting neemt toe naarmate de hygiënische omstandigheden slechter zijn.
Er is geen behandeling met medicijnen voor hepatitis

Valt Hepatitus A binnen het Rijksvaccinatieprogramma?

Nee, Hepatitus A valt niet onder het Rijksvaccinatieprogramma.
Maar je kan je er wel tegen laten inenten. Vraag er naar bij je huisarts of bij de GGD. Hepatitus A komt veel voor in Marokko, Egypte, Turkije en veel Triopische landen. In Nederland komt de ziekte weinig voor.

Als u hepatitis A heeft, moeten uw huisgenoten ertegen worden ingeënt. Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar.

Geïnspireerd door bron: RIVM