Diarree is een veel voorkomende aandoening onder reizigers. De aandoening duurt meestal 2 tot 4 dagen en verloopt in het algemeen mild. Het belangrijkste risico van diarree is uitdroging.

Hoe loopt u diarree op?

In de meeste gevallen is een acute aanval van diarree het gevolg van een virusinfectie of een bacteriële infectie. U kunt diarree krijgen via bedorven of besmet voedsel of water. Voedsel dat besmet is, ziet er dikwijls normaal uit, ruikt goed en smaakt uitstekend!

Behandeling van diarree?

Behandeling van diarree met antibiotica is doorgaans alleen nodig bij ernstiger vormen van diarree (met koorts, bloed of slijm in de ontlasting, niet na enkele dagen hersteld). Zogenaamde stopmiddelen mogen niet gebruikt worden in geval van ernstige diarree; zoek dan een arts op.
Bij de onschuldige reizigersdiarree kunnen stopmiddelen wel worden gebruikt. Norit heeft soms enig effect, maar het remt de opname van antimalaria middelen en maakt de ontlasting donker, waardoor eventueel bloed in de ontlasting moeilijker wordt opgemerkt. Er zijn ook stopmiddelen die het medicijn Loperamide bevatten; deze zijn vaak erg effectief en stoppen een ongecompliceerde diarree snel. Vraag in onze Travel Clinics naar deze middelen.

Voorkom uitdroging

Bij diarree die wat langer aanhoudt bestaat altijd het risico van uitdroging, omdat u met de diarree veel vocht verliest. Dit geldt in het bijzonder voor kleine kinderen en ouderen. Zij kunnen zeer snel uitdrogen. Tekenen van uitdroging zijn: dorst, droge mond, weinig en donkere urine en bij ernstiger uitdroging: snelle hartslag, snelle ademhaling en sufheid. Raadpleeg bij een of meerdere van deze symptomen een arts. Bij diarree moet u dus altijd letten op voldoende vochtinname. Neem ORS mee; dat is een mengesel van stoffen die, opgelost in water, helpen om uitdroging te voorkómen.

Laat u altijd persoonlijk adviseren door een deskundig adviseur .
Kijk voor een locatie op de volgende link: VACCINATIEADRESSEN

Andere infecties en ziektes in ‘vakantie’landen: