De 4 van Veilig slapen
Jouw baby slaapt op de rug
Jouw baby slaapt in een eigen bedje
Jouw baby slaapt in een slaapzak
Jouw baby slaapt in leeg bedje
Meer tips over Veilig slapen
Leg jouw kind niet vast in bed
Kleed jouw baby niet te warm
Een goede kamertemperatuur is ook belangrijk, let op de combinatie van kleding, beddengoed en kamertemperatuur. Je baby heeft het warm genoeg als het nekje aangenaam, lauw aanvoelt. Voor de ideale temperatuur van de babykamer kan je uitgaan van 16°C tot 18°C. In de warme zomermaanden is deze temperatuur vaak niet te realiseren en zal deze wat hoger liggen. Dit is helemaal niet erg, houdt hier echter wel rekening mee bij het aankleden en het toedekken van een kind. VeiligheidNL heeft geen gezondheidsinformatie ten aanzien van airconditioning.
Zet je baby na de eerste dagen geen mutsje meer op in bed; een baby reguleert zijn temperatuur met het hoofd. Daarom moet het hoofd onbedekt blijven. Dek een kind bij koorts minder warm toe dan gewoonlijk. Als het transpireert, heeft je baby het al erg warm. Dek het dan minder warm toe of verlaag de temperatuur in de kamer.
Zorg voor goede ventilatie in de baby- of kinderkamer
Zorg voor een veilig bed voor jouw baby
Een bedje met spijlen of gaas is het veiligst. Frisse lucht kan erin en je baby kan er niet uit. De spijlafstand moet tussen de 4,5 en 6,5 cm zijn, dit is wettelijk bepaald om te voorkomen dat je baby bekneld kan raken. Kies een stevig en vlak matras zonder kuilen of bobbels, dat goed in het bedje past. Dus zonder kieren tussen de zijwanden en het matras. Gebruik liever geen zeiltje of matrashoes met een ondoordringbare laag. Wil je dit toch, leg het dan niet onder het hoofdje van je kind.
Zet het bedje op een plek waar jouw kindje niet bij de gordijnen of gordijnkoorden kan. Hang ook de mobile hoog genoeg om ervoor te zorgen dat je kindje er niet bij kan. Ernaar kijken mag, ermee spelen niet!
Gebruik geen geneesmiddelen met slaapverwekkende bijwerking voor jouw kind
Zorg voor rust en regelmaat
Geef jouw baby borstvoeding en gebruik een fopspeen
Als het kan, is het dus goed om je kind borstvoeding te geven. Borstvoeding verlaagt het risico op wiegendood. Je kunt je kind ook een fopspeen geven bij het inslapen. Als je dit altijd doet, is de kans op wiegendood kleiner.
Krijgt je kind borstvoeding? Zorg dan eerst dat de borstvoeding goed gaat, en geef pas daarna een fopspeen aan je kind. Bij flesvoeding kan wel meteen een fopspeen gegeven worden.