Beddengoed is bedoeld om het kind warm te houden tijdens de slaap. Maar te warm kan gevaarlijk zijn. Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm heeft, voel dan aan het nekje. Meer zekerheid nog geven de voetjes. Voelen die lauw aan, dan heeft de baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen. Een slaapkamertemperatuur van 16 – 18°C is ideaal. Let verder op het volgende:

  • Zet de baby na de eerste dagen geen mutsje meer op in bed; een baby reguleert zijn temperatuur met het hoofd. Daarom moet het hoofd onbedekt blijven.
  • Pak je kind bij koorts niet extra warm in. Als je kind transpireert, heeft hij het al erg warm. Dek je kind minder warm toe of verlaag de temperatuur in de kamer.
  • Zorg voor een goede ventilatie in de kinderkamer.
  • Gebruik geen schapenvacht of lamsvacht in een wieg of ledikant. Je kind kan er met zijn gezicht in komen te liggen. Daarnaast is een schapenvacht erg warm en dat verhoogt de kans op warmtestuwing.
  • Gebruik liever geen zeiltje of matrashoes met een ondoordringbare laag. Wil je dit toch, leg het dan niet onder het hoofdje van je kind.

 

Matrasbeschermer met ventilerende toplaag

Een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag, bestaat uit een niet-vochtdoorlatende laag met daarop een laag met een honingraatstructuur. Er zijn hiervan veel verschillende merken en typen op de markt. Lees hier alles over matrasbeschermers.

Hoofdbeschermer

Een hoofdbeschermer is een kussenachtige bekleding die aan de spijlen van het ledikant bevestigd wordt. Het lijkt gezellig, maar is niet nodig. Het kind zal zich niet aan de spijlen pijn doen. Gebruik van een hoofdbeschermer kan zelfs gevaarlijk zijn, zo blijkt uit de ervaringen van ouders die hun kind liggend met het gezicht tegen de bekleding in bed aantroffen of waarbij het kind met z’n hoofd tussen hoofdbeschermer en spijlen bekneld was geraakt. VeiligheidNL raadt het gebruik van hoofdbeschermers dan ook af.

Bedverkleiners

Bedverkleiners worden halverwege kinderbedjes gelegd om het bed in te korten. Het ledikant kan dan kort worden opgemaakt en het kind ligt toch boven in bed. Bedverkleiners zijn net als fixatiekussens van kussenachtig materiaal gemaakt. Ze zijn zacht en wanneer het kind met zijn gezicht er tegenaan komt te liggen kan het ademen worden belemmerd. Gebruik dus liever geen bedverkleiners en fixatiekussens.

Bron: www.veiligheid.nl