Een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag, bestaat uit een niet-vochtdoorlatende laag met daarop een laag met een honingraatstructuur. Er zijn hiervan veel verschillende merken en typen op de markt.

Er heerst veel onduidelijkheid over dit product, zowel bij ouders als bij professionals in de kraamzorg en de JeugdGezondheidsZorg. Hierbij zetten we graag even alles voor je op een rij.

Buikligging

Sommige fabrikanten en winkeliers beweren dat ouders zich geen zorgen hoeven te maken als hun baby op de buik slaapt op dit type matrasbeschermers. Door de ventilerende toplaag zou je baby gewoon door kunnen ademen, ook als het met het gezichtje tegen het matras ligt. Deze claim is onterecht. Buikligging, de houding op zich, is al een risicofactor voor wiegendood. En daarnaast is niet (wetenschappelijk) aangetoond dat een baby normaal kan doorademen als het met het gezichtje tegen de ventilerende laag aanligt. Dus ook op dit product geldt het advies: leg je baby altijd op de rug te slapen.

Temperatuur van de baby

Vanuit de verloskundigen/kraamverzorgenden wordt als nadeel genoemd, dat een pasgeboren baby soms moeite heeft om op temperatuur te blijven op dit product. De ventilerende laag kan ervoor zorgen dat baby’s het te koud krijgen. Dit speelt in principe alleen in de kraamperiode.

Heetwaterkruik

Voor de duidelijkheid bespreken we hier eerst het algemene advies ten aanzien van het veilig gebruik van een kruik: Gebruik alleen een kruik om het bedje voor te verwarmen. Zodra de baby in bed gelegd wordt, gaat de kruik eruit. De enige uitzondering hierop is de kraamperiode. Pasgeboren baby’s hebben soms moeite om zichzelf op temperatuur te houden en dan kan de kraamverzorgende adviseren om een kruik bij de baby in bed te leggen. Het advies is dan om de kruik op de deken op een handbreedte afstand van de baby te leggen. Let er in geval van een heetwaterkruik bovendien op, dat als er gebruik gemaakt wordt van een zeiltje, de kruik met de sluiting naar beneden, buiten het zeiltje ligt. Zo kan bij eventuele lekkage het hete water niet naar de baby toelopen.

De niet-vochtdoorlatende laag van een matrasbeschermer, kan vergeleken worden met een zeiltje, maar bestrijkt het gehele matras. Daarom adviseert VeiligheidNL om geen heetwaterkruik te gebruiken op dit product. Ook dit speelt in principe alleen in de kraamperiode.

Positieve praktijkervaringen

  • Uit ervaringen in de praktijk blijkt dat een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag een aantal voordelen heeft ten opzichte van een gewone matras(beschermer):
  • Het is hygiënischer, bij spugen is de matrasbeschermer gemakkelijk wasbaar en het matras blijft schoon.
  • Als je baby heeft gespuugd zakt het braaksel in de toplaag en ligt je baby niet met zijn/haar hoofdje in de viezigheid.
  • Bij heet weer of snel zwetende kindjes is er betere ventilatie mogelijk en daardoor is het comfortabeler voor je kind.

Samengevat luidt de conclusie:

Een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag is een veilig product. Twee belangrijke aandachtspunten:

Belangrijk advies blijft om ook op dit product je baby op de rug te laten slapen.

Het gebruik van dit product in de kraamtijd, bij baby’s die moeite hebben om op temperatuur te blijven, wordt afgeraden. Enerzijds omdat de ventilerende toplaag zorgt voor afkoeling van de pasgeboren baby en anderzijds omdat het gebruik van een heetwaterkruik op een niet-vochtdoorlatende laag risico’s met zich meedraagt.

Het zou dus zo kunnen zijn, dat de kraamverzorgende in de kraamperiode, adviseert om de matrasbeschermer tijdelijk uit het bedje te halen. Na de kraamtijd, als je baby zichzelf goed op temperatuur houdt, kan de matrasbeschermer gewoon gebruikt worden. Maar leg je baby wel altijd op de rug te slapen.

Bron: www.veiligheid.nl