Een ledikant is een veilige slaapplek voor kinderen tot ongeveer 2,5 jaar. Wil je eerst een wieg gebruiken, dan zal je na ongeveer drie maanden (zodra het kind beweeglijk wordt) over moeten stappen op een kinderledikantje. Als het kind in de wieg kan draaien bestaat namelijk de kans dat het met zijn mond en neus tegen de zijwanden komt te liggen en daardoor niet goed kan ademen.

De keuze in kinderledikanten is groot en daarom zetten we een aantal zaken op een rijtje die bij aanschaf en gebruik van een ledikant van belang zijn. Ook al moeten de ledikantjes aan bepaalde eisen voldoen, het blijft belangrijk om ook zelf het bedje goed te bekijken. Dat geldt zeker als je een tweedehands bedje koopt of er zelf een maakt. We noemen de belangrijkste punten:

Afmeting

  • Het ledikant is bij voorkeur minimaal 55 cm breed, zodat het kindje alle ruimte heeft om te draaien. Het bedje is groot genoeg zolang een kind in de lengte een speling heeft van 20 cm.

Afwerking

  • Een houten ledikant moet splintervrij zijn. Een harde houtsoort, bijvoorbeeld beukenhout, is het meest geschikt.
  • Let er op dat de verschillende onderdelen van het bedje stevig met elkaar verbonden zijn.
  • Het ledikant is glad afgewerkt zonder gevaarlijke uitsteeksels, punten, scherpe randen of schroeven. Op de bovenkant van het bedje mogen geen uitstekende knop vormige delen zitten waar het kind makkelijk aan kan blijven haken.

Bodem

  • De bodem van een ledikant bestaat meestal uit latten of een geperforeerde hardboardplaat. Een lattenbodem ventileert het best.
  • De bodem mag niet doorzakken. Let bij een verstelbare bodem op of de vergrendeling in orde is.

Zijwanden

  • De zijwanden van een ledikant (vanaf de bedbodem) zijn minimaal 60 cm hoog.
  • De meeste ledikanten hebben spijlen. De afstand tussen de spijlen van een ledikant ligt, net als in een box, tussen de 4,5 en 6,5 cm. Als de spijlenafstand groter is, kan het kind tussen de spijlen doorglijden. De spijlen moeten doorlopen tot de bodem. Lopen ze tot halverwege het bedje, dan kan het kind makkelijk op de halfdichte zijkant klimmen en uit bed vallen.
  • Het is handig als een van de zijwanden weg geklapt kan worden. Heeft het ledikant opklapbare zijwanden, dan moeten deze voorzien zijn van een kindveilige sluiting. Deze sluitingen open je door twee handelingen tegelijk uit te voeren. Voor een kind is dit heel moeilijk.
  • Een eenvoudige in- en uitstapmogelijkheid is handig zodra het kind groot genoeg is om zelf uit bed te komen. Er zijn bedjes te koop waarbij uit één van de zijwanden de spijlen verwijdert kunnen worden, zodat het kind zelf in en uit bed kan stappen. Let er wel op dat het kind de spijlen niet zelf kan verwijderen.

Denk ook aan de volgende zaken!

Als je rond de derde maand een ledikant voor je kind koopt, kun je je nog niet voorstellen dat je kind in een jaar tijd zo behendig en ondernemend zal zijn dat het uit zijn bedje kan klimmen. Voorkom vervelende ongelukken door alvast met die snelle ontwikkeling rekening te houden.

  • Bij veel ledikanten is de bodem verstelbaar, je hoeft dan niet zo diep te bukken om het kind uit bed te halen of terug te leggen in bed. Tegen de tijd dat het kind gaat omrollen, zet je de bodem op de middelste stand. Kan het kind zitten, dan moet de bodem op de laagste stand worden gezet, zodat hij niet uit bed kan vallen. In de laagste stand adviseren we een minimale afstand van 55cm tot de bovenkant van het ledikant (gemeten vanaf de bovenkant van het matras). In de hoogste stand is deze afstand nog minimaal 20 cm.
  • Zorg dat er geen zachte materialen (zoals kussens of knuffels) in het bedje liggen, zodat het kind hier niet tegenaan rolt en in ademnood komt. Pas als het kind naar een groot bed verhuist, kan er een kussen worden gebruikt.
  • Hang een babymobiel buiten het bereik van het kind; het is om naar te kijken en niet om mee te spelen!
  • Zet het ledikant niet bij het raam. Een wat ouder kind kan vanuit zijn bedje op de vensterbank klimmen en uit het raam vallen.
  • Plaats de wieg of ledikant niet bij de verwarming. Het kind kan het te warm krijgen of zich eraan branden.
  • Zet de wieg of ledikant niet in de buurt van gordijnen, koorden of snoeren waarin het kind vast kan komen te zitten.

Bron: www.veiligheid.nl