De eerste drie tot zes maanden, totdat je kind beweeglijker wordt, is een wieg een veilige slaapplek voor je kind. Zodra je kind gaat omrollen is het tijd om over te stappen naar een kinderledikant.

Kooptips voor de wieg

  • Een veilige wieg is een wieg met spijlen of een waarvan de zijkant een open structuur heeft zoals een open geweven stof. De afstand tussen de spijlen of de diameter van gaten in de wanden van de wieg ligt tussen de 4,5 en 6,5 cm.
  • Een wieg is minimaal 27,5 cm diep en maximaal 90 cm lang.
  • Kinderen produceren in hun slaap veel vocht; de bedbodem moet daarom goed ventileren.
  • Koop een goed passend matras. Het moet makkelijk zijn om het matras in het bedje te leggen, maar er mag geen ruimte zitten tussen het matras en de zijwanden. Een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag bestaat uit een niet-vochtdoorlatende laag met daarop een laag met een honingraatstructuur. Er zijn hiervan veel verschillende merken en typen op de markt. Lees er hier alles over.
  • De bodem is vlak en stevig.
  • Er zitten geen gaten groter dan 2,5 cm tussen de bedbodem en de zijwanden en tussen de bedbodem en hoofd- en voeteneinde. Tip: een 2 euro muntstuk heeft een diameter van 2,5 cm en mag dus nergens tussendoor kunnen.
  • De bekleding zit goed vast en is strak gespannen.
  • De bekleding is niet van kussenachtige materialen
  • Er zitten geen scherpe randen of punten aan de wieg. Controleer vooral een rieten wieg hier goed op.
  • Het onderstel van de wieg is stevig en kan niet kantelen als een ouder broertje of zusje aan de rand van de wieg trekt.
  • Bij een schommelwieg moet het schommelmechanisme geblokkeerd kunnen worden.
  • Eventueel aanwezige wielen dienen vergrendeld te kunnen worden.
  • Let bij een hangwieg op dat de constructie waaraan de wieg hangt, stabiel en stevig is.

 

Matrasbeschermer met een ventilerende toplaag
Een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag bestaat uit een niet-vochtdoorlatende laag met daarop een laag met een honingraatstructuur. Er zijn hiervan veel verschillende merken en typen op de markt. Lees er hier alles over.

De Baby Box

De Baby Box is een kartonnen doos gevuld met basisbenodigdheden die aanstaande ouders aangeboden wordt om hun baby een goede start te geven. In Finland is dit al jaren een gebruik voor iedere aanstaande moeder. Ook in Nederland is de doos verkrijgbaar.

Bij de berichtgeving in de media over het gebruik van de doos als baby slaapplek, wordt aangegeven dat de ervaring is dat de wiegendoodcijfers sterk afnemen. Echter, er zijn geen onderzoeken gedaan die deze uitspraak onderbouwen, ook niet in Finland. Experts in binnen- en buitenland geven aan dat er onvoldoende bewijs is. Wel wordt gedacht dat de doos een voordeel kan zijn in gezinnen waar ouders geen bedje of wiegje kunnen veroorloven. Het alternatief is namelijk dat ouders samen met hun baby in het ouderlijk bed gaan slapen.

Advies voor het gebruik van de Baby Box als alternatief voor een wieg

Een eigen slaapplek voor je baby draagt bij aan het voorkomen van wiegendood. Het slapen samen met je baby in het ouderlijk bed brengt risico’s met zich mee en wordt afgeraden. VeiligheidNL adviseert om een baby te slapen te leggen in een eigen wieg of bedje. De eerste maanden het liefst bij de ouders op de slaapkamer. Er zijn een aantal zorgpunten bij het gebruik van de doos als slaapplek voor je baby.

  • De ventilatie. Door de gesloten zijwanden is de ventilatie in de doos niet optimaal. Niet voor niets is één van de eisen die gesteld wordt aan een babybed, dat de zijwanden spijlen hebben of een open structuur. Ten aanzien van de ventilatie wordt momenteel gewerkt aan een test door de fabrikant van de Baby Box.
  • Geen onderstel. De doos heeft geen onderstel en een gladde onderkant. Ouders kunnen dus zelf bepalen waar ze de doos neerzetten, wat een risico met zich meebrengt.
  • Het formaat. De doos is klein en een tijdelijke oplossing. Het is onbekend wat ouders doen wanneer de baby hier niet meer in past, en alsnog in een ledikant moet slapen. Samen slapen met je baby in het grote bed is tot de leeftijd van 4 maanden risico verhogend, daarna niet meer.

Bron: www.veiligheid.nl