Babyfoon   –   Boxen   –    Kinderstoelen   –   Veiligheid   –   Wipstoeltjes

 

BABYFOONS

Een babyfoon is een van de eerste dingen die je aanschaft als je een baby krijgt. Vroeger waren het twee simpele apparaatjes waarvan de ene de zender was en de andere de ontvanger was. Hiermee kon je alleen de geluidjes van je baby horen. Tegenwoordig is de techniek zo veranderd dat je zelfs via je een camera / webcam je baby ook op je telefoon of tablet zichtbaar in de gaten kunt houden. Deze werken dan via wifi of het 3G-netwerk. Babyfoons er zijn tegenwoordig in allerlei soorten en prijsklassen.

Aanbevolen:

Wat voor babyfoons bestaan er?

Met deze babyfoon kun je je baby horen. Bij sommige zitten er ook lampjes op, die flikkeren als je baby geluid maakt, soms met meerdere lampjes: des te harder je baby huilt, hoe meer lampjes er gaan branden. Dit is vooral handig als je in een ruimte bent met veel geluid of wanneer je het geluid zacht wilt zetten. Het geluid in de kamer waar jij bent zou het geluid van je baby kunnen overstemmen, de lampjes laten je dan zien dat je baby geluid maakt.

Avent Video Babyfoon Scd630Bij sommige babyfoons kun je niet alleen ontvangen op de ouder-unit, maar kun je ook zenden. Zo kun je je kindje sussen als het alleen even wakker schrikt, of aan een wat ouder kind laten weten dat je er zo aan komt. Besef wel dat het geluid in de babykamer vaak wat blikkerig zal zijn en niet perse klinkt als jouw stem.

Met deze babyfoon hoor je je baby niet alleen, je kunt haar ook zien. Stel je hier niet teveel van voor. De beelden zijn vaak niet heel scherp. Je kunt je baby zien, maar de beelden zijn lang niet duidelijk genoeg om bijvoorbeeld te zien of je baby nog rustig ademt. Een pasgeborene beweegt niet veel, op het beeld zul je niet veel meer zien dan de vorm van een baby die ligt te slapen. Als je baby wat ouder wordt en meer gaat bewegen kan het wel fijn zijn om je baby ook met beeld in de gaten te kunnen houden.

Vraag desnoods in de winkel om een demonstratie, op de verpakkingsfoto’s en in promotiefilmpjes kunnen de beelden zeer scherp en gedetailleerd lijken, dit valt in de praktijk vaak tegen. Als de kwaliteit wel naar jullie zin is, is het misschien leuk een type te kiezen waarbij je ook beelden kunt opnemen. Daarnaast zijn er types met uitbreidmogelijkheden voor meerdere camera’s, zodat je meerdere baby’s tegelijk in de gaten kunt houden.

Een nadeel is wel dat de batterijduur van een babyfoon met camera doorgaans flink korter is dan de batterijduur van een babyfoon met alleen geluid. Ook is het bereik vaak iets minder.

Op camera-babyfoons kunnen leuke en nuttige functies zitten:

  • De camera laten inzoomen
  • Camerabeelden opnemen
  • De camera op afstand laten bewegen. Sommige kunnen vrijwel helemaal rond
  • De camera aansluiten op je tv

Let op: Niet bij alle babyfoons is het mogelijk om extra’s als camerapositie en de camerazoom op afstand via de ontvanger te bedienen.

Sommige beeldbabyfoons kun je uitbreiden met een bewegingsdetectiemat of een ademhalingssensor. De meningen zijn hier erg over verdeeld, volgens deskundigen zijn deze uitbreidingen vaak erg onbetrouwbaar en geven ze  meer onrust dan dat je er door gerustgesteld wordt.

 

Avent Video Babyfoon Scd630

 

 

 

Beslis van tevoren welke functies je belangrijk vindt en voor welke je extra wilt betalen, zodat je je niet onbewust tot allemaal uitgaves laat verleiden die je in de praktijk amper zult gebruiken. Je kunt ook een internet-babyfoon zender aanschaffen die verbinding maakt via WLAN en mobiel internet, waarbij je smartphone of tablet wordt ingesteld als ontvanger (ouder-unit). Het grootste voordeel is dat je geen enkele beperkingen meer hebt wat bereik betreft, tenminste, zolang je zeker bent van een stabiele internetverbinding. Als variant hierop zijn er diverse babyfoon-apps. Deze installeer je op 2 smartphones of tablets; één gebruik je vervolgens als baby-unit en de ander als ontvanger. Wanneer familieleden of de oppas dezelfde app installeren kunnen ook zij, op hun eigen telefoon of tablet, meekijken.

De internet babyfoons kunnen wel prijzig zijn, en het bekijken van de beelden op je telefoon of tablet vraagt wel veel van de accu van de device. Let er op of de baby-unit ook geluiden verzend, sommige zijn slechts camera-babyfoons en dan moet je constant je scherm in de gaten houden om je baby te monitoren. Let hierop bij je aanschaf.

Waar moet je rekening mee houden?

Hou er met de aanschaf van een babyfoon rekening mee dat de beloofde afstanden die op de verpakking genoemd worden, de afstanden ‘in het open veld’ zijn, dus zonder muren en vloeren ertussen. Als de babykamer dichtbij en in de eigen woning is, zal het bereik van iedere babyfoon waarschijnlijk volstaan. Maar als je de ontvanger regelmatig bij de buren zet, je huis groot is of jullie pand veel metaal of  gewapend beton in de constructie heeft, dan is het zaak beter te letten op het bereik van je babyfoon. Simpel gesteld: hoe meer muren en hoe meer verdiepingen tussen de zender (baby-unit) en de ontvanger, des te sneller de verbinding wegvalt.

Het daadwerkelijke bereik blijkt ook bij testen lastig te voorspellen. Over het algemeen kun je wel stellen dat het bereik van babyfoons met camera minder groot is dan dat van een babyfoon met alleen geluid en dat de goedkoopste babyfoons meestal niet het beste bereik hebben.

Let er bij je aankoop van een babyfoon op of het toestel een ‘buiten bereik-functie’ heeft, waarbij er  een alarmsignaal af gaat als het bereik vermindert.

Als je geen zorgen wilt hebben over het bereik en je bent zeker van een stabiele internetverbinding neem dan een internetbabyfoon. Die verzendt zijn signaal namelijk via wifi of 3G-netwerk, dus overal waar je internetverbinding hebt, kun je de camerabeelden live bekijken. Sommige internetbabyfoons zijn alleen camera babyfoons, zonder geluid, zodat je dan steeds op je scherm moet letten om je baby in te gaten te houden. Wanneer je in een drukbevolkte omgeving woont kan een stralingsvrije, analoge babyfoon worden gestoord door signalen van andere babyfoons of andere apparaten in de straat. Kies dan tenminste voor een babyfoon met meerdere kanalen, wanneer een kanaal dan al bezet blijkt, kun je een ander kanaal kiezen dat in je omgeving nog niet wordt gebruikt. Besef ook dat buren met een analoge babyfoon mee kunnen luisteren als zij jullie kanaal delen.

Wellicht kies je liever voor een internet-babyfoon die je via je smartphone kunt bedienen en waarbij het signaal bij een goede internetverbinding glashelder en beveiligd is. Deze zijn wel prijzig.

Of je kiest liever voor een DECT (digitally enhanced cordless telecommunications) babyfoon, deze versleutelen de geluidssignalen, maar zijn niet helemaal stralingsvrij.

Voor DECT-babyfoons gelden veiligheidsstandaarden met limieten die zijn goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en veel toestellen zullen alleen zenden als ze worden geactiveerd door een geluid van je baby, je kunt dit nagaan voor je een babyfoon aanschaft.

Voor babyfoons is de vastgelegde norm voor de maximaal toegestane hoeveelheid elektrostraling extra laag, veel lager dan voor apparatuur voor volwassenen. De norm voor babyfoons bijvoorbeeld is ongeveer vier keer zo laag als die voor mobiele telefoons.

Zo blijkt uit testen van de Duitse consumentenbond Stiftung Warentest, die altijd erg kritisch zijn over elektrosmog, dat de babyfoons met de allersterkste elektromagnetische golven bij een afstand van één meter op 6% van de norm voor babyfoons zitten. Om extra zeker te zijn wordt aangeraden om de baby-unit van de babyfoon op minstens een meter afstand van het bedje te zetten.

Let erop dat de elektromagnetische golven van smartphones en tablets flink sterker zijn dan die van babyfoons. Wanneer je een smartphone of tablet gebruikt als baby-unit hou je dus ruim de afstand van één meter aan, en leg je de device nooit in het bedje van je baby.

Alleen analoge babyfoons zijn stralingsvrij. Met de mogelijkheid om een app te downloaden wanneer  je toch al meerdere smartphones of tablets in huis hebt, kun je voor nog geen € 4,= een babyfoon app aanschaffen. Je tweede tablet of smartphone is dan wel steeds bezet als je de babyfoon in gebruik hebt en als je er een extra tablet voor moet kopen is je prijsvoordeel al helemaal verdwenen.

De meest eenvoudige babyfoon heb je voor een paar tientjes, maar babyfoons zijn er ook met veel extra opties,  zoals uitbreidingen met camera’s, geluid, slaapliedjes, temperatuurmeters en allerlei andere functies, waarvoor je over het algemeen extra zult betalen. De duurste babyfoon met alleen geluid heb je rond de €100, met camera zal de duurste rond de €200 kosten. Babyfoons met camera zijn doorgaans duurder dan babyfoons zonder camera.

Avent Video Babyfoon Scd630

 

 

 

Algemene aanwijzingen gebruik babyfoon:

Bij babyfoons met geluid: Plaats de zender-babyfoon niet verder dan 3 meter van je kindje, dan wordt elk geluidje goed opgepikt. Bij camera-babyfoons zul je soms wat moeten experimenteren met de beste afstand.

Wanneer je veel tussen kamers beweegt tijdens werkzaamheden in het huis, kies dan voor een babyfoon met een kleine ontvanger die je eenvoudig bij je kunt steken of voor een systeem dat meerdere ontvangers heeft.

Kijk of jouw keuze babyfoon wel een duidelijke waarschuwing geeft als de batterij bijna leeg is, je wilt er niet pas na een uur achter komen dat je baby helemaal niet zo lekker stil was maar dat de ontvanger was uitgevallen.

Kunnen het volume en de gevoeligheid van de babyfoon harder en zachter gezet worden? Overdag wil je wel boven allemaal omgevingsgeluiden uit je kindje horen, maar ‘s nachts wil je niet door elk kuchje gewekt worden.

Babyfoons hebben soms handige extra’s,  er zijn babyfoons met ingebouwde thermometer en zelfs met een luchtvochtigheidssensor, zaken die flink belangrijk zijn voor je babykamer. Hou hierbij wel de prijzen in de gaten; losse luchtvochtigheidsmeters en thermometers hoeven niet veel te kosten dus als de prijs van een babyfoon hierdoor fiks omhoog schiet is het slimmer alles los te kopen. Bepaalde toestellen zullen ook de mogelijkheden hebben om een muziekje af te spelen om je baby te kalmeren of hebben een ingebouwd nachtlampje, handig en leuk, maar ook hierbij moet je afwegen of en hoeveel je hiervoor extra wilt betalen.

Bij alle extra’s geldt: controleer of deze vanaf de ouder-unit te bedienen zijn!

 

Bewegings- en ademhalingssensoren:

De extra opties met bewegingssensoren, waarbij je ook een extra matje in het bedje van je baby legt, en ademhalingssensoren spelen in op de angsten van ouders terwijl  dergelijke (vaak dure) mogelijkheden wiegendood helemaal niet kunnen voorkomen.

De ademhaling van een jonge baby zal vaak onregelmatig en oppervlakkig zijn, zonder dat er iets aan de hand is. Ook kan een jonge baby vaak echt urenlang stil liggen. De ademhalingssensor kan geen onderscheid maken tussen een standaard oppervlakkige of  onregelmatige ademhaling, en het moment dat er echt iets mis is. Zo ook voor een bewegingssensor. Zulke extra’s veroorzaken dus vaak meer onnodige onrust dan dat ze zorgen wegnemen. De meeste kinderartsen en -deskundigen raden het gebruik van zulke opties dan ook af.

 

Bronvermelding: Babyopkomst.nl