De voornamen voor uw kind mogen niet ongepast zijn. Denk hierbij aan scheldwoorden, bespottelijke namen of een naam die bestaat uit veel namen. Ook mag de voornaam geen bestaande achternaam zijn. Behalve als de bestaande achternaam ook een voornaam is. Bijvoorbeeld Roos. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan een voornaam weigeren.

Ambtenaar burgerlijke stand weigert voornaam

U kunt een nieuwe naam bedenken als de ambtenaar van de burgerlijke stand de gekozen voornaam weigert. Doet u dat niet, dan geeft de ambtenaar uw kind een voornaam. Bent u het hiermee niet eens? Dan kunt u binnen 6 weken de rechtbank verzoeken de voornaam te wijzigen. U heeft een advocaat nodig om dit voor u te regelen.

Voornaam kind met een buitenlandse of dubbele nationaliteit

U mag uw kind een Nederlandse voornaam geven ook al heeft het een buitenlandse of dubbele nationaliteit. Houd er rekening mee dat sommige landen de keuze voor Nederlandse voornamen niet accepteren. Wilt u hier meer over weten, vraag dan advies bij het consulaat.

Wettelijke regels namen

Het recht op naam staat beschreven in het Burgerlijk Wetboek, boek 1.

Gekozen voornaam wijzigen

Als u uw voornaam wilt laten wijzigen, moet u een verzoekschrift tot voornaamswijziging indienen bij de rechtbank. Voor deze procedure bent u verplicht een advocaat in te schakelen. Bij minderjarigen moet de wettelijke vertegenwoordiger het verzoek indienen. Dit is een van de ouders of de voogd.

 

Bron: rijksoverheid.nl

Kidsenco
Author: Kidsenco