Van basisschool naar brugpieper

En dan is het zover, je kind in groep 8. Het laatste jaar van de basisschool. Een veilige omgeving, waarbij kleurpotloden, toneelstukjes, buitenspelen en in een vast klas de les volgen nog orde van de dag is. Eenmaal in groep 8 gaat het aftellen naar de middelbare school heel snel. Eindtoetsen worden afgenomen om te bepalen welk niveau jouw kind de komende jaren kan gaan volgen. Een spannende tijd breekt aan. De verschillende middelbare scholen in de buurt (als die er tenminste voldoende zijn) worden bezocht om te kijken en voelen waar jouw kind zich het prettigste bij voelt. Nog even en dan is ook jouw kind een BRUGPIEPER.

Een spannende tijd die voor zowel jouw kind als voor jou zelf een hele andere dimensie zal gaan geven. Andere omgeving, nieuwe vriendjes en vriendinnetjes, verschillende leerkrachten, hoppen van de ene naar de andere klas, zware rugtassen met alle boeken op de fiets, veel te veel huiswerk en leren hoe je kind zal moeten leren.

Van basisschool naar brugpieper neemt nogal wat veranderingen met zich mee. Er zijn geen uitgesproken regels hoe je daar het beste mee om kunt gaan, want ieder kind reageert anders op nieuwe situaties en een andere omgeving. Je kunt als ouder alleen maar op de zijlijn meekijken hoe zich dat ontwikkeld en daar waar nodig een handje helpen, ondersteunen bij het huiswerk en situaties bespreken die voor het kind wat lastig zijn. Uiteindelijk zal jouw kind het toch ook op zijn of haar eigen manier moeten gaan doen, tenslotte zijn brugpiepers onderweg naar hun eigen volwassenheid, een weg die ze tenslotte zelf moeten uitstippelen, ondervinden en ervaren. Daar worden ze groot en wijs van.

Er zijn een aantal leuke boeken geschreven die juist over deze periode in een kinderleven gaan.


Schoolmania

Auteur: Ingrid van Essen Kiki Mol

Ontspannen naar je nieuwe school! Na groep acht gaat het leven van je kind en dat van jezelf ingrijpend veranderen: het gaat naar de ‘middelbare’! Wat daar allemaal bij komt kijken, hoe je de juiste schoolkeuze maakt, hoe je kind zich kan voorbereiden en wat je kan verwachten: in dit boek lees je er alles over. Op een luchtige manier wordt de kennis gepresenteerd en gecombineerd met ervaringen van ouders, leerkrachten, kinderen en leraren van de middelbare school. Een zeer leesbaar boek voor jou… en voor je kind (uit groep zeven en acht)! Als je het boek omdraait kan je kind er zelf namelijk alles over lezen.
LEES HIER VERDER


Brugpieper. Geheimen uit het kluisje 1 - Eerste jaar, draaien maar!

Brugpieper. Geheimen uit het kluisje 1 – Eerste jaar, draaien maar!

Auteur: Jennifer L. Holm Matthew Holm

Eerste jaar, draaien maar! is het eerste deel in de hilarische graphicnovelserie Brugpieper van Jennifer en Matthew Holm, voor fans van Dagboek van een muts en Het leven van een Loser.
Sinds Brugpieper op de middelbare school zit, heeft ze het gevoel in de verkeerde film te zijn beland. Iedereen draagt dezelfde kleren en klit in groepjes bij elkaar. En iedereen moét die ene lipgloss of die coole gympen hebben. Maar Brugpieper wil juist opvallen! Daarom schrijft ze zich in voor de filmclub om de beste film EVER te maken. Brugpieper ziet de rode loper al voor zich… Maar waarom mislukt alles toch steeds?
LEES HIER VERDER


 

Hoe overleef ik? 3 – Hoe overleef ik de brugklas?

Als je naar de brugklas gaat, verandert er een heleboel in je leven. Van stoere achtste-groeper word je brugpieper. Ineens heb je twaalf leraren in plaats van één. Eerst had je een rugzakje met alleen een boterhamtrommeltje erin, nu moet je tien kilo boeken meesleuren! Daar kan Rosa wel over meepraten. Haar vriendje Jonas zit nog in groep acht en om hem alvast een beetje voor te bereiden, e-mailt ze hem survivaltips. Dit spannende boek gaat over vriendschap maar ook over pesten. Over lachen en over uitgelachen worden. Over na-apen en jezelf durven zijn. En verder staat het vol praktische tips voor iedereen die te maken heeft met lastige leraren, zware boekentassen, pukkeltjes, eerst liefdes en nog veel meer!
LEES HIER VERDER


 

Survivalgids brugklas en puberteit

Auteur: Caja Cazemier

Onmisbare gids vol praktische informatie!
Als (bijna) brugklasser verandert er heel veel in korte tijd. Je school wordt anders, je komt in nieuwe klassen met nieuwe leraren, je maakt nieuwe vrienden krijgt een heleboel vakken en heel veel huiswerk. Maar dat is nog niet alles: ook de eerste puistjes en verliefdheden steken de kop op, om over de veranderingen van je lichaam nog maar te zwijgen…

Caja Cazemier, naast schrijfster ook jarenlang lerares en brugklasmentor, zorgt met dit boek voor een goede voorbereiding. Van schoolkeuze tot huiswerk plannen, en van het omgaan met leraren en klasgenoten tot de eerste stappen op weg naar volwassenheid: met deze gids kom je de puberteit prima door!

Dit boek is een bundeling van de Survivalgids voor brugklassers en de Survivalgids voor pubers.
LEES HIER VERDER