Voor kinderen die nog niet kunnen zitten zou je een zitondersteuner kunnen overwegen om te kopen. Maar is dat wel goed voor de ontwikkeling van jouw kindje?
De bekendste zitondersteuner is de Bumbo seat. Doordat baby’s door zo’n stoeltje volledig rondom ondersteund worden, kunnen ze hierin wel rechtop zitten. De vraag is echter of dit verstandig is. Als het advies van fysiotherapeuten gevolgd wordt dan zal je horen en merken dat die het gebruik van dit soort stoeltjes afraden.

zitondersteuner bumbo

 

VeiligheidNL raadt het gebruik van zitondersteuners af

 

Zelf fases laten doorlopen

De kans bestaat namelijk dat je je kindje te lang in één houding zet, waar hij of zij nog niet aan toe is. Het is belangrijk dat je kindje bepaalde fasen doorloopt in zijn/haar motorische ontwikkeling en dit doet op het moment dat hij/zij er zelf aan toe is. Bovendien ontwikkelen kinderen zich door te bewegen en het vastzetten in een zitondersteuner werkt dit eigenlijk alleen maar tegen. Leg ze liever op een kleed of in de box, met bijvoorbeeld een babygym om mee te spelen.

Toch zitondersteuner gebruiken? Let dan op het volgende:

  • Zet je kindje niet te lang in de zitondersteuner, hanteer als richtlijn maximaal 10 minuten
  • Gebruik bij een Bumbo seat alleen de nieuwste versie. Deze hebben een riempje. Zorg dat je het riempje goed vastmaakt
  • En zet het stoeltje niet op een verhoging (tafel of aanrecht). Het risico bestaat dat je kindje bewegelijk is en met stoeltje en al van de verhoging af valt
  • Gebruik een zitondersteuner nooit in bad.

 

Bron: veiligheid.nl en consumentenbond.nl

Kidsenco
Author: Kidsenco