Wat zijn spieren en wat doen ze?

Spieren trekken aan de gewrichten, waardoor we kunnen bewegen. Ze helpen het lichaam ook dingen te doen zoals voedsel te kauwen en het vervolgens door het spijsverteringsstelsel te verplaatsen. Zelfs als we perfect stil zitten, bewegen spieren door het hele lichaam constant. Spieren helpen de hartslag, de borst stijgen en dalen tijdens de ademhaling en bloedvaten regelen de druk en bloedstroom. Wanneer we glimlachen en praten, helpen spieren ons te communiceren en wanneer we sporten, helpen ze ons fysiek fit en gezond te blijven.

Mensen hebben drie verschillende soorten spieren:

Skeletspieren worden bevestigd door koordachtige pezen aan bot, zoals in de benen, armen en gezicht. Skeletspieren worden gestreept genoemd (STRY-ay-ted) omdat ze bestaan ​​uit vezels die horizontale strepen hebben wanneer ze onder een microscoop worden bekeken. Deze spieren helpen het skelet bij elkaar te houden, het lichaam vorm te geven en te helpen bij dagelijkse bewegingen (bekend als vrijwillige spieren omdat je ze kunt beheersen). Ze kunnen snel en krachtig samentrekken (inkorten of vastdraaien), maar ze raken moe.

Gladde of onvrijwillige spieren zijn ook gemaakt van vezels, maar dit type spier ziet er glad uit, niet gestreept. We kunnen onze soepele spieren niet bewust beheersen; ze worden eerder automatisch bestuurd door het zenuwstelsel (daarom worden ze ook onvrijwillig genoemd). Voorbeelden van gladde spieren zijn de maag- en darmwanden, die voedsel helpen afbreken en door het spijsverteringsstelsel verplaatsen. Gladde spieren worden ook gevonden in de wanden van bloedvaten, waar het de stroom bloed door de bloedvaten knijpt om de bloeddruk te helpen handhaven. Gladde spieren hebben meer tijd nodig om te samentrekken dan skeletspieren, maar ze kunnen lang aangespannen blijven omdat ze niet snel moe worden.

Hartspier wordt gevonden in het hart. De wanden van de hartkamers bestaan ​​bijna volledig uit spiervezels. Hartspier is ook een onvrijwillig type spier. De ritmische, krachtige samentrekkingen dwingen bloed uit het hart terwijl het klopt.

Hoe werken spieren?

De bewegingen die spieren maken worden gecoördineerd en gecontroleerd door de hersenen en het zenuwstelsel. De onvrijwillige spieren worden bestuurd door structuren diep in de hersenen en het bovenste deel van het ruggenmerg, de hersenstam. De vrijwillige spieren worden gereguleerd door de delen van de hersenen die bekend staan ​​als de cerebrale motorische cortex en het cerebellum (ser-uh-BEL-um). Wanneer u besluit te bewegen, stuurt de motorische cortex een elektrisch signaal via het ruggenmerg en de perifere zenuwen naar de spieren, waardoor ze samentrekken. De motorische cortex aan de rechterkant van de hersenen regelt de spieren aan de linkerkant van het lichaam en vice versa.

Het cerebellum coördineert de spierbewegingen die door de motorische cortex worden besteld. Sensoren in de spieren en gewrichten sturen berichten terug via perifere zenuwen om het cerebellum en andere delen van de hersenen te vertellen waar en hoe de arm of het been beweegt en in welke positie deze zich bevindt. Deze feedback resulteert in een soepele, gecoördineerde beweging. Als je je arm wilt optillen, sturen je hersenen een bericht naar de spieren in je arm en verplaats je deze. Als je rent, zijn de boodschappen naar de hersenen meer betrokken, omdat veel spieren ritme moeten werken.

Spieren bewegen lichaamsdelen door samen te trekken en vervolgens te ontspannen. Spieren kunnen botten trekken, maar ze kunnen ze niet terugduwen naar de oorspronkelijke positie. Ze werken dus in paren van flexoren en extensoren. De flexor trekt zich samen om een ​​ledemaat bij een gewricht te buigen. Wanneer de beweging is voltooid, ontspant de flexor zich en trekt de extensor samen om het ledemaat bij hetzelfde gewricht te verlengen of recht te trekken. De biceps-spier, aan de voorkant van de bovenarm, is bijvoorbeeld een flexor en de triceps, aan de achterkant van de bovenarm, is een extensor. Wanneer je voorover buigt, trekken de biceps samen. Dan ontspant de biceps en trekken de triceps samen om de elleboog recht te maken.