Wat zijn gewrichten en wat doen ze?

Gewrichten zijn waar twee botten elkaar ontmoeten. Ze maken het skelet flexibel – zonder hen zou beweging onmogelijk zijn. Gewrichten laten ons lichaam op vele manieren bewegen. Sommige gewrichten openen en sluiten als een scharnier (zoals knieën en ellebogen), terwijl andere meer gecompliceerde bewegingen mogelijk maken – een schouder- of heupgewricht bijvoorbeeld zorgt voor een achterwaartse, voorwaartse, zijwaartse en roterende beweging.

Gewrichten worden geclassificeerd op basis van hun bewegingsbereik:    

Onroerende of vezelige gewrichten bewegen niet. De koepel van de schedel, bijvoorbeeld, is gemaakt van benige platen, die enigszins bewegen tijdens de geboorte en vervolgens samensmelten naarmate de schedel groeit. Tussen de randen van deze platen bevinden zich verbindingen of verbindingen van vezelachtig weefsel. Vezelachtige gewrichten houden ook de tanden in het kaakbot.

Gedeeltelijk beweegbaar of kraakbeenachtig (kar-tuh-LAH-juh-nus), gewrichten bewegen een beetje. Ze zijn verbonden door kraakbeen, zoals in de wervelkolom. Elk van de wervels in de wervelkolom beweegt ten opzichte van die erboven en eronder, en samen geven deze bewegingen de wervelkolom zijn flexibiliteit.

Vrij beweegbare of synoviale (sih-NO-vee-ul), gewrichten bewegen in vele richtingen. De hoofdgewrichten van het lichaam – zoals die op de heup, schouders, ellebogen, knieën, polsen en enkels – zijn vrij beweegbaar. Ze zijn gevuld met synoviale vloeistof, die fungeert als een smeermiddel om de gewrichten te helpen gemakkelijk te bewegen.

 

Drie soorten vrij beweegbare gewrichten spelen een grote rol bij vrijwillige bewegingen:

Scharniergewrichten laten beweging in één richting toe, zoals te zien in de knieën en ellebogen.

Draaiverbindingen laten een draaiende of draaiende beweging toe, zoals die van het hoofd dat heen en weer beweegt.

Kogelgewrichten bieden de grootste bewegingsvrijheid. De heupen en schouders hebben dit type gewricht, waarbij het ronde uiteinde van een lang bot in de holte van een ander bot past.