Wat zijn botten en wat doen ze?

Botten ondersteunen ons lichaam en helpen ons lichaam te vormen. Hoewel ze erg licht zijn, zijn botten sterk genoeg om ons hele gewicht te dragen.

Botten beschermen ook de organen van het lichaam. De schedel beschermt de hersenen en vormt de vorm van het gezicht. Het ruggenmerg, een pad voor berichten tussen de hersenen en het lichaam, wordt beschermd door de ruggengraat of de wervelkolom. De ribben vormen een kooi die het hart en de longen beschermt en het bekken helpt de blaas, een deel van de darmen en bij vrouwen de voortplantingsorganen te beschermen.

Botten bestaan ​​uit een raamwerk van een eiwit dat collageen wordt genoemd, met een mineraal genaamd calciumfosfaat dat het raamwerk hard en sterk maakt. Botten slaan calcium op en laten wat in de bloedbaan vrij wanneer het door andere delen van het lichaam nodig is. De hoeveelheden vitamines en mineralen die u eet, met name vitamine D en calcium, hebben rechtstreeks invloed op de hoeveelheid calcium die in de botten wordt opgeslagen

Botten bestaan ​​uit twee soorten botweefsels:

Compact bot is het solide, harde buitenste deel van het bot. Het ziet eruit als ivoor en is extreem sterk. Er lopen gaten en kanalen doorheen, die bloedvaten en zenuwen dragen.Het poreuze (KAN-suh-lus) bot, dat eruitziet als een spons, zit in het compacte bot. Het bestaat uit een maasachtig netwerk van kleine stukjes bot genaamd trabeculae (truh-BEH-kyoo-lee). Dit is waar beenmerg wordt gevonden.

In dit zachte bot worden de meeste bloedcellen van het lichaam gemaakt. Het beenmerg bevat stamcellen, die de rode bloedcellen en bloedplaatjes van het lichaam produceren, en sommige soorten witte bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof naar de weefsels van het lichaam en bloedplaatjes helpen bij de bloedstolling wanneer iemand een snee of wond heeft. Witte bloedcellen helpen het lichaam infecties te bestrijden.

Botten worden aan andere botten bevestigd door lange, vezelige banden die ligamenten worden genoemd (LIG-uh-mentz). Kraakbeen (KAR-tul-ij), een flexibele, rubberachtige substantie in onze gewrichten, ondersteunt botten en beschermt ze waar ze tegen elkaar wrijven.

Hoe groeien botten?

De botten van kinderen en jonge tieners zijn kleiner dan die van volwassenen en bevatten “groeizones” genaamd groeischijven. Deze platen bestaan ​​uit vermenigvuldigende kraakbeencellen die in lengte groeien en vervolgens veranderen in hard, gemineraliseerd bot. Deze groeischijven zijn gemakkelijk te zien op een röntgenfoto. Omdat meisjes op jongere leeftijd volwassen worden dan jongens, veranderen hun groeischijven op een eerdere leeftijd in hard bot. Het opbouwen van botten gaat het hele leven door, terwijl een lichaam het levende weefsel van het bot voortdurend vernieuwt en hervormt.

Bot bevat drie soorten cellen:
osteoblasten (AHS-tee-uh-blastz), die nieuw bot maken en schade helpen herstellen
osteocyten (AHS-tee-o-sites), volwassen botcellen die de vorming van pasgeborenen helpen voortzetten
osteoclasten (AHS-tee-o-klasts), die bot afbreken en het helpen vormen en vormen

Davitamon Vitamine D Kinderen Smelttablet

Het lichaam heeft elke dag vitamines en mineralen nodig om goed te kunnen blijven functioneren.

Baby’s, peuters en ook al wat oudere kinderen hebben extra vitamine D nodig. Bij kinderen in de groei vindt namelijk de opbouw van botten en tanden in een veel sneller tempo plaats dan na die tijd. Voldoende kalkopname en de daarvoor noodzakelijke vitamine D is goed voor de groei en ontwikkeling van de botten en van belang voor de opbouw van een sterk gebit.
Goed voor groei en ontwikkeling van de botten, Goed voor sterke tanden, Goed voor de weerstand, 10 µg vitamine D3 per smelttabletje

Davitamon Junior Kauwtabletten Framboos *Bestekoop

Deze formule zorgt voor een goede weerstand, sterke botten en tanden en voldoende energie.

Omdat groeien niet vanzelf gaat, is het belangrijk dat kinderen voldoende vitamines en mineralen binnen krijgen. Een voedingssupplement kan hierbij helpen. De uitgebalanceerde formule van Davitamon Junior 3+ Kauwvitamines is afgestemd op de specifieke behoeften van kinderen vanaf 3 jaar. Met Davitamon Junior 3+ Kauwvitamines geef je dan ook je kind een goede aanvulling op de voeding. Kinderen en tieners zijn volop in ontwikkeling en hebben gedurende verschillende levensfases andere vitaminen- en mineralenbehoeften. Daarom heeft Davitamon voor elke leeftijdsfase een specifiek multivitamine product, speciaal afgestemd op de behoeften van je kind of tiener.

Goed voor de weerstand (C), Goed voor groei van sterke botten (D), Goed voor sterke tanden (D), Goed voor geheugen en concentratievermogen (B1)