Wij helpen je graag een eindje op weg bij de aanschaf van het juiste autostoeltje. Ook al doen wij geen uitspraken over merken, we hebben nog wel wat tips voor je.

Kooptips autostoeltjes

  • Let er op dat jouw autostoeltje voldoet aan de regelgeving.  Op het stoeltje zit een oranje keuringslabel waarop dit staat. De nieuwste regelgeving is i-Size, ook wel R129, genoemd. De oude regelgeving is R44.
  • Tip: De Consumentenbond test autostoeltjes op het gebied van veiligheid. Ook als je iets over een specifiek autostoeltjes merk wilt weten, kun je bij hen terecht.
  • Het autostoeltje moet passen bij het gewicht (R44) of de lengte (i-Size) van je kind. Dit staat ook aangegeven op het keuringslabel. Vaak wordt bij de verkoop ook de leeftijd vermeld, maar let op: het ene kind kan op dezelfde leeftijd veel zwaarder of langer zijn dan het andere.
  • Neem je eigen auto mee bij het kopen van een autostoeltje. Sommige autostoeltjes zijn breder dan anderen.  Check of het autostoeltje goed in jouw auto past. Zeker wanneer je meer kinderen hebt.
  • Neem bij het kopen van een peuter- of kinderautostoel ook je kind(eren) mee. Controleer of het autostoeltje goed voor- en achterin de auto kan worden bevestigd en laat je kind verschillende stoeltjes uitproberen.
  • Koop alleen een tweedehands autostoeltje als je zeker weet dat het niet betrokken was bij een aanrijding. Soms zijn beschadigingen zichtbaar, maar het kan ook zijn dat beschadigingen van binnen zitten en je het dus niet kunt zien.

De juiste autostoel en dan?

Als je de juiste baby, peuter of kinderautostoel hebt, ben je nog niet klaar. Het is ook belangrijk dat je de autostoel vervolgens goed in de auto bevestigd (met de autogordel of met Isofix) én dat je jouw kind op de juiste manier in de autostoel vastzet.

Nu kun je veilig op weg!