Voorbereidingen voor een kinderfeestje

Het klinkt wellicht wat overdreven maar als je er een knalfeestje van wilt maken kan je maar het beste ruim van te voren de voorbereidingen treffen. Als je het feestje goed voorbereid hebt, zorgt dat ervoor dat je op de grote dag zelf meer in de gelegenheid bent om met je volle aandacht bij de kinderen te zijn en mee te feesten, waardoor het feestje soepel zal verlopen.

Thuis of op locatie

Je maakt een keuze of je de verjaardag thuis of op een andere locatie gaat vieren. Als je naar een andere locatie wil zal je ruim op tijd de locatie moeten reserveren, tenzij het natuurlijk een park, openbare speeltuin of bos is. Maar als het een locatie is die erg in trek is of waar je voorafgaand een ruimte moet reserveren dan is het natuurlijk noodzaak dat je dat minimaal een maand vooraf gaat beslissen.

Uitnodigingen

 • Op tijd uitnodigen; het is van belang dat (als je wilt dat iedereen kan komen) op tijd de uitnodigingen verstuurt, zodat de genodigden daar rekening mee kunnen houden voordat zij een volle agenda hebben.
 • Wie wil jouw kind uitnodigen?
  De eerste stap is met je kind bespreken wat het zou willen doen op het feestje en wie er uitgenodigd worden.
 • Wat is een geschikt aantal kinderen voor een kinderfeestje?
  Laat je kind niet teveel kindjes uitnodigen, dan blijft het wat rustiger. Veel ouders hanteren de regel zoveel kindjes als je oud geworden bent, wat wil zeggen dat je met je vijfde verjaardag vier (plus de jarige is vijf) of vijf vriendjes uit mag nodigen.
 • Thema bedenken: bedenk samen met je kind eventueel een thema voor het kinderpartijtje. Vaak hebben ze daar zelf al een idee over, leuk als het dan ook daadwerkelijk van je kind afkomt. Als jullie het thema weten, zou je daar ook de uitnodigingen al op kunnen afstemmen. Per leeftijd zullen de thema’s verschillen, voor de hele kleintjes kan je denken aan een Nijntje, Sesamstraat of Bumba thema, voor basisschoolkinderen zullen dat weer andere thema’s zoals piraten, prinsessen, Angry Birds of Superman gaan. Mocht het jou zelf totaal aan inspiratie ontbreken, dan zou je eens op Pinterest kunnen kijken, hier kom je werkelijk allerlei leuke ideeën tegen. Ook hebben wij een aantal thema’s voor je verzameld die wij op internet tegen kwamen, we hopen dat we je daarmee een stukje verder op weg helpen.
 • Zelf maken of kopen: Natuurlijk zijn er allerlei mooie uitnodigingen te koop in de winkels, maar als onderdeel van de voorpret is het ook gezellig om samen met je kind mooie uitnodigingen te maken. Op de uitnodiging zet je de datum van het feest, het adres, telefoonnummer en natuurlijk de tijd. Voor de eerste feestjes is twee a twee en een half uur echt voldoende. De meeste kindjes vinden het heel spannend en zullen na die tijd echt al moe zijn. Als je een buitenactiviteit gaat doen, kan je dat het beste ook even op de uitnodiging zetten, zodat de ouders rekening kunnen houden met niet té feestelijke kleding.
 • Uitnodigingen uitdelen of opsturen? hou er rekening mee dat als je jouw kind de uitnodigingen uitdeelt op school of op een sportclub, dat je daar ook de ogen van andere kindjes mee uit kunt steken. Wees daar dus voorzichtig mee, en bedenk hoe jouw kind dat een beetje discreet zou kunnen doen.

 

Verjaardagstaart

De verjaardagstaart is ook een belangrijk onderdeel voor kinderen als ze jarig zijn. Als je zelf een taart of meerdere taarten wilt gaan maken voor het verjaardagsfeest, zorg dan dat je alle ingrediënten voor de taart op tijd in huis hebt. Wil je wel zelf aan de slag maar heb je geen ervaring of inspiratie hoe de taart gemaakt wordt? Dan zijn er op internet verschillende websites te vinden, waarop recepten voor de mest mooie taarten staan. Mocht je dat te veel werk vinden, zelf geen keukenprinses zijn of geen tijd hebben dan kan je natuurlijk online ook voldoende taartenkunstenaars vinden die een prachtige taart voor jouw kunnen maken. Wees daarmee wel ruim op tijd want deze hobbybakkers hun agenda zit meestal behoorlijk vol. Ook kan je tegenwoordig op websites zoals de HEMA, Taartenwinkel.nl en Multivlaai.nl heel makkelijk en zelfs nog een dag van te voren taarten bestellen.

Verlanglijstje

Ouders van vriendjes die je uit hebt genodigd, zullen je gaan vragen wat jouw kindje graag zou willen voor zijn of haar verjaardag. Dus dan is het best handig als je dat al klaar hebt op het moment dat ze dat vragen. Je kunt zelf een lijstje opschrijven en afvinken wat je al aan deze of gene hebt gevraagd, maar tegenwoordig zijn er op internet ook online lijstjes te vinden, waarop de genodigden kunnen afvinken wat ze (van plan zijn te) kopen.

 

Planning van het feestje

Als de uitnodigingen uitgedeeld of verstuurd zijn, dan kan je gaan plannen wat je exact tijdens het feestje met de kinderen wilt gaan doen. Zorg voor een aantal rustmomenten in het programma, een feestje kan namelijk heel vermoeiend zijn voor de kinderen. Hou er in je planning ook rekening mee dat bij de aanvang van het feest de kinderen vaak erg druk zijn, zeker bij een feestje met alleen of vooral jongens. Je zou, zoals de meesten mensen doen, eerst de kadootjes kunnen uitpakken. Dit kan je met een spel doen (bijvoorbeeld verstoppen van de kadootjes) of gewoon in een kring. Zorg voor aanvang van het feestje dat alle spullen die je nodig hebt bij elkaar klaar liggen zodat je het direct kunt pakken als het nodig is. Misschien vind jij het prettig om met een draaiboek te werken, dan is dat natuurlijk een optie om die vooraf te maken. Hou er wel rekening mee dat de meeste kinderfeestjes anders lopen dan een strakke planning, niet zo veranderlijk als kinderen …
Hou ook pleisters en een lijstje met telefoonnummers waar je de ouders kunt bereiken in geval van nood bij de hand.

Traktaties en uitdeelzakje

Traktaties bedenken/knutselen:  trakteren is als je jarig bent is ook een belangrijke traditie voor kinderen waar ze heel blij en trots van worden. Bespreek samen met je kind wat en welke traktatie jouw kind graag zou willen uitdelen op school of op de sportclub, scouting of muziekschool? Kinderen hebben hier meestal zelf wel een idee bij zeker als ze ouder dan 4 jaar zijn. Ze zien traktaties van anderen die ze in gedachten bij blijven of ze hebben al een idee in hun hoofd gecreëerd wat zij op hun verjaardag aan hun klasgenootjes, sportvriendjes en vriendinnetjes zouden willen geven. Op internet en social media kanalen als Pinterest en Instagram zijn veel leuke traktaties te vinden. Op sommige scholen zijn suikerhoudende traktaties niet toegestaan, vraag daar even naar bij de juf of meester. Als je een traktatie hebt bedacht waarbij je een en ander moet knutselen, dan is het handig als je daar ruim va te voren mee begint, voordat je op het laatste moment in de stress raakt dat je niet alle materialen in huis hebt.

Uitdeelzakjes; Indien je aan het einde van het kinderpartijtje uitdeelzakjes mee wilt geven aan de kinderen die zijn geweest, dan is het aan te bevelen deze al ruim van te voren te maken of te kopen. Voor ideetjes van uitdeelzakjes zijn op het internet veel voorbeelden te vinden maar je kunt ook gewoon bij de HEMA, XENOS, ACTION of zelfs bij Albert Heijn weggeefzakjes vinden en kleine artikelen of kadootjes kan je ook overal op het web vinden.

 

Boodschappenlijst verjaardag:

 • slingers
 • ballonnen
 • cijferballonnen
 • tafelkleed
 • bordjes, vorken, messen en bekers
 • taart
 • kaarsjes
 • drinken
 • traktaties
 • uitdeelzakjes
 • snacks
 • eten

Adsense