Alles over vitamines en mineralen

Vitamines zijn onmisbaar zijn voor het lichaam. Het zijn chemische verbindingen die een rol spelen bij het goed functioneren van het lichaam, de groei en het herstel. Ook zijn vitamines belangrijk voor een goede gezondheid. Vitamines komen van nature voor in onze voeding. Het lichaam maakt ze niet of onvoldoende zelf.
 

Dertien verschillende vitamines
Er zijn dertien vitamines: vier vet-oplosbare vitamines en negen water-oplosbare vitamines.

De vetoplosbare vitamines zijn vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. De vetoplosbare vitamines zitten voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen en kunnen in de weefsels van het lichaam worden opgeslagen.

De wateroplosbare vitamines zijn vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur) en B12 en vitamine C. Deze vitamines zitten juist in het vocht dat in voedingsmiddelen zit. Het lichaam kan deze wateroplosbare vitamines (met uitzondering van vitamine B12) niet goed opslaan; een teveel verlaat het lichaam via de urine.

 

De geschiedenis van vitamines De vitamines zijn ontdekt in de eerste helft van de twintigste eeuw, vanaf 1906. Na de ontdekking dat voedsel bepaalde stoffen bevat die essentieel zijn voor het behoud van een goede gezondheid, werd de benaming ‘vitamines’ ervoor bedacht. Het woord is een combinatie van het Latijnse vita (= leven) en amine (= stikstof-bevattende verbinding). Later werd bekend dat niet alle vitamines stikstof bevatten, maar het woord ‘vitamine’ was toen al algemeen in gebruik. In de periode tot 1970 zijn methoden ontwikkeld om vitamines na te maken. Daarna heeft het onderzoek zich met name gericht op de (preventieve) rol van vitamines bij (chronische) ziekten.

Vitamines, mineralen en spoorelementen…
Vitamines en mineralen hebben meer overeenkomsten dan verschillen. In het lichaam zijn beiden onmisbaar bij veel processen. Het belangrijkste verschil tussen vitamines en mineralen is een scheikundig verschil. Vitamines komen uit de levende natuur en kunnen door sommige planten of dieren zelf gemaakt worden, terwijl mineralen uit de dode natuur komen en door planten moeten worden opgenomen uit de aarde en door dieren uit voeding of water.

Mineralen en spoorelementen zijn, net als vitamines, stoffen die het lichaam niet zelf aan kan maken. Ze zijn onder andere nodig bij de regulatie van enzymen en hormonen. Het verschil tussen mineralen en spoorelementen is de hoeveelheid waarin het lichaam ze nodig heeft. Van mineralen heeft men meer nodig dan van spoorelementen. Nog niet van alle mineralen en spoorelementen is aangetoond dat ze essentieel zijn, d.w.z. absoluut noodzakelijk voor het functioneren van het lichaam. Bekend is dat de mineralen calcium, magnesium, kalium, natrium, chloride en fosfor essentieel zijn. Essentiële spoorelementen zijn jodium, ijzer, chroom, koper, zink, mangaan, seleen en molybdeen.

NODIGE VITAMINES VOOR DE BABY
Je baby heeft dagelijks voldoende vitamines nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Je baby groeit als kool op alle goede voeding én jouw liefde natuurlijk. Vanaf dag één heeft hij vitamines nodig. Zijn behoefte aan vitamines verandert als hij groter wordt. Maar vitamine D en vitamine K zijn zeer belangrijk voor babies tot de leeftijd van 4 jaar.

Vitamine A

Vitamine A

• Wanneer? Vanaf 6 maanden
• Voor wie? Alle baby’s. De behoefte neemt toe vanaf deze leeftijd.
• Waarvoor? Vitamine A speelt een grote rol bij de weerstand tegen infecties. Ook speelt het een rol bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van huid en tandvlees.
• Hoe geef je het? Je baby krijgt genoeg binnen als hij gevarieerd eet en drinkt: vitamine A zit in melkproducten, margarine en halvarine. In wortels, kool en broccoli zit vooral betacaroteen. Dit wordt in het lichaam omgezet naar vitamine A.

 

Vitamine A

Vitamine A (retinol), een vet-oplosbare vitamine, is betrokken bij de weerstand. Het wordt daarom ook wel de anti-infectie vitamine genoemd. Daarnaast speelt het een rol bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van huid en tandvlees. Voor zwangere vrouwen is vitamine A een aandachtspunt. Lees hier meer over bij het onderwerp zwangerschap.

Waar zit het in?

Belangrijke bronnen voor vitamine A zijn lever, vis en boter. Groenten en fruit bevatten bèta-caroteen, een voorloper van vitamine A. Daarnaast wordt er in Nederland vitamine A toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.
Op de pagina ‘waar zit het in?’  is nog meer informatie te vinden over vitaminebronnen en de bijdrage van deze bronnen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Hoeveel heb ik nodig?

Volwassen mannen hebben per dag 900 microgram vitamine A nodig. Dit komt ongeveer overeen met drie sneetjes brood met leverpastei. Vrouwen in deze leeftijdscategorie hebben 700 microgram per dag nodig. De aanbeveling voor vitamine A is tijdens de zwangerschap verhoogd van 700 naar 800 microgram per dag. Een overzicht van de vitamine A-behoefte tijdens alle levensfasen is te vinden bij hoeveel heb ik nodig?.

Wat is veilig?

De Gezondheidsraad heeft de veilige bovengrens voor vitamine A vastgesteld op 3000 microgram per dag.

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan vitamine A?

Te veel vitamine A kan leiden tot ‘hypervitaminose A’ (van het Griekse ‘hyper’ = te veel). Symptomen zijn onder meer gebrek aan eetlust, verminderd gezichtsvermogen, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, spierpijn, oogafwijkingen, haarverlies en/of roodheid en schilferen van de huid. Een langdurige overdosering van vitamine A kan ontstaan als je gedurende een langere tijd meer dan 3000 microgram/dag gebruikt. Dit staat gelijk aan het eten van meer dan negen sneetjes brood met leverpastei per dag. Tijdens de zwangerschap kan een teveel aan vitamine A bij daarvoor gevoelige personen de vrucht beschadigen. Daarom wordt het gebruik van lever tijdens de zwangerschap afgeraden. Lever bevat per 100 gram namelijk al 11.000 microgram vitamine A, ver boven de veilige bovengrens van 3000 microgram per dag.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine A?

Voordat er sprake is van een vitamine A-tekort moet iemand gedurende een langere tijd geen tot weinig voedingsmiddelen hebben gegeten die vitamine A of bèta-caroteen (dat door het lichaam kan worden omgezet in vitamine A) bevatten. Vitamine A zorgt voor een goede weerstand en bij een te lage inname hiervan zal de weerstand dan ook verminderen. Daarnaast kan een tekort een droge en schilferige huid en dof haar veroorzaken.

Bij een chronisch vitamine A-tekort ontstaat er een storing in het gezichtsvermogen. Nachtblindheid is hiervan het eerste symptoom. Dit kan overgaan in totale blindheid, door een ziekte die xeroftalmie wordt genoemd. Deze ziekte komt vooral voor in ontwikkelingslanden, waar een vitamine A-tekort de voornaamste oorzaak van blindheid is.

Bron: vitamine-info.nl

 

Wat is vitamine A?

Vitamine A wordt ook wel retinol genoemd en is een in vet oplosbare vitamine die in het lichaam kan worden opgeslagen.

Waar is vitamine A goed voor?

Vitamine A is goed voor het gezichtsvermogen, helpt de huid gezond te houden en heeft een positieve invloed op de weerstand. Ook is retinol goed voor de slijmvliezen in de longen en de darm. Vitamine A draagt ook bij aan het behoud van het ijzergehalte in het bloed en speelt een rol bij een normale celdifferentiatie.

Hoeveel vitamine A per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine A is 800 microgram (mcg). De ADH op het etiket van een vitaminesupplement is een Europese ADH die wettelijk is vastgelegd. Dit is een gemiddelde ADH, die geldt voor een volwassene.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer één op de vijf mensen deze aanbevolen hoeveelheid niet haalt in Nederland. En dat is best veel. Aanvulling van de dagelijkse voeding in de vorm van een supplement is dan het overwegen waard.

Waar zit vitamine A in?

Vitamine A zit in dierlijke producten voor zoals zuivel, vlees(waren), vis, boter en eieren. Lever is ook een heel goede bron van vitamine A. bètacaroteen zit in groenten en fruit, zoals worteltjes, boerenkool, mandarijnen en mango. In Nederland wordt vitamine A toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

Hoe kom je aan een vitamine A-tekort in voeding?

Een vitamine A-tekort kan ontstaan wanneer je langere tijd geen tot weinig voedingsmiddelen hebt gegeten die vitamine A of bètacaroteen bevatten.

Teveel vitamine A

De veilige bovengrens voor vitamine A voor volwassenen is vastgesteld op 3000 microgram (mcg) per dag. Als je langere tijd teveel vitamine A binnenkrijgt kun je klachten krijgen, zoals minder eetlust, verminderd gezichtsvermogen, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid of spierpijn.

Vitamine A en zwangerschap

Vitamine A verdient extra aandacht tijdens de zwangerschap. De behoefte aan vitamine A is tijdens de zwangerschap verhoogd. Maar teveel vitamine A tijdens de zwangerschap is niet goed. Daarom wordt het eten van producten met lever, zoals leverworst of leverpaté, tijdens de zwangerschap afgeraden. Lever bevat per 100 gram namelijk al 11.000 microgram vitamine A, ver boven de veilige bovengrens van 3000 microgram per dag.

Wist je dat?

Het lichaam kan vitamine A zelf maken uit bètacaroteen. Daarom wordt bètacaroteen ook wel provitamine A genoemd.

Bron: www.davitamon.nl
Vitamine D

• Wanneer? Week 1 – 4 jaar
• Voor wie? Alle baby’s. Zowel degenen die borstvoeding krijgen als flesgevoede kinderen hebben extra vitamine D nodig totdat ze vier jaar oud zijn.
• Waarvoor? Vitamine D zorgt voor de gezonde opbouw van botten en tanden. Ook ondersteunt deze vitamine de weerstand.
• Hoe geef je het? Vitamine D geef je in druppels of tabletvorm. Je baby heeft 10 microgram per dag nodig. Bijvoorbeeld de neutrale druppels van Vibovit, zonder lactose en gluten.

‘Geef je baby tot z’n 4e verjaardag iedere dag extra vitamine D.’
Het consultatiebureau hamert erop en de meeste ouders weten het ook. Toch krijgt meer dan een kwart van de kinderen tot 4 jaar geen extra vitamine D. Waarom is deze vitamine eigenlijk zo belangrijk voor baby’s en kinderen in de groei en hebben ze het echt iedere dag extra nodig? Iedere ouder herkent de enorm groei die baby’s en kleine kinderen doormaken. Tijdens dat groeiproces gebeurt er van alles in het lichaam. Een belangrijke basis is de ontwikkeling van een stevig skelet. Daarbij is vitamine D onmisbaar. Net als voor stevige tanden, trouwens.

Vitamine D zorgt er voor dat de mineralen calcium en fosfor goed worden opgenomen. En dat zorgt uiteindelijk voor die stevige botten en een gaaf gebit. Maar vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede spierwerking. Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen die voldoende vitamine D binnenkrijgen in hun vroege jeugd minder kans hebben op aandoeningen, zoals diabetes. Opvallend is dat we vitamine D slechts voor een derde deel uit de voeding halen. In vette vis zit veel vitamine D, maar het komt ook voor in eieren en het wordt toegevoegd aan halvarine en margarine. Maar de belangrijkste bron van vitamine D is: de zon! Vitamine D wordt namelijk onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt.

Tot hun 4e verjaardag hebben kinderen veel vitamine D nodig.
Ze zijn niet in staat om via de huid voldoende vitamine D op te nemen en ook niet om voldoende vitamine D uit de voeding te halen. Daarom is het nodig om ze extra te geven. Natuurlijk blijft het van belang om aandacht te besteden aan gezonde voeding én om voldoende buiten te zijn. Wanneer je kind volledig is ingesmeerd met een antizonnebrandcrème, maakt de huid in theorie geen vitamine D aan. Toch blijkt dit in de praktijk erg mee te vallen. Daarom is het advies om hem evengoed vooral te beschermen tegen de zon.

Hoeveel extra vitamine D?
Alle kinderen hebben tot hun 4e verjaardag extra vitamine D nodig. Het maakt niet uit of ze borst- of flesvoeding krijgen. In flesvoeding zit vitamine D, maar dit is niet altijd voldoende. Daarom wordt voor de zekerheid aangeraden om daarnaast dagelijks 10 microgram extra vitamine D te geven. Soms krijgen kinderen ook voedingsmiddelen waaraan extra vitamine D is toegevoegd. Er kan echter nooit een overdosering ontstaan, wanneer je deze producten, flesvoeding en extra vitamine D geeft. Geen zorgen dus, de hoeveelheid vitamine D die ze per dag binnenkrijgen is veilig. Vitamine D kun je geven in de vorm van pilletjes of druppels. Dat maakt voor de werking geen verschil. De dosering kan wisselen per supplement en soms staan er op een etiket ineens termen als ‘IE’ in plaats van microgram (mcg, of µg). Onthoud dat je kleintje dagelijks 10 microgram nodig heeft. Dat is gelijk aan 400 IE (Internationale Eenheden). Uit onderzoek van het Vitamine Informatie Bureau blijkt dat sommige ouders hun kinderen geen extra vitamine D geven, omdat ze denken dat ze het zelf vroeger ook niet hebben gehad. Toch kregen veel ouders zelf vitamine AD druppels en de oudere generatie kreeg die onsmakelijke levertraan, waarin vitamine D zit. Als een kind een donkere of getinte huid heeft, of weinig buiten komt is het advies om door te gaan met het geven van extra vitamine D na hun vierde verjaardag. In een multivitamine zit ook vitamine D. Het hangt af van de dosering of het nodig is om naast de multivitamine extra vitamine D druppels of tabletjes te geven.

5 vitamine D tips 1.
Kies een vast moment op de dag om vitamine D te geven.
2. Als het niet lukt om vitamine D druppels ‘los’ te geven doe ze dan bijvoorbeeld in de yoghurt of in het drinken.
3. Eet regelmatig vette vis (bijvoorbeeld: zalm, haring, makreel).
4. Zorg dat je voldoende buiten bent (ieder dag 15 tot 30 minuten, tussen 11.00 en 15.00 uur).
5. Geef je je baby een multivitamine? Kijk hoeveel vitamine D daar in zit en vul het aan tot 10 mcg per dag.

Met dank aan het Vitamine Informatie Bureau.

“Vitamine D * Vitamine D, ook wel cholecalciferol genoemd, is een vetoplosbare vitamine. Vitamine D komt voor in twee vormen, vitamine D2 en D3. Vitamine D3 wordt in de huid gevormd (onder invloed van zonlicht) en komt voor in een aantal voedingsmiddelen, waaronder vette vis. Ook wordt het gebruikt in supplementen. Vitamine D3 is de meest actieve vorm.

Waarom vitamine D?

Waarom vitamine D? Het is een belangrijke vitamine. Vitamine D (cholecalciferol) draagt bij aan behoud van sterke botten, maar ook aan sterke spieren en tanden. Vitamine D zorgt mede voor een goede opname van calcium uit de voeding en verhoogt de calciumopname in de botten. Vitamine D zorgt verder mede voor een goede weerstand en draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels.  

Hoeveel vitamine D heb je per dag nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine D is 5 microgram (mcg). Deze aanbevolen hoeveelheid geldt voor de ‘gemiddelde’ bevolking. Wist je dat veel mensen in Nederland extra vitamine D nodig hebben naast de dagelijkse voeding? Dit officiële advies geldt voor baby’s en kinderen tot 4 jaar, zwangere vrouwen en oudere mensen. Maar ook mensen met een donkere of een getinte huid en iedereen die niet voldoende buiten komt krijgt het advies om extra vitamine D te nemen in de vorm van een supplement. Bij elkaar zijn dat veel mensen.

Waar zit vitamine D in

Vitamine D (cholecalciferol) wordt in de huid aangemaakt onder invloed van daglicht (UV-stralen). Als de zon op de huid schijnt, is de aanmaak het hoogst. Maar ook bij bewolkt weer is er voldoende licht voor de aanmaak van vitamine D. Op deze manier krijgen we ongeveer twee derde van onze vitamine D binnen. Eén derde halen we uit voeding, zoals vette vis, vlees en volle melk(producten). Halvarine, margarine en bak- en braadproducten vormen in de Nederlandse voeding veruit de belangrijkste bron. Aan deze producten is namelijk vitamine D toegevoegd.

Vitamine D: zwangerschap, baby’s en oudere vrouwen en mannen

Een aantal groepen heeft extra vitamine D nodig in de vorm van supplementen:

 •  baby’s en kinderen tot 4 jaar
 •  vrouwen tijdens de zwangerschap
 •  vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar
 •  mensen die onvoldoende buiten komen of een donkere huidskleur hebben

Voor deze groepen geldt het advies om elke dag 10 microgram vitamine D te slikken. Voor mannen en vrouwen boven de 70 jaar is dat zelfs officieel 20 microgram per dag.

Bron: davitamon.nl

 

Davitamon Baby Eerste Vitamines

Duo-verpakking Davitamon Vitamine D Olie en Vitamine K Olie

Al vanaf de geboorte zijn vitamines en mineralen belangrijk voor de gezondheid van je baby. Vitamine D en K spelen hierbij een bijzondere rol. Zo is vitamine D belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de botten en de opbouw van sterke tanden. Vitamine K zorgt voor een goed verloop van de bloedstolling. De Gezondheidsraad adviseert aan baby’s die borstvoeding krijgen dagelijks extra vitamine D en K te geven.

O.a. verkrijgbaar bij: Drogisterij.net

Vitamine K

Vitamine K • Wanneer? Week 1 – 3 maanden • Voor wie? Borstgevoede baby’s en baby’s die minder dan 500 cc flesvoeding krijgen. • Waarvoor? Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Je lichaam maakt het zelf aan in de darmen, maar bij baby’s tot 12 weken gebeurt dit onvoldoende. Als je baby te weinig vitamine K binnenkrijgt, kunnen er bloedingen ontstaan. • Hoe geef je het? Een supplement van 150 microgram vitamine K per dag is nodig. De druppels zijn verkrijgbaar bij drogist en apotheek en je geeft het met een plastic lepeltje. Dagravit heeft speciaal voor borstgevoede kinderen de Nijntje K&D druppels ontwikkeld met precies de juiste samenstelling.

 

 

Vitamine K wordt deels in het lichaam aangemaakt door bacteriën in de dikke darm. Het is een vetoplosbare vitamine.

Waar is vitamine K goed voor?

Vitamine K is goed voor de bloedstolling. Ook speelt vitamine K een rol bij het behoud van sterke botten. Vitamine K is namelijk belangrijk voor de opname van calcium in de botten.

Hoeveel vitamine K per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine K is 75 microgram (mcg). Er zijn geen gevallen bekend van een teveel aan vitamine K. Daarom is er geen veilige bovengrens vastgesteld.

Vitamine K voor baby’s

Pasgeboren baby’s krijgen na de geboorte altijd 1 milligram vitamine K toegediend. Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben daarnaast tot en met de derde maand dagelijks 150 microgram extra vitamine K nodig.

Vitamine K en voeding

Vitamine K is onder te verdelen in vitamine K1 (fytomenadion / phylloquinone) en verschillende vormen van vitamine K2 (menaquinonen). Groene bladgroenten bevatten veel vitamine K1. Daarnaast zit vitamine K1 in plantaardige oliën en in kleinere hoeveelheden in fruit, zuivel en brood. Vitamine K2 halen we met name uit kaas, ei, kip, vlees en melkproducten. Supplementen kunnen zowel vitamine K1 als K2 bevatten.

Vitamine K antagonist

Mensen die antistollingsmiddelen (zoals een vitamine K antagonist) gebruiken moeten goed letten op de vitamine K dosering in supplementen. Een grote hoeveelheid vitamine K kan de werkzaamheid van het antistollingsmiddel verminderen. Een supplement tot 100 microgram vitamine K (125% ADH) kun je met een gerust gevoel gebruiken.

Bron: davitamon.nl
Multivitaminen

Vitamines en mineralen zijn belangrijke voedingsstoffen. En het mooie is: ze komen voor in je dagelijkse voeding. Heb je een verhoogde behoefte of eet je weleens minder gevarieerd, dan kunnen multivitaminen voor aanvulling zorgen. Je weet dan zeker dat je alle vitamines binnenkrijgt die je op een dag nodig hebt.

Wat zijn multivitaminen?

Multi betekent ‘meer dan één’ of ‘veel’. In een multivitamine supplement zitten dus meerdere vitamines en vaak ook mineralen die je kunt gebruiken als aanvulling op je voeding. In de meeste multivitaminen van Davitamon zitten alle 13 vitamines en de belangrijkste mineralen en spoorelementen. Wist je dat alle vitamines even belangrijk zijn? Vitamine C zorgt bijvoorbeeld mede voor de weerstand en vitamine D voor het behoud van sterke botten.

Waarom multivitaminen?

Je wilt je graag fit voelen. Daarom is het belangrijk om voldoende te bewegen en te zorgen voor voldoende ontspanning en slaap. Gezonde voeding met voldoende vitamines kun je ook niet missen. Krijg je soms onvoldoende vitamines binnen via je voeding, dan kan een multivitamine een handje helpen.

Multivitaminen zonder ijzer

IJzer is een belangrijke voedingsstof. Het draagt bij aan je fitheid en draagt bij aan een normaal geheugen. Davitamon heeft multivitaminen met en zonder ijzer. Op onze producten pagina kun je per product zien óf en hoeveel ijzer er in een product zit.

Multivitaminen zonder B6

Vitamine B6 is een belangrijke vitamine. Te veel vitamine B6 binnenkrijgen is niet goed, maar je hebt het wel nodig. B6 bevordert de energiestofwisseling en ondersteunt de afweer van het lichaam. De multivitaminen van Davitamon bevatten een verantwoorde hoeveelheid B6. Die kun je dus gerust gebruiken en het is niet nodig om een multivitamine zonder B6 te nemen.

Multivitaminen voor elke levensfase

In iedere levensfase heeft je lichaam andere vitamines en mineralen nodig: zo hebben kinderen een andere vitaminebehoefte als volwassenen en verandert de behoefte opnieuw als we ouder worden. Daarom heeft Davitamon verschillende multivitaminen die precies passen bij die levensfasen. Ook als je zwanger bent of wilt worden, of als je veel sport, heb je extra vitamines nodig.

Bron: davitamon.nl

Optimax Kinder Multivitamine Kauwtabletten Aardbei

Multivitamine speciaal voor kinderen
Géén kunstmatige toevoegingen.
Kauwbeertjes met een complete samenstelling: bevat alle onmisbare vitamines en mineralen voor weerstand en groei.
Vanaf 1 jaar.

Optimax is een verantwoorde keuze voor kinderen. Optimax kinderproducten bevatten geen kunstmatige toevoegingen. Kinder Multivitamine & Mineralen is speciaal samengesteld om kinderen te voorzien van voldoende vitamines en essentiële mineralen. De complete samenstelling met de vitamines A. C, D, E, K en het volledige B-complex en o.a ijzer, selenium en zink ondersteunt de groei, activeert de afweer en geeft energie. De kauwtabletten in beertjesvorm zijn gezond en hebben  een lekkere aardbeismaak. Geschikt voor kindereen vanaf 1 jaar. Voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar zijn er Optimax Scholieren Multi kauwtabletten.

O.a. verkrijgbaar bij: Drogisterij.net

Vitamine B-complex

Vitamine B / B-complex* • Wanneer? Vanaf 6 maanden • Voor wie? Alle baby’s. Maar de behoefte neemt toe vanaf deze leeftijd. Dat komt goed uit, nu je kind meer met de pot mee gaat eten. • Waarvoor? De verschillende soorten vitamine B hebben meerdere functies. Ze geven energie, helpen bij vermoeidheid en dragen bij aan de hersenfunctie. • Hoe geef je het? Zorg dat je baby gevarieerd eet, dan krijgt hij alle vitamine B binnen: aardappelen, brood, graanproducten, ei, vlees, soja en melk. Als aanvulling kun je Davitamon Junior 1+ Vloeibare Vitamines geven. Dit is speciaal ontwikkeld voor kinderen die nog moeten leren kauwen.

Bron: vitamine-info.nl

 

Wat is vitamine B-complex?

Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was. Later bleek vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines te bestaan. In totaal zijn er 8 verschillende B-vitamines. Ze hebben allemaal verschillende functies in het lichaam. Samen noemen we ze het vitamine B-complex.

Vitamine B-complex: waar goed voor?

Het vitamine B-complex bestaat uit B-vitamines die onmisbaar zijn voor het menselijk lichaam. De vitamines zijn verantwoordelijk voor en nodig bij de volgende behoeftes:

 • Vermoeidheid
 • Weerstand
 • Het geheugen en concentratievermogen
 • Energiestofwisseling
 • Het haar
 • Gezichtsvermogen
 • Het zenuwstelsel
 • Regulering van de hormonale activiteit

Bekijk onderstaande tabel voor het complete overzicht waar vitamine B-complex goed voor is.

Vitamine B-complex en haar

Vitamine B8, biotine, is een van de vitamines die deel uitmaakt van het vitamine B-complex. Deze vitamine draagt bij aan normale haargroei, houdt je haar sterk en zorgt voor het behoud van glanzend haar.

Vitamine B-complex en de overgang

Vitamine B6 uit het B-complex draagt bij aan regulering van de hormonale activiteit.

Vegetariër of veganist?

Om voldoende vitamine B12 met de voeding binnen te krijgen, is het belangrijk regelmatig dierlijke producten te gebruiken, zoals vlees, vis en zuivel. Plantaardige producten bevatten namelijk geen vitamine B12. Wie geen dierlijke producten gebruikt, kan daarom extra behoefte aan vitamine B12 hebben.

Bron: davitamon.nl
Vitamine B1
Vitamine B1 wordt ook wel thiamine genoemd. Vitamine B1 is de eerste vitamine die werd ontdekt.

Waar is vitamine B1 goed voor?

Vitamine B1 heeft een gunstige werking op het hart en speelt een belangrijke rol bij de werking van de zenuwen. Ook ondersteunt vitamine B1 het energieniveau en is deze vitamine goed voor het geheugen, de concentratie en de gemoedstoestand. Een andere naam voor vitamine B1 is thiamine.

Vitamine B1: voeding

Vitamine B1 zit in vlees(waren), brood en andere graanproducten, zuivel, aardappelen en groente. Nederlanders halen de meeste vitamine B1 uit vlees en vleeswaren.

Hoeveel vitamine B1 heb je nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine B1 is 1,1 milligram (mg). Dat klinkt weinig, maar wist je dat uit onderzoek blijkt dat toch niet iedereen de hoeveelheid haalt die je per dag nodig hebt? Dit komt in veel gevallen door een slechte levensstijl. Aanvulling van de dagelijkse voeding in de vorm van een supplement is dan het overwegen waard.

Teveel vitamine B1

Er zijn weinig tot geen nadelige effecten bekend van een hoge vitamine B1-inname. Als je teveel vitamine B1 binnenkrijgt, plas je gewoon uit wat je niet nodig hebt.

Vitamine B1-tekort in de voeding aanvullen?

Een vitamine B1 tekort aanvullen kun je het beste doen door te kiezen voor gezonde voeding. Eventueel kun je daarnaast kiezen voor aanvulling in de vorm van een vitaminesupplement.

Vitamine B1 tegen muggen

In sommige B-vitamines, waaronder ook vitamine B1, zitten stoffen die de lichaamsgeur veranderen. Er is maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen vitamine B1 en muggenbeten.

Bron: davitamon.nl
Vitamine B2
Vitamine B2 of riboflavine maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was. Later bleek vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines te bestaan. Vitamine B2 is een water oplosbare vitamine.

 

Waar is vitamine B2 goed voor?

Vitamine B2 ondersteunt het energieniveau en helpt bij vermoeidheid. Verder is deze vitamine belangrijk voor het gezichtsvermogen en een gezonde huid en goed voor de slijmvliezen. Daarnaast helpt vitamine B2 bij de bescherming van lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf, zoals luchtvervuiling, UV-straling en vrije radicalen. Vitamine B2 speelt ook een rol bij de opbouw van zenuwcellen en de instandhouding van rode bloedcellen.

Waar zit vitamine B2 in?

In zuivel, vlees(waren), brood, graanproducten, groente en fruit zit vitamine B2. In de Nederlandse voeding zijn melk en melkproducten veruit de belangrijkste bronnen van vitamine B2.

Hoeveel vitamine B2 heb je nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine B2 is 1,4 milligram (mg). Uit de voedselconsumptiepeiling blijkt dat sommige groepen, bijvoorbeeld ouderen niet voldoende vitamine B2 binnenkrijgen via de dagelijkse voeding. Aanvulling kan dan zinvol zijn.

Wist je dat?

Een teveel aan vitamine B2 verlaat het lichaam via de urine. Hierdoor kan de urine een felgele kleur krijgen. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken.

Vitamine B2 en muggen

In sommige B-vitamines, waaronder ook vitamine B2, zitten stoffen die de lichaamsgeur veranderen. Er is maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen vitamine B2 en muggenbeten.

Bron: www.davitamon.nl
Vitamine B3
Vitamine B3 komt voor in verschillende vormen: nicotinezuur (niacine) en nicotinamide. Vitamine B3 is een wateroplosbare vitamine.

Wat doet vitamine B3?

Wat doet vitamine B3 allemaal? Vitamine B3 is goed voor het geheugen, de concentratie, de leerprestatie en de gemoedstoestand. Vitamine B3 helpt bij vermoeidheid en ondersteunt het energieniveau. Deze vitamine heeft verder een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel en is belangrijk voor de huid en de slijmvliezen.

Hoeveel vitamine B3 heb je per dag nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine B3 is 16 milligram (mg). De veilige bovengrens voor volwassenen voor vitamine B3 is 10 milligram in de vorm van nicotinezuur.

Waar zit vitamine B3 in?

Vitamine B3 zit in vlees(waren), vis, graanproducten, noten, groenten en aardappelen.

Vitamine B3-tekort in de voeding?

Een vitamine B3 tekort komt niet vaak voor.

Vitamine B3 bijwerkingen

Vitamine B3 komt in twee vormen voor: niacine (nicotinezuur) en nicotinamide. Van het gebruik van grote hoeveelheden nicotinamide zijn geen bijwerkingen bekend. Niacine (nicotinezuur) kan zorgen voor bloedvatverwijding in de huid, ook wel ‘flushing’ genoemd. Dit is een onschuldig verschijnsel.

Bron: www.davitamon.nl
Vitamine B5
Vitamine B5 wordt ook wel pantotheenzuur genoemd. Deze wateroplosbare vitamine is onderdeel van het B-complex.

Wat doet vitamine B5?

Wat doet vitamine B5 precies? Vitamine B5 ondersteunt in spannende tijden en stresssituaties. Deze vitamine draagt ook bij aan je fitheid. Vitamine B5 is verder belangrijk voor de aanmaak van vitamine D, steroïdhormonen (zoals testosteron) en sommige neurotransmitters. Neurotransmitters zijn stoffen die ervoor zorgen dat de zenuwcellen (neuronen) in ons lichaam met elkaar kunnen communiceren.

Hoeveel vitamine B5 heb je nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine B5 is 6 milligram (mg). Er zijn weinig tot geen nadelige effecten bekend van een hoge vitamine B5-inname. Er is daarom geen veilige bovengrens vastgesteld.

Waar zit vitamine B5 in?

Vitamine B5 komt in veel verschillende voedingsmiddelen voor: vlees, vis, eieren, aardappelen, melk(producten), groente en fruit.

Vitamine B5-tekort

Een vitamine B5 tekort is zeer zeldzaam omdat vitamine B5 in veel voedingsmiddelen voorkomt.

Bron: www.davitamon.nl
Vitamine B6
Vitamine B6 heet ook wel pyridoxine. Deze wateroplosbare vitamine maakt net als de andere B-vitamines onderdeel uit van het vitamine B-complex.

Waar is vitamine B6 goed voor?

Waar is vitamine B6 goed voor? Vitamine B6 is belangrijk voor de eiwitstofwisseling en draagt bij aan de activiteit van hormonen. Daarnaast levert deze vitamine een bijdrage aan de energievoorziening in de spieren tijdens sport en helpt het bij vermoeidheid. Verder draagt de vitamine bij aan de aanmaak van rode bloedcellen en is goed voor het zenuwstelsel. Maar dat is nog niet alles. Vitamine 6 zorgt ook mede voor een goede weerstand: het speelt namelijk een rol in de productie van onze afweercellen.

Hoeveel vitamine B6 per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine B6 is 1,4 milligram (mg).

Waar zit vitamine B6 in?

Vitamine B6 zit van nature in vlees(waren), eieren, vis, aardappelen, brood en graanproducten, zuivel, groenten en peulvruchten. In de Nederlandse voeding is vlees de belangrijkste bron van vitamine B6.

Vitamine B6 tekort in de voeding?

Uit de voedselconsumptiepeiling blijkt er sprake is van een vitamine B6 tekort in sommige groepen zoals bijvoorbeeld ouderen. Zij krijgen niet voldoende vitamine B6 binnen via de dagelijkse voeding. Dagelijkse aanvulling kan dan zinvol zijn om het vitamine B6 tekort in voeding tegen te gaan.

Teveel vitamine B6

Voor vitamine B6 is voor volwassenen een veilige bovengrens vastgesteld van 25 mg per dag. Hoge doseringen vitamine B6 kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Vitamine B6-waarde

Een hoge vitamine B6-waarde kan verschillende oorzaken hebben. We raden je aan om met je arts te overleggen wat je het beste kunt doen bij een te hoge vitamine B6 waarde.

Bron: www.davitamon.nl
Vitamine B8
Vitamine B8 wordt ook wel biotine genoemd. Soms wordt deze vitamine aangeduid met vitamine H. Vitamine B8 is een water oplosbare vitamine.

 

Hoeveel vitamine B8 heb je per dag nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine B8 is 50 microgram (mcg).

Waar is vitamine B8 goed voor?

Vitamine B8 is een belangrijke vitamine die energie vrij maakt uit ons eten, het zorgt mede voor de afbraak en opbouw van eiwitten, koolhydraten en vetten. Verder speelt vitamine B8 een rol bij de slijmvliezen en het gezond houden van de huid. En wist je dat deze vitamine ook goed is voor ons geheugen en onze concentratie? Vitamine B8 ondersteunt tot slot ook nog het energieniveau en is van belang voor het zenuwstelsel.

Vitamine B8: waar zit het in?

Vitamine B8 zit in eieren, lever, melk, soja, noten en pinda’s.

Vitamine B8: tekort in de voeding?

Een vitamine B8 tekort is zeldzaam omdat deze vitamine in een groot aantal voedingsmiddelen voorkomt.

Teveel vitamine B8

Er zijn geen nadelige effecten bekend van een hoge inname van vitamine B8. Er is daarom geen veilige bovengrens voor vastgesteld.

Vitamine B8 draagt bij aan de haargroei

Vitamine B8 (oftewel biotine) houdt je haren gezond, sterk en glanzend.

Bron: www.davitamon.nl
Vitamine B11 - Foliumzuur

Foliumzuur is een andere naam voor vitamine B11 en maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. In het buitenland wordt foliumzuur soms vitamine B9 genoemd. Foliumzuur is een water oplosbare vitamine.

Waar is foliumzuur goed voor?

Foliumzuur (vitamine B11) is goed voor ons geheugen en onze gemoedstoestand en concentratie. Daarnaast heeft het een positieve invloed op ons immuunsysteem (weerstand) en helpt het bij vermoeidheid. Verder is foliumzuur betrokken bij de celdeling, de opbouw van aminozuren (de basis van eiwitten) en de vorming van rode en witte bloedcellen.

Hoeveel foliumzuur per dag?

Een veelgestelde vraag is hoeveel foliumzuur per dag geadviseerd wordt. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) Foliumzuur (vitamine B11) is 200 microgram (mcg). In Nederland haalt ongeveer één op de tien mannen en één op de drie vrouwen deze aanbevolen hoeveelheid niet. Het kan daarom zinvol zijn om extra foliumzuur te slikken in aanvulling op de voeding. Tijdens de zwangerschap heb je altijd extra foliumzuur nodig in de vorm van een supplement: dagelijks 400 microgram. Neem niet meer dan 1000 microgram per dag in de vorm van supplementen.

Foliumzuur en zwangerschap

Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn (tot 10 weken) krijgen het advies om naast hun dagelijkse voeding een supplement met 400 mcg foliumzuur (vitamine B11) te nemen. Foliumzuur (vitamine B11) ondersteunt de groei van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap. Ook is het goed voor de weefselgroei tijdens de zwangerschap en helpt het bij de vorming van de placenta. Omdat je kindje al groeit voordat je weet dat je zwanger bent, is het verstandig al te beginnen met het slikken van een supplement als je zwanger wilt worden. Als het lang duurt voor je zwanger bent, kun je met een gerust gevoel al die tijd extra foliumzuur gebruiken. Zelfs als het langer dan een jaar duurt.

Foliumzuur vergeten?

Misschien kom je er nu pas achter dat je foliumzuur had moeten slikken. Ben je nu nog geen 10 weken zwanger? Start dan alsnog met het slikken van foliumzuur. In deze eerste weken van je zwangerschap wordt namelijk de basis gelegd voor de groei van je kind. Ook voor wie langer dan 10 weken zwanger is, kan wat extra foliumzuur geen kwaad. De behoefte aan foliumzuur blijft de hele zwangerschap verhoogd. Foliumzuur ondersteunt het celdelingsproces.

Waar zit foliumzuur in?

Foliumzuur komt in voedsel voor als folaat: de natuurlijke vorm van vitamine B11. Groenten zoals sla, spinazie, broccoli, doperwten en andijvie zijn de beste bronnen van foliumzuur in voeding. Daarnaast zit foliumzuur in fruit (aardbeien, frambozen, bramen), volkorenbrood en in sommige soorten vlees zoals leverworst en pathé. Hierin zit naast foliumzuur ook vitamine A. Ben je zwanger? Pas dan op met leverproducten zoals kippenlever en runderlever! In deze producten zit foliumzuur maar worden tijdens de zwangerschap afgeraden. Bekijk onderstaande tabel voor een uitgebreider overzicht van producten die foliumzuur bevatten.

Toch moeite om de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur binnen te krijgen? Overweeg dan een voedingssupplement met extra foliumzuur.

Het foliumzuuradvies

De Gezondheidsraad adviseert om elke dag een supplement te nemen met 400 microgram foliumzuur zodra je stopt met anticonceptie. Wil je zwanger worden? Dan kun je Davitamon Compleet Mama gebruiken. Zo krijg je voldoende foliumzuur binnen, op het moment dat de bevruchting plaatsvindt. Ben je al zwanger? Dan heb je ook van andere vitamines iets extra’s nodig, zoals vitamine D. Met Davitamon Compleet Mama krijg je als je eenmaal zwanger bent de juiste aanbevolen hoeveelheid foliumzuur en vitamine D conform het advies van de Gezondheidsraad binnen.

Foliumzuur en de groei van je baby

Vanaf de eerste dag na de bevruchting begint de groei van je ongeboren baby al! Op dat moment ben jij je nog niet bewust van je zwangerschap, omdat je nog niet over tijd bent. Daarom is het belangrijk om al voordat je zwanger bent te beginnen met foliumzuur. Als je 10 weken zwanger bent, zou je officieel mogen stoppen met extra foliumzuur.

Bron: www.davitamon.nl
Vitamine B12
Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd en is onderdeel van het vitamine B-complex. Vitamine B12 is een water oplosbare vitamine.

Wat doet vitamine B12?

Vitamine B12 ondersteunt het energieniveau en helpt bij vermoeidheid. Ook ondersteunt vitamine B12 het proces van celvernieuwing en het zenuwstelsel. Zo speelt deze vitamine een belangrijke rol in het functioneren van zenuwen en bij de vorming van rode bloedcellen. Verder is vitamine B12 goed voor de weerstand, het geheugen, de concentratie, het leervermogen en de gemoedsrust.

Hoeveel vitamine B12 heb je per dag nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine B12 is 2,5 microgram (mcg). Er zijn weinig tot geen nadelige effecten bekend van een hoge vitamine B12-inname.

Vitamine B12 in de voeding

Vitamine B12 komt alleen in dierlijke producten voor, zoals vlees(waren), vis, eieren en zuivel. In de Nederlandse voeding is zuivel de belangrijkste bron van vitamine B12, gevolgd door vlees.

Vitamine B12: supplement voor veganisten en senioren

Een supplement met vitamine B12 kan zinvol zijn voor veganisten en senioren. Een deel van ouderen (circa 25%) neemt namelijk minder vitamine B12 op uit de (natuurlijke) voeding dan op jongere leeftijd. Ook veganisten krijgen het advies om extra vitamine B12 te nemen in de vorm van een supplement.

Bron: www.davitamon.nl
Bètacaroteen
Bètacaroteen heet ook wel provitamine A. Het kan in het lichaam namelijk worden omgezet in vitamine A. Voor de vorming van 1 microgram vitamine A is 12 microgram bètacaroteen nodig.

Waar is bètacaroteen goed voor?

Na omzetting heeft het dezelfde functies als vitamine A: het speelt onder meer een rol bij het gezichtsvermogen, de huid, de weerstand, de slijmvliezen en het bloed.

Waar zit bètacaroteen in?

Bètacaroteen komt voor in (donker)groene bladgroente, zoals spinazie, en in koolsoorten. Ook wortelen bevatten erg veel bètacaroteen, net als mango’s en mandarijnen. Bètacaroteen geeft de karakteristieke kleur aan oranje en gele groenten en fruit.

Bètacaroteen en de huid?

Bij een hoge dosering van bètacaroteen kan er een verkleuring van de huid ontstaan, maar er zijn geen aanwijzingen dat zo’n verkleuring invloed op de gezondheid heeft.

Bètacaroteen supplement

Bètacaroteen uit supplementen kan, net als bètacaroteen uit voeding, in het lichaam worden omgezet in vitamine A, wat onder meer een rol speelt bij het gezichtsvermogen, de huid, de weerstand, de slijmvliezen en het bloed.

Wist je dat?

Bètacaroteen levert circa 15% van de hoeveelheid vitamine A die we uit onze dagelijkse voeding binnenkrijgen.

Bron: www.davitamon.nl
Vitamine C

Wanneer? Vanaf 4 maanden
Voor wie? Alle baby’s. Nu je kind toe is aan de eerste vaste hapjes, krijgt hij zijn vitamine C meer en meer binnen via groente, fruit en aardappelen.
Waarvoor? Vitamine C is allereerst belangrijk voor zijn weerstand. Dat is fijn, nu je baby langzamerhand door zijn voorraad antistoffen heen raakt, die hij van jou bij de geboorte heeft meegekregen. Ook zorgt het voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten
Hoe geef je het? Met de groente- en fruithapjes. Je kunt het zelf vers maken, maar ook potjes voeding zijn prima om te geven. Tip: je kunt het best beginnen met groentehapjes.

Bron: vitamine-info.nl

 

Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd en is een wateroplosbare vitamine. Deze vitamine is gevoelig voor licht, lucht en temperatuur.

Waar is vitamine C goed voor?

Waar is vitamine C goed voor? Vitamine C (ascorbinezuur) is een veelzijdige vitamine, die betrokken is bij veel verschillende functies in het lichaam. De meest bekende functie is misschien wel de weerstand: vitamine C ondersteunt namelijk de afweer van ons lichaam. Verder speelt deze vitamine een rol bij de aanmaak van kraakbeen en de vorming van collageen. Dat laatste is belangrijk voor de botten, de tanden en de conditie van het tandvlees. Collageen helpt ook om de huid te verstevigen. Vitamine C beschermt lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf, zoals luchtvervuiling, UV-straling en vrije radicalen. Dit soort beschermende stoffen noemen we antioxidanten.

Wist je dat?

Vitamine C (ascorbinezuur) is niet alleen zelf actief, maar helpt ook andere voedingsstoffen. Vitamine C verhoogt namelijk de ijzeropname en helpt de activiteit van vitamine E in stand te houden. En vitamine C helpt bij vermoeidheid.

Hoeveel vitamine C heb je per dag nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C is 80 milligram (mg). Ongeveer 10% van de Nederlanders haalt deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet.

Vitamine C en voeding: vooral in groente en fruit

Fruit, groenten en aardappelen bevatten vitamine C. Rijk aan vitamine C zijn koolsoorten, paprika’s, sinaasappels, kiwi’s en aardbeien. In de Nederlandse voeding zijn groenten, fruit en vruchtensappen veruit de belangrijkste bron van vitamine C. Maar ook aardappelen doen het goed: ruim 10% van de inname aan vitamine C wordt in Nederland geleverd door aardappelen. Toch kampt zo’n 10% van de Nederlanders met een vitamine C tekort omdat deze groep niet de hoeveelheid vitamine C binnenkrijgt die aanbevolen wordt. Dit komt door onvoldoende variatie in voeding. Een supplement kan soms een goede aanvulling zijn op een vitamine C-tekort door onvoldoende variatie in voeding.

Kun je ook teveel vitamine C binnenkrijgen?

De maximale veilige vitamine C inname voor volwassenen is door de Gezondheidsraad vastgesteld op maximaal 30x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH), namelijk 2000 milligram per dag. Dit komt overeen met 33 sinaasappels.

Bron: davitamon.nl
Vitamine E
Vitamine E is een vetoplosbare vitamine die ook wel tocoferol wordt genoemd.

Waar is vitamine E goed voor?

Vitamine E (tocoferol) helpt als antioxidant bij de bescherming van lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf, zoals luchtvervuiling, UV-straling en vrije radicalen.

Hoeveel vitamine E per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine E is 12 milligram (mg). De Gezondheidsraad heeft voor volwassenen een maximale veilige dosis van 300 milligram per dag vastgesteld. Dit is ongeveer 25x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) en komt overeen met 4.5kg noten.

Waar zit vitamine E in?

Vitamine E (tocoferol) zit in plantaardige olie, margarine, bak- en braadproducten, noten, brood en groenten. In de Nederlandse voeding zijn vetten en oliën veruit de belangrijkste bron van vitamine E.

Vitamine E tekort en voeding

Een vitamine E-tekort is zeer zeldzaam.

Wist je dat?

Vitamine E komt ook vaak voor in huidolie (vitamine E-olie).