Vergiftiging; let goed op bij kleine kinderen

Alle kleine kinderen zijn nieuwsgierig en zullen op onderzoek uit gaan. Zij hebben nog geen benul van gevaar en stoppen alles in hun mond. Een vergiftiging komt daardoor voor bij veel gezinnen. Omdat ze nog maar zo klein zijn, is een kleine hoeveelheid gif soms al ontzettend schadelijk. Een vieze smaak zorgt er trouwens niet voor dat kinderen iets niet opeten of drinken.

Niet alleen terpentine, bleekwater, medicijnen en insectenverdelgers zijn giftig. Ook lampenolie, sigaretten, allesreiniger, vaatwasmachinemiddel en zelfs sterke drank, shampoo, vitaminepillen en planten.

Bij meer dan de helft van alle opnames in een ziekenhuis door vergiftiging zijn kinderen van 1 en 2 jaar het slachtoffer. Verreweg de meeste vergiftigings ongevallen bij jonge kinderen gebeurt in en om het huis waar ze wonen.

Bij aanschaf van het boekje krijg je een gratis app en handige uitklapeditie die je gemakkelijk mee kunt nemen of in je keukenkastje kunt hangen.

De nieuwe Gifwijzer inclusief de uitklapeditie en 2x gratis app download kost € 7,95. Natuurlijk kun je ook de app los aanschaffen voor € 3,49. Deze bijdrage is nodig om de kosten van de Gifwijzer te dekken en wordt gebruikt om de inhoud up-to-date te houden.

 

Tips om vergiftiging in en om huis te voorkomen

 

Giftige planten

Een plant is giftig wanneer een mens of dier na het eten ervan – al is het maar een kleine hoeveelheid – vergiftigingsverschijnselen krijgt. Ook planten die na aanraking ontstekingen of andere huidaandoeningen veroorzaken, worden als giftig beschouwd.

Overigens wordt vaak gedacht dat dieren gevoeliger zijn voor giftige planten dan mensen. Dat is niet waar: dieren zijn er over het algemeen juist minder gevoelig voor. Als een plant niet giftig is voor dieren, betekent dat dus niet automatisch dat deze ook niet giftig is voor mensen.

Tips

   • Investeer in een goed (tuin)plantenboek en controleer of je giftige planten in je huis of tuin heeft staan.
   • Koop, zolang je thuis kleine kinderen heeft, geen giftige (tuin)planten.
   • Zorg ervoor dat je kind niet in de buurt van giftige planten kan komen, ook niet bij familie of vrienden.
   • Leer kinderen zo vroeg mogelijk dat ze niet zomaar van planten mogen eten.

Schoonmaakmiddelen

Schoonmaakmiddelen liggen vaak voor het grijpen: vaatwasblokjes onder in het aanrechtkastje, toiletblokje in de wc. En als je alle spullen voor de schoonmaak (emmer sop, chloor, allesreiniger) klaar hebt staan voor gebruik, grijpt een kind zijn kans. Voor alle schoonmaakmiddelen geldt dat ze giftig zijn als ze worden ingeslikt. Gevaarlijke schoonmaakmiddelen zitten ook vaak in felgekleurde, vrolijke verpakkingen. Vooral kleine kinderen worden hierdoor aangetrokken en lopen zo het risico te worden vergiftigd.

Er valt een onderscheid te maken tussen bijtende en petroleumachtige producten, beide kunnen veel schade aanrichten bij jonge kinderen:

Bijtende producten
Deze producten geven -wanneer ze worden ingeslikt – ernstige beschadigingen (inwendige verbrandingen) aan slokdarm en keel. Voorbeelden van producten die bijtend kunnen zijn: ontstopper, toiletreiniger, ammonia, permanentvloeistof, ontkalkingsmiddelen. Bijtende producten kunnen ook gevaar opleveren voor huid en ogen. Lees daarom altijd het etiket!

Petroleumachtige producten
Deze producten kunnen – als ze worden gedronken – in de longen terechtkomen. Een kleine hoeveelheid kan dan al een chemische longontsteking veroorzaken. Voorbeelden van producten: wasbenzine, meubelolie, lampenolie, terpentine.

Het is lastig om aan te geven wat de gevolgen van een vergiftiging precies zijn of wat voor letsel kinderen oplopen. De ernst van het letsel is afhankelijk van de hoeveelheid die een kind binnenkrijgt, het gewicht van het kind en of het net gedronken of gegeten heeft.

Tips

   • Voor een veilig gebruik van schoonmaakmiddelen is het belangrijk dat je de informatie op de etiketten leest én toepast en dat je weet wat de symbolen betekenen! Kijk hier voor de betekenis van de symbolen.
   • Bewaar giftige producten altijd in de originele verpakking. Giet bijvoorbeeld geen terpentine in een limonadefles.
   • Berg schoonmaakmiddelen veilig op, dus hoog en/of achter slot en grendel.
   • Zet emmers sop en flessen schoonmaakmiddel ook tijdens het schoonmaken buiten het bereik van je kind.
   • Ruim alles meteen na gebruik weer op.

Medicijnen

Pillen lijken op snoepjes. Dat, en nieuwsgierigheid, is de reden dat vooral kleine kinderen vergiftigd raken door medicijnen. Hieronder staan enkele tips om dit te voorkomen:

 • Bewaar alle medicijnen buiten het bereik van kinderen, liefst in een medicijnkastje met een goed slot. Hang dit kastje hoog op, bij voorkeur in de keuken of op een andere plek waar je zicht op hebt. Bewaar de sleutels van het kastje op een plek waar de kinderen niet bij kunnen.
 • Lees altijd de etiketten en bijsluiters van medicijnen.
 • Veel medicijnen worden geleverd met een kindveilige sluiting. Dit biedt echter geen garantie dat kinderen iets echt niet open krijgen, het maakt dit alleen moeilijker. Ook in dit geval kun je ze het beste op een veilige plek bewaren.
 • Noem medicijnen en vitaminen geen snoep.
 • Laat medicijnen niet rondslingeren: kijk of er op uw nachtkastje, in de badkamer of wc geen medicijnen, ‘de pil’, vitaminen en hoestdrank staan.
 • Breng niet gebruikte medicijnen altijd terug naar de apotheek.

Extra advies: Loop eens met een frisse blik door je eigen huis. Het helpt om door de knieën te gaan en je huis te bekijken op kinderooghoogte!

 • Controleer de woonkamer op de aanwezigheid van sterke drank, volle asbakken en rookwaren, olielampjes en giftige planten.
 • Check de keuken op giftige huishoudproducten, muizenkorrels en rattengif.
 • Let op: ook de emmer met sop kan gevaarlijk zijn, net als een potje terpentine met kwast!
 • Kijk of er in de slaapkamer geen medicijnen, ‘de pil’, vitaminen en hoestdrank zijn. Breng niet gebruikte medicijnen altijd terug naar de apotheek.
 • Check de badkamer en wc op cosmetica, parfum en verzorgingsproducten (kijk ook op de commode), luchtverfrisser, wc-reinigers en toiletblokjes, losliggende medicijnen en shampoo en badschuim op de badrand.
 • Controleer de berging op chemische stoffen (terpentine, kwast reiniger en verfverdunner), gevaarlijke producten als verf en lijm en bestrijdingsmiddelen.
 • Check het balkon en/of tuin op giftige planten en bloemen, onkruidverdelgingsmiddelen en kunstmest.
Kidsenco
Author: Kidsenco