Wie kan mij advies geven over gezondheid en vaccinaties als ik op reis ga?

Voor advies over reisvaccinaties kunt u terecht bij de GGD, een regionaal vaccinatiebureau of de huisarts. Voor uw kinderen kunt u terecht bij het consultatiebureau of uw huisarts. Welke vaccinaties u nodig heeft hangt af van uw reisbestemming. En of er in dat land een verhoogd risico is voor uw gezondheid.

Advies vragen over reisvaccinaties bij de GGD

Besmettelijke ziekten voorkomen en bestrijden is 1 van de taken van de GGD. Elke GGD heeft daarom een vaccinatiebureau. Dit is gespecialiseerd in de risico’s voor uw gezondheid wanneer u op reis gaat. Bij een GGD bij u in de buurt kunt u een afspraak maken voor advies.

Advies vragen over inentingen op reis voor uw kinderen

Wilt u informatie over de gezondheidsrisico’s voor uw kinderen op reis? De arts van het consultatiebureau, de wijkverpleegkundige of de huisarts kunnen u hierover informeren. Misschien kan uw kind bepaalde vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma eerder krijgen.

Advies vragen over reisvaccinaties bij een vaccinatiebureau

Voor een advies over inentingen kunt u ook terecht bij een vaccinatiebureau in uw regio. Zij geven adviezen volgens de landelijke richtlijnen van het LCR. Op de website van dit Landelijk Coördinatiecentrum Reisadvisering vindt u de adressen van deze vaccinatiebureaus.

Advies vragen over reisvaccinaties bij de huisarts

Er zijn ook huisartsen die informatie over ziekten geven en daartegen inenten. Dit doen zij volgens de landelijke richtlijnen van het LCR. Op de website van het LCR vindt u de adressen van deze huisartsen.

Advies over ziektes waar geen vaccinatie voor is

In tropische landen komen veel ziekten voor waartegen u niet kan worden ingeënt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • malaria;
  • zika;
  • ebola;
  • knokkelkoorts (dengue);
  • legionella;
  • ziekte van Lyme;
  • dysenterie;
  • worminfectieziekte;
  • geslachtsziekten.

 

Op de website van het LCR vindt u informatie over ziekten en beschermingsmaatregelen. Ook de website van het RIVM biedt hierover informatie.

 

Vaccinatiebewijs meenemen op reis

Het is verstandig een bewijs van uw vaccinaties mee te nemen wanneer u op reis gaat. Dat kan onnodige inentingen voorkomen. Bovendien komt u bepaalde landen niet in zonder geldig inentingsbewijs. Dit geldt bijvoorbeeld voor sommige landen in Afrika of Latijns-Amerika.