Tennis

Tennis is een sport waarbij 1 tegen 1 of 2 tegen 2 met een racket en bal wordt gespeeld. Tennis is een uitermate geschikte recreatieve sport omdat de leeftijdscategorie waarin je het kunt spelen erg groot is, en er verschillende tennisbanen beschikbaar zijn om een los partijtje op te spelen.

Op professioneel niveau is tennis een bekende topsport waarbij kracht, precisie, techniek en mentale weerbaarheid belangrijk zijn om succesvol te zijn.

Voor jonge kinderen is een normaal tennisveld te groot. Maar het fijne aan het tennisveld is dat het gemakkelijk in stukken te verdelen is. En dat tennis dus al vanaf jonge leeftijd kan worden gespeeld!

Tenniskids is een programma dat verschillende tennisvormen aanbiedt voor kinderen t/m 12 jaar. Zo wordt er gestart met een kennismaking met het tennisspel. Dit is voor kinderen t/m 7 jaar. Er wordt met een soort sponsbal en een klein racket gespeeld op een verkleinde baan.

Wanneer kinderen tussen de 8 en 11 jaar zijn, wordt het veld vergroot. Nog steeds is het veld niet zo groot als een regulier veld, maar het begint op volwassenen tennis te lijken. Op de leeftijd van 11 en 12 gaan kinderen op de hele baan spelen. Dit gebeurt meestal nog wel met een lichtere bal.

Coördinatie, uithoudingsvermogen, motoriek, emotie en balgevoel zijn de belangrijkste vaardigheden die een kind aanleert bij het spelen van tennis.

Tijdsbesteding & Kosten

De gemiddelde contributie van een tennisvereniging voor een kind is ongeveer €75. De prijzen voor tennislessen kunnen nogal uiteenlopen. Wanneer je kind met drie andere kinderen groepslessen neemt, is dat uiteraard goedkoper dan een privéles. Het aantal trainingsweken varieert van 15 tot 20 weken in een zomerperiode. Per uur betaal je €35 tot €50. Dit is voor een hele groep, dus wanneer je kind in een groep van vier kinderen lest, kan je de prijs van de les ook delen door dat aantal.

Een tennisracket is aan te schaffen vanaf €25, maar wanneer je kind ouder wordt en serieuzer gaat tennissen, loopt dit op. Bekende tennisracket merken zijn Wilson, Dunlop, Prince en Head.

Het tennisseizoen loopt van maart tot oktober. In de wintermaanden kan er in de zaal worden getennist.

Bekendheid

Tennis is in Nederland erg populair. Na voetbal is het de sport die de meeste Nederlanders beoefenen. In Nederland zijn 625.000 leden aangesloten bij de KNLTB (Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond) en er zijn 1.700 verenigingen.

In het profcircuit zijn de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open de vier belangrijkste toernooien. Deze worden ook wel de Grand Slams genoemd.

Tennishelden van ouders: Richard Krajicek, Martina Navratilova, Pete Sampras, Boris Becker, Martina Hingis, Andre Agassi, Kim Clijsters
Tennishelden van kinderen: Robin Haase, Serena Williams,  Roger Federer, Novak Djokovic, Kiki Bertens, Rafael Nadal, Andy Murray

Er zijn verschillende websites waar je kunt zien welke tennisvereniging het dichtst bij jou in de buurt is.

Met je kind naar…

In februari staat ieder jaar het ABN AMRO World Tennis Tournament op het programma in Rotterdam. Voor je kind (en jezelf) is het natuurlijk fantastisch om de tennishelden live in actie te zien.

 

Bron: allesoversport.nl

 

Tennissen is een sport voor jong en oud. Je kunt er dan ook niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarom is Tenniskids, het tennisprogramma voor kinderen, er vanaf nu óók voor de jongste sporters van vier en vijf jaar.

Tenniskids is een leuk programma van tennisbond KNLTB waarin kinderen de eerste fijne kneepjes leren van het omgaan met een racket, een bal en een tegenstander. De afgelopen jaren konden kinderen al vanaf de leeftijd van zes jaar meedoen aan Tenniskids

Klein racket, grotere bal

De groepen bij Tenniskids hebben verschillende kleuren. Kinderen vanaf zes jaar komen samen met leeftijdsgenootjes terecht in de rode groep. Daarin speel je op een miniveldje met een klein racket en een iets grotere en zachtere bal dan de normale tennisbal. Je leert in deze groep echt de eerste beginselen van het tennis.

Plezier en samenspel

Het leuke is dat je in deze groep al heel snel wedstrijdjes spelt en ook razendsnel nieuwe vriendjes en vriendinnetjes maakt. Alles draait bij Tenniskids namelijk om plezier en samenspel. Door het spelen van die wedstrijdjes krijg je ook op een leuke manier de goede techniek onder de knie.

Groep Oranje

Ben je iets ouder, dan kom je terecht in de groep Oranje en wordt de baan iets groter. Doordat ook je leeftijdsgenootjes doorgaan naar de volgende groep, blijf je lekker samen met vriendjes en vriendinnetjes spelen. Je leert nieuwe slagen en technieken, zodat je daarna klaar bent om te tennissen op een grote baan.

Groep Groen

Als je toe bent aan een volgende stap, dan ga je over naar groep Groen. Dat is meestal als je tien of elf jaar bent. Hier speel je voor het eerst op een grote baan en werk je nog steeds aan het verbeteren van je techniek en tactiek en het bewegen op de baan. De wedstrijdjes duren nu langer en je speelt met een groene bal die wat langzamer is dan de ‘gewone’ tennisbal. Aan het einde van je periode in groep Groen ben je helemaal klaar om met een echte gele tennisbal op een grote baan te gaan spelen.

Wedstrijdprogramma

Bij Tenniskids hoort ook een leuk wedstrijdprogramma, waarin je je net een echte toptennisser voelt. Dit programma heet voor de jongste spelers namelijk de World Tour – net als voor de profspelers. Voor de tennissers die iets ouder zijn is er de Groene Competitie. Er zijn in totaal elf wedstrijddagen per jaar, steeds gekoppeld aan een andere wereldstad waar ook toppers als Roger Federer, Rafael Nadal, Kiki Bertens en Robin Haase spelen.

Nieuw: groep Blauw

Het leuke is dat er sinds kort nóg een groep is toegevoegd aan Tenniskids, namelijk groep Blauw, speciaal gericht op kinderen van vier en vijf jaar. Je doet in deze groep oefeningen om te leren hoe je je op de tennisbaan kunt bewegen en hoe je omgaat met de bal en met een racket. Bij Tenniskids Blauw wordt er nog geen competitie gespeeld, het gaat vooral om rustig leren en plezier maken.

Meedoen aan Tenniskids

Inmiddels doen meer dan duizend tennisclubs in Nederland mee aan Tenniskids. Ook gaan steeds meer verenigingen Tenniskids Blauw aanbieden. Vraag er maar eens naar bij een tennisvereniging bij jou in de buurt of zoek online naar een Tenniskidsvereniging.

Bronnen: Tenniskids.nl en Centrecourt.nl 

Kidsenco
Author: Kidsenco