Tafeltennis

Een aantal verenigingen in Nederland biedt tafeltennis aan voor kinderen vanaf 5 jaar. Er worden met name oog-hand coördinatie spelletjes gedaan en de slagtechniek wordt op een speelse manier geoefend. De oefeningen zijn gebaseerd op Table Stars, een programma van de NTTB. Dit programma is ook geschikt als opstap naar andere racketsporten zoals tennis, badminton en squash.

Table Stars is een kennismakingsprogramma tafeltennis voor kinderen op basisschoolleeftijd. Het is mogelijk om groep 1 t/m 8 van Table Stars lessen te voorzien. Table Stars is een leerlijn die bestaat uit diverse onderdelen. Voor elk onderdeel is er een instapmoment. Soms staan de onderdelen op zichzelf, soms zijn ze opvolgend. Bij elk onderdeel hoort een doelgroep.

Sla je Slag – Groep 1 en 2
Voor groep 1 en 2 kunnen de eenvoudigste oefeningen voor groep 3 gebruikt worden. De NTTB heeft in samenwerking met de drie andere racketsporten echter een speciaal lesprogramma voor groep 1 en 2 ontworpen: Sla je slag. Dit programma is gratis toegankelijk op www.bewegensamenregelen.nl/slajeslag. Het is bedoeld als onderdeel van de lessen op de basisschool, hetzij regulier, hetzij naschools.

Table Stars @school en Table Stars @theclub
De primaire doelgroep voor Table Stars kennismakingslessen zijn schoolgaande kinderen uit groep 3/4 en groep 5/6. Voor hen zijn de oefeningen zoals hier beschreven leuk, uitdagend, leerzaam, goed voor verbetering van hun fijne motoriek en oog- hand coördinatie.

Voor kinderen uit groep 7/8 zijn de uitdagendere oefeningen zeer geschikt en staan er ook tips op de leskaarten hoe de lesstof voor deze groep uitdagender te maken. Over het algemeen zijn kinderen vanaf 10 jaar motorisch goed ontwikkeld om racketsporten te spelen en willen ze die uitdaging graag achter de tafel aangaan. Zij spelen dan ook graag wedstrijden. Dat gaat voor groep 5/6 vaak nog niet op.

Table Stars @theclub kan ook gegeven worden aan kinderen die niet via school kennis hebben gemaakt met tafeltennis maar als aspirant-lid binnen komen op de tafeltennisvereniging. Het is een goede proeftraining voor beginners.

Table Stars Challenge
Dit programma is ontwikkeld voor kinderen op basisschoolleeftijd die graag echt willen leren tafeltennissen. Omdat het aansluit op @school en @theclub is de meest gangbare leeftijd groep 5/6 en 7/8. Deelname aan Challenge is alleen mogelijk als je lid bent van een tafeltennisvereniging. Ook kinderen die geen Table Stars lessen op school hebben gevolgd kunnen deelnemen aan dit programma.

Table Stars the Battle
The Battle is bedoeld voor kinderen op de basisschool. In principe mag elke leeftijd meedoen. In de praktijk zien we dat het gaat om groep 5/6/7/8, waarbij groep 7 en 8 oververtegenwoordigd zijn. Dit is omdat kinderen op die leeftijd een goed ontwikkelde oog-hand coördinatie hebben en daardoor in staat zijn een wedstrijd te spelen achter de tafel.

Table Heroes
Voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking is er Table Heroes ontwikkeld. Ook volwassenen met een verstandelijke beperking kunnen Table Heroes volgen.

Meer informatie over de verschillende Table Stars programma’s is te vragen bij Sven Groot groot@tafeltennis.nl

 

Kidsenco
Author: Kidsenco