Zodra kinderen uit de box zijn en gaan tijgeren of kruipen, dan zij er verschillende objecten in je huis die een gevaar vormen voor de kleine rakkertjes. Stopcontacten zijn daar natuurlijk een groot voorbeeld van. Ook zullen de meeste kinderen deze niet overslaan in hun ontdekkingstocht. Wees dus goed voorbereid en zorg dat u de stopcontacten beveiligt.

Stopcontactbeveiligers

Niet alle stopcontacten in huis hoeven beveiligd te worden. Beveilig stopcontacten op plaatsen waar het kind vaak komt én makkelijk bij kan. Dit zijn vooral de stopcontacten in de slaap- en woonkamer.
Beveiligen van stopcontacten kan op verschillende manieren (allemaal te koop bij doe-het-zelfzaken):

Afdekplaatjes

Deze worden op het stopcontact vast geplakt of geklemd. Het afdekplaatje heeft een veermechanisme dat het plaatje meteen voor de openingen draait als de stekker uit de contactdoos wordt getrokken. De plaatjes hoeven dus niet verwijderd te worden, als je het stopcontact gebruikt.

  • Houd er bij aanschaf rekening mee of het plaatje bedoeld is voor geaarde of ongeaarde stopcontact.
  • Afdekplaatjes zijn niet geschikt voor stopcontacten waarop zware apparaten, boven de 1000 Watt (bijv. wasmachine of -droger) worden gebruikt. Bij zware belasting kan het stopcontact en daardoor het plaatje heet worden en eventueel smelten.
  • Plak het afdekplaatje goed vast, zodat het er niet af kan vallen.

Losse pluggen

Losse pluggen worden in het stopcontact geplaatst. De pluggen kunnen met de nagel eruit gehaald worden of met behulp van de bijgeleverde zuignap of ‘sleuteltje’. Je moet dus telkens na gebruik van het stopcontact de plug er weer in stoppen. De kans dat je dit een keer vergeet, is niet denkbeeldig. Daarom is deze manier van beveiligen met name geschikt voor stopcontacten die niet vaak worden gebruikt. Sommige losse pluggen zijn bovendien gemakkelijk door kinderen te verwijderen.

Kinderveilige wandcontactdozen

Dit is de meest dure, maar ook de meest ideale manier van beveiligen. Bij een kinderveilige wandcontactdoos worden de openingen afgedekt door pennen die alleen maar wijken als op beide openingen tegelijk druk wordt uitgeoefend. Een kind zou dus in beide openingen tegelijk moeten prikken met ongeveer dezelfde druk.
Koop een kinderveilige wandcontactdoos met KEMA-keur. Dat garandeert elektrische veiligheid. Deze zijn op bij alle doe het zelf winkels verkrijgbaar.

Bron: www.veiligheid.nl