Rodehond

Rodehond is zeer besmettelijk en gevaarlijk voor zwangere vrouwen.
Kinderen worden tweemaal gevaccineerd tegen rodehond.

Wat is rodehond?

Rodehond is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het rubellavirus. Je wordt er meestal niet erg ziek van. Het virus verspreidt zich via hoesten en niezen. Het virus is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen omdat het kan leiden tot een miskraam of ernstige aangeboren afwijkingen bij hun ongeboren kind. Kinderen krijgen 2 inentingen tegen deze ziekte, met 14 maanden en op negenjarige leeftijd.

 

Wat zijn de verschijnselen?

Als je besmet bent met het virus krijg je meestal wat algemene ziekteverschijnselen. Je bent moe, verkouden en kunt lichte koorts krijgen. Pas daarna krijg je last van huiduitslag, meestal achter de oren, in het gezicht en in de nek. Sommige patiënten krijgen ook keelpijn, hoest en branderige ogen. Een tijdelijk tekort aan bloedplaatjes, hersenontsteking of gewrichtsontsteking zijn complicaties die zelden optreden. Ongeboren kinderen lopen het risico op doofheid, blindheid en een stoornis van de geestelijke ontwikkeling als de moeder tijdens de zwangerschap het rodehondvirus oploopt. Door rodehond tijdens de zwangerschap kun je ook een miskraam krijgen. 

Hoe loop je rodehond op?

Iemand die besmet is met het rodehondvirus kan al voordat hij ziek wordt een ander besmetten. Het kan 2 tot 3 weken duren voordat je ziek wordt na een besmetting. Dat gebeurt meestal via hoesten en niezen. Ook via handen, speelgoed en deurklinken kan het virus worden overgebracht.

 

Wie krijgt deze ziekte?

Onder bevolkingsgroepen die zich niet laten vaccineren, zijn af en toe nog uitbraken. De rodehond-epidemie van 2004/5 was voornamelijk onder niet gevaccineerde, orthodox protestante schoolkinderen. Tijdens deze epidemie (uitbraak) werden 32 zwangere vrouwen besmet met het virus. Dit leidde tot 2 spontane miskramen en 11 kinderen met aangeboren afwijkingen. In 2013 was er een kleine uitbraak met 54 gevallen van rodehond rond een orthodox protestante school.

 

Rodehond in Nederland

Rodehond was totdat een landelijke vaccinatie werd aangeboden een veel voorkomende kinderziekte in Nederland. In de jaren ’70 en ’80 waren er nog duizenden ziektemeldingen per jaar. Sinds de invoering van het vaccin gaat het om enkele gevallen per jaar, vooral bij niet-gevaccineerde kinderen. In de atlas Infectieziekten zie je het aantal ziektemeldingen van deze ziekte in Nederland in de verschillende jaren.

De behandeling

Er zijn geen medicijnen tegen rodehond. De ziekte gaat vanzelf weer over. Je lichaam ruimt het virus zelf op. Daarna kun je het nooit meer krijgen. Bij ernstigere klachten is het verstandig een huisarts te raadplegen.

bekijk dit eens:

Wil je op de hoogte blijven?

Kidsenco
Author: Kidsenco