Piñata’s

Het maken van een piñata is een Spaanse traditie. Maar van origine komt de piñata uit China, waar ontdekkingsreiziger
Marco Polo deze traditie meenam naar Italië. In Italië kreeg het vervolgens de naam piñata, afgeleid van pignatta, wat
breekbare pot betekent. De traditie werd daarna al snel overgenomen door de Spanjaarden.

Piñata’s zijn echt ideaal voor een feestelijke ‘klapper’ tijdens een kinderfeestje. je kunt de piñata’s namelijk vullen met bijvoorbeeld confetti, snoepjes of kleine kadootjes. Kinderen zullen het fantastisch vinden.

Piñata’s kopen?

Piñata’s kun je niet overal in Nederland kopen maar tegenwoordig zie je wel steeds vaker in verschillende winkels en uiteraard op internet. We hebben alvast internet voor je afgestruind en kwamen een aantal hele leuke piñata’s tegen.

 

brandweerauto

piñata spiderman

piñata schatkist

piñata vis

prinsessenkroon

piñata piraat

piñata ezeltje

piñata zon

voetbal

piñata dinosaurus

piñata flamingo

piñata hart

Zelf een piñata maken

Vroeger was het gebruikelijk om de piñata op de eerste zondag van de grote vasten stuk te slaan. Inmiddels heeft de piñata geen religieuze betekenis meer en wordt het gebruikt voor verjaardagen en kinderfeestjes. Piñata’s zien er leuk uit en ze zijn heel makkelijk zelf te maken.

Dit heb je nodig

 • Behanglijm
 • Emmer om de behanglijm in te mengen
 • Knutsellijm
 • Ballon
 • Touw
 • Kranten
 • Vulling (snoep, cadeautje, confetti)
 • Crêpepapier
 • Knutselmateriaal naar keuze
 • Schaar
 • Plakband

(je kunt de behanglijm eventueel ook vervangen door: 2 kopjes bloem & 2 kopjes water)

 

behangplak

piñata ballonnen

crepepapier

piñata emmer

touw

knutsellijm

piñata confetti

Zo maak je het
Maak de behanglijm aan volgens de beschrijving op de verpakking. Blaas de ballon op en scheur alvast de kranten in reepjes. Knoop het touw vast aan het tuitje van de ballon.

Dan ga je papiermaché maken door de ballon met de ballon met behanglijm in te smeren en de reepjes krant erop te plakken. Smeer vervolgens weer in met behanglijm en plak er nog een laag repen papier op. Doe dit laag voor laag en plak ongeveer vier lagen. Laat dit een uurtje drogen.

Als het (bijna) droog is, plak je er nog een aantal lagen papier op. Zorg dat het geheel stevig aanvoelt. Laat de ballon nog twee dagen drogen voor het beste resultaat. De papiermaché moet hard zijn, zodat je ballon lek kunt prikken. Knip vervolgens met een schaar een opening in de bal. Dan ontstaat er een klep, waardoor je de piñata kunt vullen en daarna weer dicht kunt plakken met plakband. Hou het gat groot genoeg om te vullen met snoepjes, confetti of iets van een kadootje. Dit is de basis van de piñata.

Met het crêpepapier kun je op allerlei manier te werk gaan. Je kunt verschillende kleuren stroken maken zodat je een vrolijk geheel krijgt maar je kunt ook in een dier of een voorwerp maken natuurlijk. Een uit, een hond, een voetbal. Die creativiteit laten we aan jou zelf over. Met een dosis fantasie weten wij zeker dat het gaat lukken.

Veel plezier!

Kidsenco
Author: Kidsenco