Oorpijn
Ziektebeeld
Oorpijn wordt bij kinderen in de meeste gevallen veroorzaakt door een middenoorontsteking, ook wel met een medische term otitis media genoemd. Een middenoorontsteking kan op elke leeftijd optreden, maar komt veelal bij jonge kinderen in de leeftijd van 1-4 jaar voor. Wanneer oorpijn vergezeld gaat van koorts is het vrijwel altijd een ontsteking.
Bij een ontsteking is er een constante pijn aanwezig, welke echter kan toenemen als het kind gaat liggen en verbetert bij rechtop zitten.
Als een kind aan de borst of uit een fles drinkt, wordt er een kauwbeweging gemaakt, net als bij vast voedsel. Omdat bij een middenoorontsteking het gebied rondom het oor pijnlijk is, zal door druk van het kaakkopje iop het oor in deze gevallen pijn ontstaan. Kinderen met oorpijn drinken daarom vaak slecht.
Andere oorzaken van oorpijn kunnen zijn gelegen in het gebied van het oor. Pijnlijke, ontstoken, opgezette lymfeklieren bij de kaakhoek kunnen pijn bij het oor geven. ook kiespijn kan bij het oor worden gevoeld.
Peuters en kleuters stoppen soms kleine voorwerpjes in hun oor, die door druk op de gehoorgang een constante pijn kunnen geven.
Veel kinderen ervaren in een vliegtuig oorpijn door het drukverschil in het middenoor dat bij het stijgen en dalen ontstaat.
Oorzaken
Het oor bestaat uit de gehoorschelp, met de uitwendige gehoorgang. Aan het eind hiervan ligt het trommelvlies, waarachter de holte van het middenoor ligt. Deze ruimte staat via de buis van Eustachius in verbinding met de neuskeelholte en op die manier met de buitenwereld. Onder gewone omstandigheden is er dus een openverbinding die echter wel gemakkelijk kan afsluiten. Zoiets kan gebeuren bij een verkoudheid, wanneer door de zwelling van het slijmvlies de verbinding wordt afgesloten. De afsluiting leidt tot groei van bacteriën en virussen in het middenoor. Zo is er een middenoorontsteking ontstaan. Hierbij is er in het middenoor pus gekomen, dat er wit-geel uitziet.
Vocht of pus dat in het middenoor zit kan onder druk komen en pijn veroorzaken. Ook kan het vocht door het dunne trommelvlies heen breken. Er is dan een loopoor ontstaan. Sommige ouders verwarren oorsmeer wel eens met pus. Oorsmeer is echter donker geel tot bruin, terwijl pus wit-geel is.
Als een steentje, kraaltje of ander voorwerp in de gehoorgang wordt gestopt geeft dat door druk ook oorpijn. Omdat er vaak pogingen worden gedaan om zoiets er met de vingers uit te krijgen wordt het verder naar binnen geduwd. Alleen de huisarts of KNO-arts kan het er dan met kleine instrumentjes weer uitkrijgen.
Onderzoeken
Een arts kan met een oorspiegel zien of er vocht of pus achter het trommelvlies zit. Ook is te zien of het trommelvlies hierdoor bol is komen te staan.
Behandeling
Alleen als zuigelingen ziek zijn door een oorontsteking worden er antibiotica gebruikt. Grotere kinderen krijgen alleen pijnstilling in de vorm van paracetamol. De dosering voor paracetamol bij kinderen is elders te vinden.
Verder is het belangrijk om te zorgen dat met neusdruppels het gezwollen neusslijmvlies weer gaat slinken. Hiervoor wordt xylomethazoline gebruikt.
Net als volwassenen krijgen kinderen bij het opstijgen en dalen door het drukverschil pijn in hun oren. Door geregeld te slikken wordt het drukverschil tussen de lucht in de cabine en het oor opgeheven. babys kunnen het beste een flesje te drinken krijgen en grotere kinderen kunnen iets lekkers te eten krijgen.
Veelgestelde vragen
Is een oorontsteking gevaarlijk?
Antwoord: Heel veel kinderen maken een oorontsteking in hun leven door. Complicaties worden daar maar heel zelden bij gezien. Men moet contact met de huiarts opnemen in de volgende situaties:
- Bij kinderen onder twee jaar met oorpijn;
- Bij kinderen ouder dan twee jaar als er drie dagen oorpijn en koorts is;
- Bij een kind met een loopoor dat langer dan een week bestaat;
- Bij aanhoudende oorpijn;
- Als er roodheid en zwelling aan de achterzijde van het oor is ontstaan;
Veroorzaakt vocht achter het trommelvlies ook oorpijn?
Antwoord: Nee wel kan bij vocht achter het trommelvlies het gehoor zijn verminderd maar het doet geen pijn.
Meer weten
Oorpijn wordt bij ouderen wel veroorzaakt door een ontsteking van de uitwendige gehoorgang. Bij kinderen komt dat in verhouding minder voor. Bij hen is het vaak een complicatie van een middenoorontsteking doordat de uitgestroomde pus de gehoorgang infecteert.
Bron: www.mijnkinderarts.nl