Kasten, stoelen, tafels … het staat allemaal in ons huis, maar met kinderen in huis leren we er opeens anders naar kijken. Dan is het belangrijk dat een kind zich niet kan bezeren aan die scherpe hoek van de tafel.

Beschermhoekjes

Vallen tegen een scherpe punt of hoek kan hard aankomen. Veel kinderen stoten zich ook aan de onderkant van allerlei hoeken, als ze voorbij ‘kruipen’. Bekijk de plaatsen waar het kind speelt eens vanuit kruiphoogte. Zo zie je goed welke uitstekende punten voor een kind gevaarlijk kunnen zijn. Misschien kan je scherpe punten en hoeken afronden. Is dit niet mogelijk dan zijn er voor elk soort punt wel bijpassende beschermhoekjes te vinden. Alle hoekjes zijn gemaakt van zacht kunststof.

Sommige zijn doorzichtig, andere zijn van wit ondoorzichtig materiaal gemaakt. Ook bestaan er hoekbeschermers die speciaal geschikt zijn voor glasplaten. De hoekjes kunnen met een onzichtbare lijm bevestigd worden. De lijm moet sterk genoeg zijn zodat de hoekjes niet snel los schieten of door kindervingers los gepeuterd kunnen worden. Maar als de kinderen groot genoeg zijn moeten de hoekjes verwijderd kunnen worden zonder de tafel te beschadigen. Beschermhoekjes zijn te koop bij doe-het-zelfzaken, babyspeciaalzaken en thuiszorgwinkels.

Meubelverankering

Kasten, stoelen, tafels … het staat allemaal in ons huis, maar met kinderen in huis leren we er opeens anders naar kijken. Dan is het belangrijk dat de stellingkast niet omvalt, mocht je kind er onverhoopt inklimmen.

Als een kledingkast of stelling niet in de muur verankerd is en een kind klimt erin, dan kan de kast of stelling voorover vallen, met alle gevolgen van dien. Om dit te voorkomen, kan je een kast of stelling het beste aan de muur verankeren met metalen hoekstukken die in elke ijzerwinkel en doe-het-zelfzaak te koop zijn. De hoekstukken moeten aan de bovenkant van de kast of staander worden gemonteerd. Monteer ze nooit aan losse delen zoals planken. Gebruik grote pluggen bij het bevestigen van de ankers aan de muur. Dan schieten de ankers minder snel los als de muur of de kast gaat ‘werken’. Dit is vooral het geval bij nieuwe muren en kasten. Veranker één stelling op twee plaatsen.

Bron: www.veiligheid.nl