Mazelen

Mazelen is een zeer besmettelijk virus. Kinderen krijgen hiervoor twee verschillende vaccinaties.
De eerste prik is bij 14 maanden, de tweede prik bij 9 jaar.

Wat is mazelen?

Mazelen wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus is zeer besmettelijk en wordt via de lucht, door hoesten en niezen overgedragen. Een kind kan bijvoorbeeld besmet raken door een klasgenoot. Of je raakt besmet door langs iemand te lopen in de supermarkt die besmet is. Je kunt deze ziekte oplopen als je geen mazelen gehad hebt of er niet tegen ingeënt bent. Heel soms krijgt iemand die is ingeënt, toch mazeleninfectie. Je wordt dan meestal wel minder ziek. Via het Rijksvaccinatieprogramma krijgen kinderen 2 inentingen tegen deze ziekte, met 14 maanden en op 9-jarige leeftijd.

 

De verschijnselen

Als je met het mazelenvirus besmet raakt, word je bijna altijd na 1 tot 2 weken ziek. Vaak begint de ziekte met verkoudheid en koorts. Daarna krijg je uitslag, de bekende rode vlekjes in het gezicht en op het lichaam. Je voelt je meestal flink ziek en je kunt hoge koorts krijgen. Mazelen gaat meestal na 7 tot 10 dagen zonder verdere problemen over. Soms ontstaan complicaties. Door deze infectieziekte kan je een ernstige hersenontsteking krijgen. Het mazelenvirus heeft nog een ander nadelig effect: het virus verzwakt tijdelijk je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor andere ernstige infectieziekten zoals een longontsteking. Door deze complicaties kunnen kinderen gehandicapt raken of zelfs doodgaan. 

Wie krijgt mazelen?

De meeste kinderen in Nederland zijn ingeënt tegen mazelen en kunnen het dus niet meer krijgen. Als je al een keer mazelen hebt gehad kun je het ook niet meer krijgen. Vooral in gemeenschappen waar niet of minder wordt gevaccineerd, komen zo nu en dan mazelenuitbraken voor. Ouders van baby’s die nog geen inenting tegen mazelen hebben gehad en naar een land met het mazelenvirus reizen, kunnen het advies krijgen om hun baby eerder tegen dit virus in te enten.

 

Hoe vaak komt het voor?

Vóór de invoering van mazelenvaccinatie in Nederland in 1976 maakte vrijwel iedereen op de kinderleeftijd mazelen door. Er waren dan ook ieder jaar honderdduizenden mazelenpatiënten in Nederland. Sinds de invoering van de vaccinatie komt de ziekte veel minder voor, doorgaans rond de 10 gevallen per jaar. Onder bevolkingsgroepen die zich niet laten vaccineren, breken echter van tijd tot tijd nog epidemieën uit.

De laatste mazelenuitbraak in Nederland was in 2013/2014. Er werden toen ruim 180 mazelenpatiënten opgenomen in ziekenhuizen. Een 17-jarig meisje met mazelen overleed.

In Nederland verwachten we eens in de 10 à 15 jaar een grote epidemie. Omdat iemand die mazelen heeft gehad zijn verdere leven tegen de ziekte beschermd is, verwachten we op dit moment (nog) geen grote epidemie.

Wereldwijd komt mazeleninfectie steeds minder voor, maar in 2016 stierven nog steeds ongeveer 90.000 kinderen aan de gevolgen van de ziekte.

 

Behandeling van mazelen

Er is geen behandeling voor mazelen. Als je het hebt, moet het lichaam het virus zelf opruimen. De meeste patiënten worden na een week tot 10 dagen vanzelf beter. Word je erger ziek, krijg je bijvoorbeeld een longontsteking of een andere infectie dan kan de huisarts antibiotica voorschrijven, of moet je worden opgenomen in het ziekenhuis.

bekijk dit eens:

Wil je op de hoogte blijven?

Kidsenco
Author: Kidsenco