Inenting tegen mazelen

Het mazelenvaccin zit verwerkt in het BMR: Bof, mazelen, rodehond-vaccin dat ook beschermt tegen bof en rodehond. Het vaccin bestaat uit zwak gemaakte mazelenvirussen. Van deze verzwakte virussen krijg je geen mazelen, maar bouw je afweer tegen de ziekte op. Het vaccin wordt gegeven vanaf de leeftijd van 12 maanden omdat het dan pas goed werkt. Voor die tijd hebben kinderen nog antistoffen van hun moeder. Deze antistoffen verdwijnen langzaam en zijn op de leeftijd van 12 maanden helemaal verdwenen. Ongevaccineerde kinderen kunnen voordat ze gevaccineerd zijn mazelen oplopen. Omdat bijna alle kinderen in Nederland worden ingeënt kan het virus zich hier niet verspreiden. Daardoor is de kans op mazelen bij jonge kinderen die nog niet gevaccineerd zijn hier heel erg klein.

Twee prikken tegen mazelen

Het vaccin tegen mazelen zit samen met het vaccin tegen bof en rodehond in het BMR-vaccin. Via het Rijksvaccinatieprogramma krijg je twee BMR-inentingen, bij 14 maanden en als je 9 jaar bent. De eerste vaccinatie werkt bij 95% van de kinderen. Na 2 vaccinaties is meer dan 99% van de kinderen beschermd. De eerste BMR-vaccinatie wordt gegeven op het consultatiebureau, de tweede bij de GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst  of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).
Bij reizen naar landen waar mazelen nog veel voorkomt, wordt een extra vaccinatie op de leeftijd tussen 6 en 12 maanden geadviseerd. Ook kinderen van deze leeftijd in asielzoekerscentra krijgen deze extra vaccinatie aangeboden.

Bij ziekte overleg over de inenting

Als kinderen ziek zijn en er staat een inenting gepland, is het raadzaam te overleggen met de arts of vaccineren verstandig is. Voor kinderen met een licht verminderde weerstand kan een inenting geen kwaad. Kinderen met een slecht functionerende afweer door ziekte of medicatie mogen het BMR-vaccin niet krijgen. Zij kunnen daar wel ziek van worden omdat hun lichaam het virus van het vaccin minder goed kan opruimen. Deze kinderen zijn altijd onder behandeling van een kinderarts die daar verder over kan informeren.