Laat je kind nooit alleen achter in bad. Ook niet heel even. Een ongeluk is zó gebeurd. Zo kan je kind bijvoorbeeld nare brandwonden oplopen door heet water uit de kraan. Of erger nog: verdrinken. Al in een klein laagje water kan dit gebeuren. Ongelukken gebeuren vaak als je er niet bij bent.

Algemene tips

 • Zorg ervoor dat je alles wat je nodig hebt voor de wasbeurt binnen handbereik hebt.
 • Laat de telefoon gewoon rinkelen als deze overgaat.
 • Doe geen ander huishoudelijk werk terwijl je kind in bad zit.
 • Laat nooit een ouder kind toezicht houden op een jonger kind.
 • Sluit de badkamerdeur zo af, dat je kind niet ongemerkt alleen in de badkamer kan komen.
 • Gebruik liever geen badzitje.

Voorkom brandwonden

Installeer een thermostaatkraan

Een thermostaatkraan zorgt ervoor dat het water altijd dezelfde druk en temperatuur heeft. Met een temperatuurblokkering op 38 graden kan jij (of je kind) de watertemperatuur niet zomaar verhogen. De kans op verbranding wordt hierdoor verkleind. Door de knop van de temperatuurblokkering in te drukken kan de temperatuur van het water verhoogd worden.

Vergeet nooit de temperatuurknop terug te draaien naar 38 graden, zodat de begrenzer weer in zijn slot valt. Zo kan niemand zich verbranden, wanneer de kraan (per ongeluk) wordt aangezet.

Test altijd de watertemperatuur met hand, elleboog of badthermometer voordat je kind in bad of onder de douche gaat, ook als je kind oud genoeg is om zelf in bad te stappen. De thermostaatkraan kan na een tijdje minder goed werken door kalk of verontreiniging door bijvoorbeeld zeepresten. Maak de thermostaatkraan daarom regelmatig schoon en kalkvrij.

Houd er rekening mee, dat een thermostaatkraan zelf wel heet kan worden, zorg daarom dat je kind niet bij de kraan kan of dat deze afgeschermd wordt met een badkraanbeschermer. Sommige typen thermostaatkranen hebben een ‘cool-touch’. De buitenkant van de kraan wordt dan nooit warmer dan de ingestelde watertemperatuur. Een kind kan dan gerust de kraan vastpakken zonder vervelende gevolgen.

Naast thermostaatkranen zijn er ook één-hendel-mengkranen te koop. Hiermee kan je de maximale uitstroomtemperatuur van het water instellen.

Voor mensen die niet een nieuwe kraan willen aanschaffen bestaat er ook een minithermostaat, waarmee elke kraan met een maximumtemperatuur kan worden beveiligd. De minithermostaat wordt net boven de plaats gemonteerd waar de waterleidingen uit de muur komen.

Test altijd de watertemperatuur met hand, elleboog of badthermometer voordat je kind in bad of onder de douche gaat, ook als je kind oud genoeg is om zelf in bad te stappen. Een kind voelt zich het prettigst in een watertemperatuur van ongeveer 37ºC. Dit is de lichaamstemperatuur. Water van 55°C kan bij een kind binnen 30 seconden ernstige brandwonden veroorzaken.

Badthermometer

Voor het vaststellen van de temperatuur van het badwater kan naast de elleboog een thermometer worden gebruikt. Een baby voelt zich het prettigst in een watertemperatuur van ongeveer 37ºC. Dit is de lichaamstemperatuur. Wanneer het badwater tussen de 36ºC en 38ºC is, kan de baby veilig baden.

Onder de 36º treedt er onderkoelingsgevaar op en boven de 38ºC neemt de kans op verhitting / verbranding toe. Een thermometer moet de temperatuur tussen de 36ºC en de 38ºC dus nauwkeurig aangeven. Een nauwkeurigheid van een halve graad is acceptabel. Je kunt kiezen uit twee soorten badthermometers.

Er zijn twee soorten badthermometers:

 • Glazen thermometer. Deze hebben vaak een goede schaalverdeling, zodat je nauwkeurig kunt aflezen wat de temperatuur is. Een kunststof rand zorgt ervoor dat de thermometer in het bad blijft drijven. Het kan bij deze thermometers wel tot een minuut duren tot de juiste temperatuur is af te lezen.
 • Kleurthermometer. Koop deze alleen als de temperatuur in leesbare cijfers verschijnt. Sommige kleurthermometers geven alleen met een bepaalde kleur of een woord aan dat de temperatuur goed is. Het gevaar is dan dat ‘goed’ bijvoorbeeld wordt aangegeven tussen de 37 en 40 graden en dus niet binnen de veilige marge van 36 tot 38 graden. Deze thermometers raden wij dan ook af.

Waar moet je op letten:

 • Koop een speciale badthermometer. Koortsthermometers kunnen niet altijd tegen water.
 • Schaf bij voorkeur een glazen badthermometer met vloeistof aan. Deze zijn het nauwkeurigst af te lezen.
 • Koop alleen een badthermometer met kleurverandering als de temperatuur in leesbare cijfers verschijnt.
 • Voel na het meten van de temperatuur met een badthermometer ook nog even met de elleboog.
 • Laat de thermometer zolang in het water als op de gebruiksaanwijzing staat aangegeven, wanneer er niets vermeld staat in de gebruiksaanwijzing dan minimaal 1 minuut.
 • Laat je kind niet spelen met een glazen thermometer.

Zorg dat je kind niet bij de warme kraan kan of scherm deze af met een badkraanbeschermer. Let op: ook een thermostaatkraan kan aan de buitenkant heet worden.

 • Sommige typen thermostaatkranen hebben een ‘cool-touch’. De buitenkant van de kraan wordt dan nooit warmer dan de ingestelde watertemperatuur. Een kind kan dan gerust de kraan vastpakken zonder vervelende gevolgen.

Heb je een gewone badkraan, let dan op het volgende:

 • Vul het bad eerst met koud water en dan pas met warm water.
 • Doe eerst de warme kraan dicht en dan pas de koude.
 • Leer je kind vanaf twee jaar de betekenis van de rode en de blauwe kleur op de kraan. Kinderen jonger dan twee jaar kunnen dit nog niet onthouden.
 • Verlaag de watertemperatuur in je cv-installatie of laat deze lager afstellen door je cv-monteur. Vaak staan deze installaties zo afgesteld dat het water wordt verhit tot 65 graden (bij oude geisers soms tot 90 graden!). Als je alleen de warme kraan openzet, dan komt er dus water uit met deze temperatuur. Wanneer je de warmwaterinstallatie afstelt op een temperatuur tussen de 49 en 54 graden, dan duurt het tussen de 30 sec (bij 54 graden) en 10 minuten (bij 49 graden) voordat je kind een brandwond oploopt.

Bad op een badstandaard

 • Voor het badderen van een jonge baby wordt meestal gebruik gemaakt van een babybad of speciale bademmer, die geplaatst wordt op een badstandaard. Sommige van deze badstandaarden kunnen op het ligbad geklemd worden, andere worden gewoon op de vloer geplaatst.

Kooptips badstandaard

 • Een badstandaard moet een dwarsbalk of stoppen hebben, zodat het badje niet van de standaard af kan schuiven.
 • Een bad met inklapbare standaard moet een goede borging hebben, zodat de badstandaard niet plotseling inklapt.
 • Een badstandaard die op een ligbad geplaatst kan worden, moet stevig zijn en goed op het ligbad passen.
 • Is het badje ingebouwd in een commode, kijk dan of het bovenblad van de commode of het aankleedkussen volledig opengeklapt of weggeschoven kan worden zodat het niet op de baby kan vallen wanneer hij in bad zit.

Badzitje voor babies

Sommige ouders of verzorgers maken tijdens het wassen gebruik van een badzitje. Drijvende, opblaasbare matrasjes en de kunststof kuipjes die je in bad kan zetten, ondersteunen baby’s tot zes maanden in een liggende positie. Zodra je kindje zelfstandig kan zitten, maar nog niet kan staan (tussen zes en acht maanden), kan je gebruik maken van een zitje dat je met zuignappen op de bodem van het bad vastzet. Het helpt je om je kind rechtop te houden.

Een badzitje lijkt misschien handig, maar VeiligheidNL raadt het gebruik van een badzitje af, omdat een badzitje een vals gevoel van veiligheid geeft. Je bent eerder geneigd grotere risico’s te nemen. Onderzoek wijst uit dat kinderen in een badzitje vaker alleen gelaten worden en dat ouders het bad vullen met meer water dan anders.

Wil je toch een badzitje aanschaffen, let dan op de volgende zaken:

 • Blijf altijd bij je kind, ook als het in een badzitje zit.
 • Vul het bad niet met meer water dan in de gebruiksaanwijzing of op het badzitje staat.
 • Zet de zuignapjes niet op een antislipoppervlak. Dit vermindert de zuigkracht van de napjes.
 • Vervang de zuignapjes als de werking achteruit gaat of als ze beschadigd zijn.
 • Gebruik het badzitje niet meer als een kind zelfstandig kan staan of zich kan optrekken. Zo voorkom je dat het kind gaat ‘klimmen’ en het badzitje kantelt.

Antislipmatje

Gebruik een antislipmatje of plak een paar antislipstickers op de bodem van het badje, zodat de baby niet meer zo makkelijk onderuit kan glijden. Een antislipmatje betekent nog niet dat de baby volkomen veilig is!

Bron: www.veiligheid.nl