Een hoofdkussen is voor een jong kind niet nodig. Het advies is om voor kinderen jonger dan 2 jaar geen hoofdkussen te gebruiken.

Als een kind met het gezichtje tegen het kussen aan komt te liggen, kan het minder goed ademhalen. Als de mond en neus volledig tegen het kussen aankomt, krijgt een kind geen lucht. Het kan ook zo zijn dat de neus en mond niet helemaal worden afgesloten, maar waarbij wel tegen het kussen (in een soort kommetje in het kussen) wordt in- en uitgeademd. In dat geval wordt een groot deel van de uitgeademde lucht opnieuw ingeademd en kan de gaswisseling in het bloed verstoord raken, met verstikking tot gevolg.

Omdat kleine kinderen niet altijd in staat zijn het kussen weg te duwen, te ontwijken of hun hoofd weg te draaien wanneer het de ademhaling belemmert, is het belangrijk kussens en andere kussenachtige producten, zoals grote knuffels, hoofdbeschermers, babynestjes en stabilisatierollen en -wigjes, uit het bedje weg te houden.

Dit geldt ook voor alle typen kussentjes die voor baby’s van 0 tot 18 maanden worden aangeboden om plat- of scheefhoofdigheid te bestrijden. Er is geen onderzoek bekend dat aantoont dat ze effectief zijn.

Tips ter voorkoming van een afgeplat hoofdje:

  • Leg het kind in rugligging te slapen, afwisselend met het hoofdje naar links en naar rechts.
  • Neem het kind afwisselend links en rechts op de arm, ook bij de voeding.
  • Baby’s kijken graag naar het daglicht. Draai het bedje af en toe eens andersom zodat het raam zich aan de andere kant bevindt.
  • Zet in de box of de kinderwagen het favoriete knuffeltje de ene keer links en de andere keer rechts van de baby.
  • Wissel de manier waarop het kind in de box ligt.
  • Leg de baby regelmatig op de buik, maar alleen als jij erbij bent.

 

Bron: veiligheid.nl