Je hebt meer in huis dan je denkt

Thuis kom je in aanraking met allerlei chemische stoffen. Daar sta je niet altijd bij stil.

Alle producten die je in en om huis gebruikt bevatten chemische stoffen. Ze zitten in je persoonlijke verzorgingsproducten, speelgoed, kleding en doe-het-zelf producten en zorgen er bijvoorbeeld voor dat je dagcrème langer houdbaar is, dat je laarzen soepel blijven en vingerverf leuke kleuren heeft. Chemische stoffen maken ons leven gemakkelijker. Maar sommige stoffen kunnen ook schadelijk zijn voor je gezondheid als je ze niet juist gebruikt. Je wilt er dus op een veilige manier mee omgaan en gezonde keuzes kunnen maken. Tegelijkertijd wordt er veel uiteenlopende informatie over chemische stoffen verspreid. Vaak is het moeilijk om de zin van de onzin te onderscheiden.

Waarzitwatin.nl

Alle producten die je in Nederland in de winkel of online koopt moeten voldoen aan de wettelijke eisen. Toch kun je als consument nog vragen hebben over de veiligheid van chemische stoffen in producten. Bijvoorbeeld als je zwanger bent, kleine kinderen hebt of gaat klussen. Daarom is op initiatief van het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de website waarzitwatin.nl ontwikkeld.

Waarzitwatin.nl helpt je om door de bomen het bos te zien met eerlijke en actuele informatie, algemeen over specifiek voor jouw persoonlijke situatie zoals “Ik ben zwanger” of “ik ben allergisch”. Je vindt er informatie over circa 50 alledaagse producten en ruim 100 chemische stoffen. Ook staan er tientallen tips en adviezen en worden mogelijke alternatieven en voorzorgsmaatregelen beschreven. Deze informatie ontkracht allerlei geruchten. Zo is er geen sprake van asbest in tampons, veroorzaken aluminiumzouten in deodorant geen kanker, is lippenbalsem bij normaal gebruik niet gevaarlijk en zijn natuurlijke producten niet per definitie beter.

Bron: veiligheid.nl